Hyppää sisältöön

Kemin Ajoksen väylän syventäminen valmistui etuajassa ja alitti budjetin – myös Kemin sataman laajennustyöt ovat valmistuneet

Väylän syventäminen ja sataman laajentaminen ovat maksaneet yhteensä 83 miljoonaa euroa, johon myönnettiin 26 miljoonaa euroa EU-tukea.

Kemin Ajoksen sataman ruoppausta.
Elokuussa Kemin satamassa viimeisteltiin ruoppausta. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kemissä Ajoksen meriväylän syventäminen ja Kemin sataman laajentaminen ovat valmistuneet.

– Meriväylähanke valmistui noin kaksi kuukautta etuajassa ja budjetissa pysyen, kertoo toimialajohtaja Magnus Nygård Väyläviraston tiedotteessa.

Hankkeessa meriväylän syventämistä vastasi valtio ja sen osalta budjettikin alittui 8,7 miljoonalla eurolla.

– Valtuus oli 41,7 miljoonaa. Urakkakilpailutus toteutettiin neuvottelumenettelyllä, jonka seurauksena asetimme sisäisesti hankkeen kustannusarvion 33 miljoonaan, jossa pysyttiin, kertoo Väylävirastosta projektipäällikkö Pasi Kivioja.

Hankkeessa Ajoksen kymmenen metriä syvä meriväylä syvennettiin kahteentoista metriin. Työt meriväylän syventämiseksi käynnistyivät vuonna 2021.

EU-tukea tuli 26 miljoonaa

Kemin kaupungin omistaman satamayhtiön vastuulla olleet työt maksoivat 50 miljoonaa euroa.

Hankkeeseen saatiin kuitenkin 26 miljoonaa euroa EU-tukea. Siitä valtion osuus oli noin 12,5 ja Kemin sataman noin 13,5 miljoonaa euroa.

Kemin satamassa muun muassa syvennettiin ja laajennettiin satama-allasta sekä rakennettiin uusi noin 400 metriä pitkä laituri.

Lisäksi Metsä Fibre Oy rakennutti 37 hehtaarin terminaalivaraston satamaan.

Myös sataman portit, kulunvalvonta ja aluevalaistus uusittiin.

Merkitystä myös huoltovarmuudelle

Muutokset mahdollistavat entistä suurempien alusten liikennöinnin väylällä.

Tarve Ajoksen meriväylän syventämiseen on liittynyt erityisesti Kemin uuteen sellutehtaaseen sekä mahdollisesti käynnistyviin pohjoisen Suomen kaivoshankkeiden rikastekuljetuksiin, jotka toteutuessaan lisäävät sataman kuljetusmääriä merkittävästi.

– Tulevaisuudessa Kemin sataman rooli korostuu niin kansallisen kuin sotilaallisen huoltovarmuuden saralla ja luo pohjan uusien teollisten investointien mahdollisuuksista sijoittua pohjoiseen, sanoo tiedotteessa Kemin Satama Oy:n toimitusjohtaja Markku Rautio.

Hankkeen valmistujaiset järjestettiin keskiviikkona Kemissä.

Lisää Lapin uutisia kootusti verkkosivultamme.

Suosittelemme