Hyppää sisältöön

Kainuuseen Vartiuksen raja-asemalle saapui ensimmäinen joukko turvapaikanhakijoita polkupyörillä

Rajavartiostolla ei ole toistaiseksi tietoa ryhmän kansalaisuuksista. Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Vartiukseen kello 14 jälkeen. Sallassa oli torstai-iltana vielä hiljaista.

Vartiukseen alkoi saapua turvapaikanhakijoita vain hetki sen jälkeen, kun Suomen hallitus oli kertonut neljän raja-aseman sulkemisesta. Video: Timo Sihvonen / Yle
Sanna Kähkönen,
Tanja Heikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikalle on saapunut nyt yhteensä 18 turvapaikanhakijaa.

– Ovat Suomen rajaviranomaisten hallussa tällä hetkellä, sanoo Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen.

Tirkkonen kertoo, että ryhmän kansalaisuuksista ei ole antaa tässä vaiheessa tietoa.

Kainuun rajavartiosto on varautunut tilanteeseen, kertoo Vartiuksen rajavartioston päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen.

– Tänään saimme heti irrotettua väkeä tähän, koska henkilöstö oli koulutuksessa Vartiuksen rajavartioasemalla.

Hallitus päätti tänään sulkea itärajan rajanylityspaikkoja lauantain vastaisena yönä. Suljettavat rajanylityspaikat ovat Imatran, Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemat.

Kartta Suomen ja Venäjän välisistä rajanylityspaikoista.
Kuva: Laura Merikalla / Yle

Turvapaikanhaku keskitetään Sallan ja Vartiuksen raja-asemille. Päätökset ovat voimassa toistaiseksi kolme kuukautta, 18. helmikuuta 2024 saakka.

Vartiuksen raja-asemalle on kaksi päivää sitten asennettu kyltit, joissa kielletään pyörällä ja kävellen rajan ylittäminen.

Myös Kainuun alueen rajavaltuutettu on ollut yhteydessä Venäjän kollegaan, että maahantulo on tarkoitettu vain ajoneuvoliikenteelle.

Maastorajavalvonta on ennallaan ja tehokasta. Sellaisia havaintoja ei ole, että ihmisiä olisi tulossa metsän kautta.

– Tilanne on meidän hallinnassa, sanoo Kinnunen.

Rajavartijat saattavat turvapaikanhakijoita Vartiuksen raja-aseman tiloihin.
Polkupyöriä alkaa kertyä myös Vartiuksen raja-asemalle. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kainuun rajavartiostolla on yhteys maahanmuuttovirastoon. Turvapaikanhakijoiden käsittely alkaa Vartiuksen raja-asemalla ja päivittäin tulijoita siirretään maahanmuuttovirastolle.

– Tänään lähtevät ensimmäiset, hyväkuntoisia olivat.

Sallassa toistaiseksi hiljaista

Torstaina alkuiltaan mennessä Sallan raja-asemalla oli vielä rauhallista. Vihjeet, joiden mukaan Venäjän puolella on havaittu kasvanutta liikehdintää kohti pohjoista eivät vielä olleet konkretisoituneet Lapissa.

– Lapin rajavartioisto seuraa tilannetta aktiivisesti muiden turvallisuusviranomaisten kanssa. Tällä hetkellä ei ole lisättävää jo julkisuudessa olleisiin tietoihin, toteaa Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen sähköpostitse Ylelle.

Ahtiaisen mukaan Rajavartiolaitos käyttää resurssejaan joustavasti raja-asemilla niin, että tilanne pysyy jatkuvasti viranomaisen hallinnassa.

– Jos turvapaikanhakijoita saapuisi esimerkiksi Raja-Joosepin rajanylityspaikalle, heitä opastetaan ja kehotetaan siirtymään Venäjän puolella Sallan raja-asemalle, Ahtiainen sanoo.

Rajavartiolaitoksen kapteeni Jouko Kinnunen seisoo rajapuomin edessä ja katsoo kameraan, taustalla talvinen maisema ja partioautoja.
Vartiuksen rajavartioston päällikön, kapteeni Jouko Kinnusen mukaan rajan yli tulleiden henkilöiden profiili ”poikkeaa tavanomaisesta rajanylitysliikenteestä”, mutta tarkempaa tietoa kansallisuuksista ei tällä hetkellä ole. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Suosittelemme