Hyppää sisältöön

Oma Häme lopettaa kotihoidon asiakkaiden saunotuspalvelun Forssan seudulla ja Riihimäellä

Kaikkiaan muutos koskee noin 200 asiakasta. Oma Hämeen kotihoito on kirjeitse yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, joita muutos koskee.

Keskeltä haljennut kiuaskivi.
Kotihoidon työntekijät eivät ensi vuonna saunota asiakkaita edes heidän omissa kodeissaan. Kuvituskuva. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotihoidon asiakkaiden saunotuspalvelu loppuu Forssan seudulla ja Riihimäellä. Oma Hämeen kotihoidon mukaan asiakkaiden keskitetty saunotuspalvelu päättyy vuoden loppuun mennessä. Kotihoidon työntekijät eivät ensi vuonna vie asiakkaita saunaan edes heidän omissa kodeissaan.

Lopettamisen perusteena ovat hyvinvointialueella voimassa olevat palveluiden myöntämisperusteet ja kotihoidon sisältökuvaus. Kotihoidon päällikkö Anu Kinnunen kertoo, että muualla hyvinvointialueella tällaista palvelua ei ole ollut. Riihimäelläkin vain muutamia asiakkaita on saunotettu.

Saunotuspalvelu on ollut käytössä lähinnä siis Humppilassa, Tammelassa, Forssassa, Jokioisilla ja Ypäjällä. Kaikkiaan muutos koskee noin 200 asiakasta. Oma Hämeen kotihoito on kirjeitse yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, joita muutos koskee.

Osalle asiakkaista sauna on todella tärkeä, osalle riesa

Kinnunen myöntää, että osalle asiakkaista saunaan pääsy on ollut todella tärkeä. Osa saunapalvelua käyttävistä asiakkaista on käynyt vain pesulla ilman saunomista. Kinnusen mukaan osalle asiakkaista päätös voi olla jopa helpotus, koska heidän ei tarvitse kulkea taksilla pitkää matkaa, vaan he voivat mennä omaan kylpyhuoneeseen suihkuun.

Saunottamista voivat tehdä kotihoidon asukkaan läheiset tai palvelun voi ostaa yksityisiltä palvelutuottajilta.

Oma Häme kertoo tiedotteessaan, että kotihoito auttaa jatkossakin asiakkaita heidän päivittäisissä pienpesuissa ja muun muassa vessakäynneissä. Suihkuun pääsee kerran viikossa. Suihkupesuja voidaan tehdä useamminkin erityisillä terveydellisillä perusteilla.

Jos asiakkaan oman kodin peseytymistila ei sovellu tarvittavien apuvälineiden kanssa peseytymiseen, pesut järjestetään muulla tavoin. Asiakkaat, joita poikkeukset koskevat, saavat henkilökohtaisesti tiedon peseytymispalveluiden järjestämisestä.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme