Hyppää sisältöön

Nuorta miestä syytettiin yli 70 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – syytteet hylättiin

Mies todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Tapahtumat ajoittuvat vuoteen 2015 ja vuosien 2018–2020 välille.

Espoon Oikeustalo.
Tapauksen oikeudenkäyntiä käytiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime vuoden lopulla. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Anna Horppu,
Venla Rakkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on todennut vuonna 1997 syntyneen miehen syyntakeettomaksi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa jutussa.

Käräjäoikeus on päätöksellään hylännyt kaikki 77 syytettä ja niitä koskevat korvausvaatimukset.

Käräjäoikeuden mukaan mies lähetti useille kymmenille 10–15-vuotiaille lapsille seksuaalissävytteisiä viestejä, kuvia ja videoita sosiaalisen median eri kanavissa. Mies oli muun muassa lähettänyt uhreille kuvia sukuelimestään ja pyytänyt uhreja lähettämään itsestään kuvia alastomana tai vähäpukeisena.

Yksi teoista tapahtui kasvokkain samassa tilassa.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli myös uhannut yhtä lasta raiskaamisella ja tappamisella.

Tekijä ”luonteeltaan lapsenomainen”

Asianomistajia jutussa on jopa 76. Teot ajoittuvat vuosille 2015, 2018, 2019 ja 2020. Tekojen alkaessa mies oli 17-vuotias.

Oikeudessa mies kiisti olleensa tietoinen lasten iästä ja toimineensa tahallisesti. Käräjäoikeus määräsi miehen vuoden 2023 alkupuolella mielentilatutkimukseen.

Mielentilalausunnon mukaan mies on ollut keskivaikeasta älyllisestä kehitysvammaisuudestaan johtuen olleen kykenemätön harkitsemaan tekojaan. Lausunnon mukaan mies on luonteeltaan lapsenomainen, eikä hänellä ole ollut kykyä ymmärtää laissa säädetyn seksuaalisen kanssakäymisen 16 vuoden suojaikärajan merkitystä.

Käräjäoikeus katsoi mielentilalausunnon perusteella, ettei mies ole kyennyt ymmärtämään tekojensa oikeudenvastaisuutta eikä siis ole voinut toimia rikoslain mukaan tahallisesti.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme