Hyppää sisältöön

Riistakeskuksen lupapäätösmaksut alenevat

Riistakeskuksen lupapäätöksistä perittävät maksut laskevat. Riistanhoitoyhdistysten maksut puolestaan pysyvät ennallaan.

Två älgar står på en vintrig åker med frost och lite snö på.
Hirvieläinten pyyntilupapäätöksistä perittävä maksu alenee kolmellakymmenellä eurolla. Hirvieläimiä koskevia päätöksiä tehdään noin 2 000 vuodessa. Kuva: Alamy / All Over Press
Karoliina Kotala
Avaa Yle-sovelluksessa

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen Suomen riistakeskuksen ja riistanhoitoyhdistysten maksuista vuosille 2024 ja 2025, joka alentaa Riistakeskuksen lupapäätöksistä perittäviä maksuja.

Maksuja alennetaan vain tiettyjen lupapäätösten osalta, koska kyseisten lupakäsittelyiden kustannuksia on saatu vähennettyä sähköisen lupakäsittelyohjelmistoon siirtymisen myötä. Valtion maksuperustelain mukaan julkisoikeudellisesta suoritteesta valtiolle perittävän maksun suuruuden tulee vastata suoritteen tuottamisesta aiheutuvien kustannusten määrää.

– Sähköisen järjestelmän käyttöönoton avulla on voitu sujuvoittaa lupien käsittelyä eli siinä on säästetty työtunteja, Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Teemu Nikula summaa.

Hinnat alenevat useita kymppejä

Hirvieläinten pyyntilupapäätösten maksu alenee 140 eurosta 110 euroon. Muista pyyntilupapäätöksistä perittävä maksu alenee 160 eurosta 140 euroon.

Lupapäätös, jolla voi poiketa koiran kiinnipitovelvollisuudesta koirakokeen pitämiseksi tai koiran kouluttamiseksi alenee 100 eurosta 70 euroon.

Lupapäätös, jolla pysyvästi tai pitkäaikaisesti liikuntarajoitteinen voi poiketa moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käytön rajoituksesta sekä metsästysaseen kuljettamista koskevista säännöksistä alenee 130 eurosta 80 euroon.

Suosittelemme