Hyppää sisältöön

Yle Viipurissa: Venäläiset rajavartijat järjestivät erikoisen näytöksen syyrialaisperheen haastattelun estämiseksi

Yle todisti sekavaa tilannetta rajan tuntumassa Venäjällä.

Videolla Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen kuvailee tilannetta Venäjän puolella rajaa.
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

VIIPURI Samaan aikaan kun Suomessa itärajan tilanne herättää kriisitunnelmia, Venäjän puolella rajaa Viipurissa tunnelmat ovat kovin rauhalliset.

Keskiviikkona kohtaamamme asukkaat sanoivat, etteivät he olleet nähneet kaupungissa polkupyöräileviä turvapaikanhakijoita.

Lähdimme siis katsomaan tilannetta itse. Ajoimme autolla Viipurista kohti Brusnitšnojen raja-asemaa, joka on suomalaisen Nuijamaan raja-aseman venäläinen vastinkappale.

Ensimmäinen tarkastuspiste tuli vastaan jo aivan Viipurin laitamilla. Tästä alkaa rajavyöhyke, jossa asiattomien ei pitäisi voida liikkua. Vyöhykettä kontrolloi viime kädessä turvallisuuspalvelu FSB, jonka alaisuudessa Venäjän rajavartiosto toimii.

Kartalla Lappeenranta ja Nuijamaan raja-asema Suomen puolella sekä Brusnitšnojen raja-asema ja Viipuri Venäjän puolella.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Rajatie oli aution oloinen

Tie oli varsin hiljainen. Yksittäisiä kuorma-autoja liikkui suuntaan ja toiseen. Merkkejä Suomeen päin pyrkivistä pyöräilijöistä ei näkynyt. Tien varrella näkyi tyhjilleen jääneitä kauppoja – rajaliikenteen hiljeneminen Suomesta on selvästi vaatinut veronsa.

Odotimme, että meidät pian pysäytetään ja käännytetään takaisin. Malinovkan tarkastuspisteellä rajavartija ilmoittikin, että meidän papereillamme ei ole pääsyä enää eteenpäin.

Lähdimme siis takaisin. Läheisellä huoltoasemalla paikalliset miehet kertoivat, etteivät ole nähneet pyöräileviä ihmisjoukkoja.

Jostain pyörillä liikkuvia turvapaikanhakijoita Nuijamaan asemalle kuitenkin ilmaantuu.

Pietarilaisen Fontanka-uutissivuston toimittaja Denis Lebedev oli päässyt ajamaan tarkastuspisteiden läpi raja-asemien väliselle alueelle.

Hän kirjoitti muun muassa nähneensä, kuinka UAZ Patriot -autolla liikkunut maastoasuinen mies antoi pyörän tummaihoiselle miehelle, joka lähti taluttamaan sitä Suomen raja-asemaa kohti.

Syyrialaisperhe oli pysäytetty vartiopisteelle

Tummuvassa illassa paluumatkalla Viipuriin kohtasimme viimein ihmisiä, joita olimme etsineet.

Vartiopisteellä Saimaan kanavan ylittävän sillan luona oli jumissa ilmeisesti Syyriasta saapunut perhekunta: nainen, lapsi ja kaksi miestä.

Vartiopaikan esimiehen mukaan tulijat olivat saapuneet kävellen, eikä heillä ollut sellaisia matka-asiakirjoja, joiden kanssa heitä voisi päästää rajalle.

Tilanne vaikutti sekavalta. Syyrialaiset olivat selvästi epätoivoisia, lapsi ja nainen itkivät ja olivat kylmissään.

Turvapaikanhakijoita Suomen itärajalla 16. marraskuuta 2023.
Yle tapasi Venäjällä syyrialaisperheen Suomen rajalle vievän tien tarkastuspisteellä Saimaan kanavan luona. Kuva: Nadežda Titova / Yle

Rajavartija vaikutti neuvottomalta ja kysyi meiltä, voisimmeko ehkä viedä ihmiset takaisin Viipuriin. Majapaikkaa ja siihen tarvittavaa rahaa näillä ei ilmeisesti ollut.

Salmaniksi esittäytynyt syyrialaismies vaikutti valmiilta kertomaan tilanteestaan. Meitä tietysti olisi kiinnostanut, mitä hän voisi kertoa matkastaan – oliko perhe mahdollisesti joutunut huijarien uhriksi, olivatko he saaneet väärää tietoa ja päätyneet siksi pysäytetyiksi tälle tarkastuspisteelle.

Emme kuitenkaan saaneet lupaa tehdä haastattelua vartiopaikalla. Sen sijaan rajavartija käski meitä odottamaan. Paikalle oli tulossa ”esimiehistöä”, joka halusi puhua kanssamme.

Ylen liikkuminen alueella oli tietenkin pantu merkille. Emme olleet sitä pyrkineet salaamaankaan, Venäjällä on syytä toimia avoimesti.

Paikalle saapui autolla univormupukuinen upseeri ja siviilipukuinen virkamies. He tarkastivat paperimme ja kyselivät, millä asialla liikuimme.

Upseeri piti meille puhuttelun: häiritsimme kyselyillämme viranomaisten toimintaa eikä ollut rajavyöhykkeellä ulkomaan kansalaiselta vaadittua lupa-asiakirjaa – se olisi jo itsessään lainrikkomus, jos meidät olisi pysäytetty.

Takavalot katosivat illan pimeyteen

Samoihin aikoihin tarkastuspisteelle saapui ilmeisesti rajavartijoiden syyrialaisia varten hälyttämä kuljettaja henkilöautolla.

Sovimme miehen kanssa, että seuraamme heitä syyrialaisille löydettyyn majoituspaikkaan. Kuski antoi osoitteenkin, jos kadottaisimme heidät matkan varrella.

Se oli hyvin mahdollista, sillä ilta oli jo saavuttanut marraskuisen läpitunkemattoman pimeyden.

Kesken matkan edellä ajava kuljettaja yhtäkkiä painoi kaasun pohjaan.

Emme uskaltaneet ajaa 150 kilometrin tuntinopeutta tuntemattomalla pimeällä tiellä, joten punaiset takavalot hävisivät pian näkyvistämme.

Jatkoimme matkaa kuskin antamaan osoitteeseen. Se sijaitsi pimeällä kadulla Viipurin laidalla, jossa navigaattori alkoi jo antaa hyvin sekavia ajo-ohjeita.

Kuljettajaa ja syyrialaisperhettä siellä ei näkynyt. Kun ihmettelimme kadulla, paikalle saapui mies, joka ilmeisesti tunsi kuljettajan ja soitti tälle.

Puhelusta ilmeni, että suunnitelmat olivat kesken matkan menneet uusiksi: FSB:n väki oli muuttanut mieltään ja kuljettaja vei nyt syyrialaisia rajanylityspaikalle Karjalan tasavaltaan.

Kuljettajan kanssa puhunut mies arveli meille, että suuntana oli Sortavala – siis oletettavasti Niiralan-Värtsilän ylityspaikka.

Kuljettajan yhtäkkinen raskas kaasujalka sai siis selityksen: mitä ilmeisimmin Venäjän rajaviranomaiset eivät toivoneet Ylen haastattelevan syyrialaisia.

Selvyyttä mihinkään tällä rajalla oli vaikea saada.

Suosittelemme