Hyppää sisältöön

Jussi Laaksolle kova pesti ”vähän puskista” – näistä syistä suomalaiset koripallovalmentajat vyöryvät nyt maailmalle

Jussi Laakso valittiin Saksan Bundesliiga-joukkue Crailsheimin päävalmentajaksi, vaikka hän ei hakenutkaan aktiivisesti pestiä ulkomailta.

Jussi Laakso Helsinki Seagullsin päävalmentajana.
Jussi Laakso johdatti Helsinki Seagullsin Suomen mestaruuteen keväällä. Kauhajoen Karhu Basketista palkintokaappiin oli jo tarttunut kaksi SM-kultaa. Kuva: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten koripallovalmentajien vyöry maailmalle jatkuu. Viimeisimpänä Jussi Laakso valittiin Saksan Bundesliiga-joukkue Crailsheim Merlinsin päävalmentajaksi alkuviikosta.

Laakso ei edes mitenkään aktiivisesti hakenut pestiä ulkomailta.

Hän johdatti Seagullsin viime kaudella Suomen mestaruuteen ja palautti Pantteri-patsaan Helsinkiin 25 vuoden tauon jälkeen.

Sen jälkeen Laakso halusi ottaa rennommin ja viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Varsinaista kesälomaa koripallovalmentaja ei ollut pitänyt moneen kymmeneen vuoteen.

Kesät olivat menneet erilaisissa maajoukkuetehtävissä.

Kun Yle Urheilu tavoitti Laakson valmistautumassa Saksaan lähtöön, valmentajan tunne olikin ristiriitainen. Samalla innosti pitkän uran ensimmäinen pesti ulkomailla, mutta mielessä oli myös perhe.

– 14-vuotiaan pojan ja 2,5-vuotiaan tytön jättäminen kauas on vaikea asia. Muuten olen kyllä iloinen tapahtuneesta, Laakso kuvailee.

Ulkomailla valmentaminen ei ollut Laakson tavoitteena perhetilanteen takia.

Laakso, 47, pikemminkin tähyili pestejä Koripalloliitossa ja suomalaisten koripalloseurojen johtotehtävissä, eikä ulkomailla.

Jussi Laakso tuulettaa Helsinki Seagullsin penkin päässä.
Jussi Laakso ehti valmentaa Korisliigassa kahdeksan kautta putkeen, mutta kertoi jo helmikuussa, että ei enää jatka Seagullsissa. Kuva: All Over Press / Tomi Natri

Laakso piti ammatillista tuntumaa yllä, kun hän toimi Suomen naisten koripallomaajoukkueen valmennustiimissä. Laakso sai kuitenkin yllättävän viestin Unkaria vastaan pelatun EM-karsintapelin aamuna viime sunnuntaina.

Kun Laakso oli lähdössä ottelun valmistaviin harjoituksiin, tuttu saksalainen agentti Daniel Poerschke laittoi viestiä. Hän ei ollut kuitenkaan vielä siinä vaiheessa Laakson agentti.

Poerschke oli vanha tuttu monen vuoden takaa. Laakso oli toiminut valmentajana Poerschken agenttitoimiston leireillä Las Vegasissa.

– Hän kertoi, että Bundesliigassa on tapahtumassa muutoksia ja kysyi, oletko vielä valmis. Hän kysyi, voisiko heittää nimeäni mukaan soppaan, Laakso kertoo.

Kokenut valmentaja oletti, että mitään ei tulisi heti puhelun jälkeen tapahtumaan. Vain 19 tuntia yllätysviestistä Laakso istui kuitenkin lentokoneessa matkalla Frankfurtiin tapaamaan Crailsheim Merlinsin seurajohtoa.

Hotellin sviitissä käydyn pitkän työhaastattelun jälkeen paiskattiin kättä ja sovittiin, että Laaksosta tulee uusi Crailsheimin päävalmentaja.

– Minulla ei ollut mitään sellaista supertavoitetta, että nyt pitää päästä tai on pakko päästä ulkomaille. Tämä tuli nyt vähän puskista ja aika nopealla vauhdilla, Laakso tunnelmoi.

Kun tiistaina sopimus allekirjoitettiin ja se myös julkaistiin, Laakson puhelin täyttyi viesteistä. Tuli sadoittain yhteydenottoja, kaikenlaisia puheluita ja viestejä.

– Eihän tällaisia tarjouksia tule. Harvemmin tullaan kotoa hakemaan. Vieläpä päävalmentajapesti Bundesliigassa. Olen tietysti todella ylpeä itsestäni, että olen päässyt tällaiseen tilanteeseen ja tätä pestiä tarjottiin minulle, Laakso kuvaili.

Pioneerien iso merkitys taustalla

Laakso on tällä hetkellä peräti kolmas suomalainen päävalmentaja kovatasoisessa Saksan Bundesliigassa. Joonas Iisalo luotsaa Heidelbergiä. Daniel Jansson on Tübingenin ruorissa. Daniel Herbert toimi jo ennen Laakson tuloa Crailsheimin valmennustiimissä.

Tuomas Iisalo Paris Basketballin valmentajana syyskuussa 2023.
Lassi Tuovi huutaa ja eläytyy pelin aikana.
Anton Mirolybov Itävallan pääsarjassa Swans Gmudenin päävalmentajana.
Daniel Jansson Tübingenin päävalmentajana.
Gordon Herbert juhlii Saksan maailmanmestaruutta.

Euroopan hehkutetuimpiin koripallovalmentajiin tällä hetkellä kuuluva Tuomas Iisalo on saanut lentävän lähdön Ranskassa. Iisalon Paris Basketball on ollut Eurocupissa toistaiseksi voittamaton. Ranskan pääsarjassa edellä on vain Euroliiga-joukkue Monaco.

Susijengin päävalmentajalla Lassi Tuovilla on ollut puolestaan vakuuttava alku Virtus Bolognan ykkösapuvalmentajana. Virtus Bologna on Euroopan ykkössarjan Euroliigan sekä Italian pääsarjan kärkikahinoissa.

Anton Mirolybov on voittanut kaksi Itävallan mestaruutta Swans Gmundenin päävalmentajana. Nyt hän valmentaa Gmundenissa Samuli Niemisen kanssa. Gmunden on sarjakakkosena.

Daniel Jansson valittiin viime kaudella Saksan toiseksi parhaan sarjatason ProA:n parhaaksi valmentajaksi. Tübingen repi Bundesliigaan vaadittavan kolmen miljoonan euron budjetin kasaan ja pääsi nousemaan korkeimmalle sarjatasolle.

Alkusykystä kovin yksittäinen juttu oli totta kai, kun kanadalaissuomalainen Gordon Herbert johdatti Saksan maailmanmestariksi. Saksa on menestyjäehdokas myös ensi kesän Pariisin olympialaisissa.

Kun katsotaan muita isoja ja globaaleja palloilulajeja, koripallo erottuu lentopallon kanssa.

Lentopallossa suomalaisvalmentajat ovat menestyneet koripallon tapaan. Kirkkaimpana esimerkkinä on venäläiset olympiahopealle johdattanut ja viime keväänä Puolassa Mestarien liigan voittoa juhlinut Tuomas Sammelvuo. Lentopallossakaan ei ole kuitenkaan ylletty vastaavaan massaan kuin koripallossa maailmalla.

Jalkapallossa on puolestaan oltu jopa huolissaan, vertautuuko suomalainen jalkapallovalmentaja jopa espanjalaiseen hiihtovalmentajaan. 11 -ystävää jalkapallopodcastissa Jussi Vainikka, Maiju Ruotsalainen ja Erkka V. Lehtola pureututuivat aiheeseen lokakuun lopussa.

Laakso näkee suomalaisten koripallovalmentajien vyöryn taustalla pioneerien merkityksen. Jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Henrik Dettmann, Ari Tammivaara ja Anton Mirolybov raivasivat tietä suomalaisille.

Dettmann otti apuvalmentajakseen Lassi Tuovin Turkkiin ja Ranskaan 2010-luvun puolivälissä. Sittemmin Tuovi nousi Ranskassa Strasbourgin päävalmentajaksi. Tuovi sai viime kaudella potkut Ranskasta, mutta Suomi-yhteys palasi viime viikolla.

Susijengin valmennustiimiin kuuluva Mikko Larkas nimitettiin Strasbourgin apuvalmentajaksi.

Henrik Dettmann ja Lassi Tuovi vuonna 2016.
Lassi Tuovi (vas.) oli pitkään Henrik Dettmannin oikea käsi Susijengin valmennustiimissäkin. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Laakso kulkee Saksassa entisten Crailsheim-valmentajien Iisalon veljesten ja Vesa Vertion jalanjälkiä.

Pioneerien lisäksi Laakso nostaa suomalaisten koripallovalmentajien maailmanvalloituksessa esiin sen, että suomalaisten koripallovalmentajien koulutus on ollut monta vuotta erittäin hyvällä tolalla.

Laakso näkee, että hän on hyötynyt siitä, kun edelliset suomalaisvalmentajat ovat onnistuneet pesteissään.

– Suomessa on oikeasti todella päteviä koripallovalmentajia. Kun suomalaisia ei ollut vielä ulkomailla, rajoittava tekijä tuntui olevan Suomen passi. Ei ollut kyse siitä, mitä suomalaiset osaavat, Laakso toteaa.

Tällainen haaste Jussi Laaksoa odottaa Crailsheimissa

Saksan Bundesliiga kuuluu Euroopan viiden tai kuuden parhaan pääsarjan joukkoon koripallossa. Tulevina viikkoina nähdään monta mielenkiintoista suomalaiskohtaamista.

Suomalaisten valmentamat kolme joukkuetta olivat myös ennen viikonlopun kierrosta kolme viimeistä Bundesliiga-joukkuetta, mutta toki operoivat myös sarjassa pienimmillä budjeteilla.

Laakson ensimmäinen peli on maanantaina Joonas Iisalon Heidelbergiä vastaan. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Crailsheimiin puolestaan vierailulle tulee Daniel Janssonin Tübingen. Tärkeitä sarjapisteitä on siis jaossa.

– Crailsheim on perinteinen työläiskaupunki. He nauttivat, kun joukkue taistelee ja raataa. Sellaisia suomalaisia sisukkuusjuttuja. Ne ovat kuitenkin olleet välillä kadoksissa viime peleissä. Nyt niitä yritetään palauttaa, Laakso katsoo tulevaan.

Suosittelemme