Hyppää sisältöön

Karmea tuomarivirhe vei Chelsealta voiton Mestarien liigassa, mestarivalmentaja Hayes šokissa: ”Tämä on häpeällistä”

Jalkapallon naisten Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyi tiistaina. Keskiviikkona Chelsea jäi 2–2-vierastasapeliin Real Madridin vieraana, kun lisäajalla syntynyt voittomaali vietiin pois paitsiona.

Emma Hayes huokailee turhautuneena.
Emma Hayes kävi kuumana pistemenetyksen jälkeen. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon naisten Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyi tiistaina 16 joukkueen voimin. Keskiviikkona tositoimiin pääsi ensimmäistä Mestarien liigan voittoaan jahtaava Chelsea, joka joutui pettymään heti avauksessaan.

Lontoolaisjätti jäi Real Madridin vieraana 2–2-tasapeliin epäselvien vaiheiden jälkeen. USA:n päävalmentajana kesällä aloittava Chelsea-luotsi Emma Hayes totesikin ottelun jälkeen olevansa šokissa.

– En muista, koska edellisen kerran kaksi näin valtavaa päätöstä on tuomittu meitä vastaan. Teimme maalin, joka olisi pitänyt hyväksyä. Tämä on häpeällistä. Mielestäni meiltä ryöstettiin 3–1-voitto, Hayes jyrisi.

Chelsea johti ottelua vielä reilut kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Jessie Fleming taklasi Athenea del Castilloa selvästi boksin ulkopuolella, mutta tämä kaatui boksin sisäpuolella. Tanskalaistuomari Frida Klarlund vei pallon 11 metriin.

– Olen todella šokissa, etteivät tuomarit nähneet tilannetta, Hayes tylytti.

Olga Carmona onnistui pilkulta maalinteossa iskien illan toisen osumansa.

Olga Carmona
Olga Carmona tuuletti illan toista osumaansa. Kuva: Getty Images

Chelsea sai pallon kertaalleen verkkoon vielä lisäajalla, mutta osuma hylättiin paitsiona. Maalin tehnyt Niamh Charles lähti juoksuun selvästi linjan takaa, eikä voinut käsittää tuomiota.

– Tuo oli karmea päätös. Charles oli naurettavan kaukana paitsiosta. Chelsean olisi pitänyt saada kolme pistettä ja voitto, BBC:n asiantuntija, entinen englantilaispelaaja Gilly Flaherty kommentoi heti tilanteen jälkeen.

Naisten Mestarien liigan lohkovaiheessa ei ole käytössä videotuomarointijärjestelmää. Uefan naisten Mestarien liigaa koskevissa säännöissä sanotaan: ”Periaatteessa VAR voidaan ottaa käyttöön pudotuspelivaiheessa. Uefa voi päättää käyttää videotuomarointia myös muissa otteluissa tai olla käyttämättä VAR:ia tietyissä otteluissa.”

Jessie Fleming levittelee käsiään.
Jessie Fleming ei sulattanut tuomarin päätöstä. Kuva: Getty Images

Yle Urheilun asiantuntija Essi Sainio sanoi seuranneensa ottelua surullisin mielin.

– Huomaa olevansa vähän turhautunut tilanteeseen. Tuomaritkin ovat vain ihmisiä kentällä, eivätkä pysty näkemään kaikkea, mutta VAR olisi tarpeellinen. Pelin taso ja nopeus nousevat, mikä haastaa tuomareitakin todella paljon. Mielestäni ainoa oikea tapa on tuoda VAR naistenkin puolelle jo lohkovaiheessa, Sainio kommentoi.

Essi Sainio kaipaa VAR-järjestelmää naisten Mestarien liigaan

– Otteluissa tapahtuu tilanteita, jotka vaikuttavat seurojen ja joukkueiden tulevaisuuteen. Esimerkiksi Mestarien liigassa se on aika iso hinta, mikä pitää maksaa.

Naisten puolella VAR oli käytössä esimerkiksi kesän MM-kisoissa, mutta seurajoukkuekilpailuissa sitä ei ole vielä juurikaan käytetty. Hayes on vaatinut videotuomarointijärjestelmää myös Englannin Superliigaan.

Myös Sainio toivoo, että tulevaisuudessa videotuomarointia hyödynnettäisiin naisten puolella laajemminkin.

Suomalaisia tositoimissa

Mestarien liigan lohkovaiheessa nähdään tänä vuonna ennätysmäärä suomalaisia. Keskiviikkona BK Häckeniä edustava Katariina Kosola urakoi täydet 90 minuuttia, kun göteborgilaisryhmä haki Paris FC:stä 2–1-voiton. Tinja-Riikka Korpela oli huilivuorossa, kun AS Roma venyi Bayern Münchenin vieraana 2–2-tasapeliin.

Tiistaina Ria Ölingin Rosengård taipui kotikentällään FFC Frankfurtille 1–2 Helmarit-pelurin uurastaessa tuttuun tapaan täydet minuutit. Joanna Tynnilä pelasi niin ikään 90 minuuttia, kun Brann haki St. Pöltenistä 2–1-voiton.

Suosittelemme