Hyppää sisältöön
Raja-Joosepin raja-asema lumisessa maisemassa.
Raja-Joosepin kansainvälinen rajanylityspaikka on sulkeutunut. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Itäraja on kokonaan kiinni ja Venäjä pitää sitä ”uhkana”

Päivitämme tähän artikkeliin itärajan tilannetta.

Tekijät

Tästä on kyse

  • Suomen itäraja meni kiinni tänään keskiviikkona.
  • Viimeinen auki ollut rajanylityspaikka Raja-Jooseppi suljettiin iltapäivällä kello 14. Hallituksen päätös rajasulusta astuu voimaan puoliltaöin.
  • Raja-asemat pysyvät suljettuna 13. joulukuuta asti. Samalla estyy turvapaikanhaku itärajalla ja se keskitetään satamiin ja lentokentille.
  • Itärajalta on tullut elokuun alusta alkaen noin 1 000 turvapaikanhakijaa.
  • Toiminta on Suomen valtiojohdon mukaan ollut organisoitua ja kyseessä on Venäjän hybridioperaatio.
Kartta näyttää Suomen itärajan rajanylityspaikkojen tilanteen.
Kuva: Maija Keskisaari / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org | © MapTiler
Jenni Mehtonen

Itärajalla historiallinen tilanne: Raja oli kiinni viimeksi sota-aikana

Raja-Joosepin rajanylityspaikka on sulkeutunut. Rajalla oli tänään vain normaalia rajaliikennettä. Rajavartiolaitos vahvistaa, että rajan yli Venäjältä ei tullut tänään yhtään turvapaikanhakijaa.

Lapin rajavartiostoon on tänään saapunut ensimmäiset Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin työntekijät. Rajavartiosto on pyytänyt apua itärajan valvontaan. Frontexilta saapuu ja on jo saapunut Suomeen sekä henkilöstöä että valvontakalustoa.

Rajan ollessa kiinni rajan ylitys on estetty, eikä rajan yli voi ajaa autolla. Maastoon on myös levitetty niin sanottua Nato-lankaa, jolla pyritään torjumaan mahdollista luvatonta rajanylitystä. Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen ei halua kommentoida, kuinka pitkälle osuudelle lankaa on levitetty.

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen median haastattelussa.
Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen median haastattelussa. Kuva: Kaija Länsman

Vaikka Raja-Joosepin asema on suljettu, asemalla on yhä jatkossakin valvontaa. Rajavartiolaitos on varautunut siihen, että rajan yli voi tulla ihmisiä, vaikka viralliset rajanylityspaikat on suljettu.

Rajavartiolaitoksen vastuulla on huolehtia rajan ylittävistä ihmisistä, mikäli he tulevat Suomen puolelle. Raja-Joosepin asemalta on valtakunnanrajalle noin 600 metriä. Rajavartiolaitoksella ei ole havaintoja, että Venäjän puolella olisi ollut rajaa lähestyviä turvapaikanhakijoita raja-aseman sulkeutuessa.

Ahtiaisen mukaan päivä on ollut Rajavartiolaitoksen työntekijöille historiallinen.

– Nyt se viimeinenkin paikka laitettiin kiinni. Oman henkilöstön kanssa juuri puhuttiin, että missä olit, kun -tarinoita tästä varmasti tulee.

Raja-Joosepin sulkeuduttua itärajan yli liikkuu vain raiteilla kulkevia tavarakuljetuksia Kaakkois-Suomessa sijaitsevan Vainikkalan rajanylityspaikan kautta.

Raja-Joosepin ja muiden itärajan rajanylityspaikkojen on määrä olla suljettuna 13. joulukuuta asti.

Kreml: Suomen rajatoimet perusteettomia

Suomen toimet Venäjän vastaisen rajan vahvistamiseksi ovat perusteettomia, sillä Venäjä ei muodosta uhkaa naapurilleen, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan Suomen toiminta päinvastoin muodostaa uhkan Venäjälle ja voi johtaa jännitteisiin.

Mediatietojen mukaan Puola olisi lähettämässä asiantuntijoita Suomeen auttamaan itärajan tilanteen kanssa. Peskovin mukaan kyse on täysin ylimitoitetusta toimesta. Hänen mukaansa kukaan tai mikään ei uhkaa Suomea.

Peskovin kommenteista kertoi venäläinen uutistoimisto Tass.

STT

Jenni Mehtonen

Raja-Joosepin kansainvälinen rajanylityspaikka on sulkeutunut

Pohjoisessa Lapissa sijaitseva Raja-Joosepin kansainvälinen rajanylityspaikka on sulkeutunut.

Rajanylityspaikan on määrä olla suljettuna kaksi viikkoa valtioneuvoston eilen tekemän päätöksen mukaisesti, mikäli uutta päätöstä ei tätä ennen tehdä.

Kaikki Suomen itärajalla sijaitsevat rajanylityspaikat on nyt suljettu. Turvapaikkaa voi hakea vain satamista ja lentokentiltä rajanylityspaikkojen ollessa suljettuna.

Ylen paikalla olevien työntekijöiden havaintojen mukaan Raja-Joosepin kautta ei ole tänään tullut yhtään turvapaikanhakijaa. Paikalla on ollut linja-auto odottamassa paikalle mahdollisesti saapuvia turvapaikanhakijoita.

Manu Saarela

Rajavartijoilla on oikeus käyttää ampuma-asetta tilanteen vaatiessa

Voimankäytön asiantuntijan mukaan rajavartijat voivat käyttää voimakeinoja rajaturvallisuuden varmistamiseksi.

Poliisioikeuden dosentti Henri Rikander muistuttaa, että rauhan aikana rajavartijoiden voimankäyttöoikeudet ovat käytännössä samat kuin poliiseilla.

Jopa ampuma-aseen käyttö on mahdollista ääritilanteissa.

– Esimerkiksi jos kohdehenkilö lähestyisi rajavartiomiestä esimerkiksi veitsi kädessä tarkoituksenaan tappaa rajavartija. Silloin voisi tyypillisesti ampuma-asetta käyttää, Rikander sanoo.

Jenni Mehtonen

Suora lähetys sulkeutuvasta Raja-Joosepista kello 13.55 alkaen

Yle lähettää suoraa lähetystä tänään sulkeutuvalta Raja-Joosepin kansainväliseltä rajanylityspaikalta. Suora lähetys alkaa kello 13.55.

Lähetyksessä rajan tilanteesta kertoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen.

Itärajalla ainoana avoinna ollut rajanylityspaikka Raja-Jooseppi sulkeutuu tänään kello 14. Rajanylityspaikan on määrä olla suljettuna kaksi viikkoa valtioneuvoston eilen tekemän päätöksen mukaisesti.

Annu Passoja

Itärajan toimittajat tarvitsevat kiikarit ja karvalakit

Nainen katsoo kiikareilla Raja-Joosepin rajalla Venäjän suuntaan.
Ylen Kaija Länsman kiikaroi Venäjän suuntaan. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Viimeistä aukiolopäivää Raja-Joosepissa seuraavat toimittajat on aidattu alueelle, josta on matkaa raja-asemalle.

Ylen toimittajilla apuna onkin kiikarit, joilla tiiraillaan mahdollisia tulijoita. Toistaiseksi heitä ei ole keskiviikkona näkynyt.

Pakkasasteita on selvästi aiempia päiviä vähemmän, mutta idästä puhaltava kylmä tuuli edellyttää arktiset olot huomioivaa vaatetusta.

Raja-Joosepissa oleva toimittaja Sari Pöyhönen kertoo, että käytössä on tarvittaessa niin lämpöhaalarit kuin karvalakki. Myös taukojumppa ja termospulloon pakattu kahvi pitävät toimittajat liikkeessä.

Rosa Lehtokari

Venäjä jyrähtää Puolan suunnitelmille lähettää rajaviranomaisia Suomen avuksi

Venäjä aikoo lisätä jännitteitä Puolaa kohtaan, sillä Puola aikoo lähettää rajaviranomaisia Suomen avuksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kremlistä kommentoitiin medialle keskiviikkona, että Puolan päätös nähdään uhkana Venäjää kohtaan.

Amnesty arvostelee itärajan sulkemista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee Suomen hallituksen päätöstä sulkea itäraja ja keskittää turvapaikanhaku lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Järjestön Suomen-osaston oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi painottaa järjestön medialle välittämässä lausunnossa, ettei turvapaikanhakijaa tule rangaista maahantulotavastaan.

Miraftabin mielestä on vaikeaa nähdä, miten Suomi nyt täyttää velvollisuutensa turvata oikeuden hakea turvapaikkaa.

Hallitus on perustellut itärajan sulkemista kansallisella turvallisuudella. Miraftabin mukaan hallitus ei ole perustellut, miten suhteellisen pieni määrä turvapaikanhakijoita muuttaa turvallisuustilannetta.

STT

Annu Passoja

Itärajalla pohditaan, siirtyykö paine nyt Norjan rajalle

Norjassa on seurattu Suomen itärajan tapahtumia hyvin tiiviisti, kertoo toimittaja Kaija Länsman.

Suomen päätös sulkea itäraja kirvoittaa pohdintaa siitä, siirtyykö paine nyt esimerkiksi Norjan Venäjän vastaiselle raja-asemalle Storskogiin.

Ylen toimittaja Kaija Länsman kertoo, että Norjan rajaviranomaiset ovat seuranneet hyvin tiiviisti Suomen itärajan tapahtumia.

Länsmanin mukaan yhteydenpito Suomen ja Norjan rajaviranomaisten välillä on nyt päivittäistä, kun se aiemmin oli viikottaista.

Toistaiseksi turvapaikanhakijoita ei ole tullut tai tuotu Venäjältä Norjan rajalle. Jos niin kävisi, Norja on maan oikeusministerin mukaan valmis sulkemaan Venäjän vastaisen rajansa.

Raja-Joosepista on linnuntietä noin 150 kilometriä Storskogiin.

Suosittelemme