Hyppää sisältöön

Tällainen on Artturi Lehkosen vointi pelottavan loukkaantumisen jälkeen – Ismo Lehkonen kertoo isän ikuisesta huolesta

Artturi Lehkonen loukkaantui ikävännäköisesti Coloradon ja Seattlen kohtaamisessa viime viikolla. Ismo Lehkosen mukaan hyvä fyysinen kunto auttoi siinä, ettei loukkaantuminen ollut tätä pahempi.

Artturi Lehkonen loukkaantui pahannäköisesti ottelussa Seattlea vastaan.
Jaakko Servo
Avaa Yle-sovelluksessa

Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Artturi Lehkonen loukkaantui pahannäköisesti viime viikon ottelussa Seattle Krakenia vastaan.

28-vuotias törmäsi pää edellä laitaan, ja hänet kuljetettiin sairaalaan jatkotutkimuksiin. Coloradon päävalmentaja Jared Bednar kertoi joukkuetta seuraavan toimittajan Peter Baughin mukaan, ettei Lehkosen tapauksessa ole kyse kuitenkaan päävammasta.

Suomalaishyökkääjä oli tällin jälkeen tajuissaan ja hänen raajansa toimivat normaalisti.

Lehkosen isä ja Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen kertoo poikansa tilanteesta tarkemmin Ikan änäri -podcastissa.

– Hän sinkoili kuin huono kivi ympäriinsä. Artturin kurotus, asento ja kova vauhti olivat tilanteessa huonoimmat mahdolliset. Väärässä asennossa napsahti kupoli edellä päin laitaa.

Isä-Lehkonen kertoo, että pojalla on niin sanotusti muodostunut ”turvatyyny” hartioiden seudulle fysiikkaharjoittelun myötä.

– Onneksi Artturin fysiikka on sellaisessa kunnossa hartian ja pään seudulla, ettei pahemmin käynyt. Sitä on kymmeniä vuosia treenattu.

Kaatuminen tilanteessa johtui törmäyksestä Seattle-puolustaja Jamie Oleksiakin kanssa.

– Ei se mielestäni jäähyn arvoinen tilanne ollut. Se oli vain kontakti, jossa Lehkonen menetti tasapainonsa ja syöksyi pää edellä laitaan, päävalmentaja Bednar sanoi aiemmin.

Loukkaantuminen on pelaajan läheisille pelottava paikka.

– Tämä isän homma on haastavin tehtävä, mitä yläkerran ukko voi antaa. Omista lapsista tulee ikuinen huoli tällaisissa tilanteissa. Kun lapset urheilevat, niin näitä puhelinsoittoja ja tapahtumia on nähty, kun on sitten esimerkiksi ambulanssilla kuljetettu lapsia sairaalaan.

Ismo Lehkonen kertoo, että Artturi joutuu tällä hetkellä käyttämään niskatukea ja pelurin äiti on lentänyt henkilökohtaiseksi kuljettajaksi Denveriin.

Lehkonen kertoo podcastissa, että tilanne ei vaadi leikkausta, mutta kestää tovin ennen kuin Artturi palaa takaisin (pelikentille). Päävalmentaja Bednar puolestaan kertoi aiemmin, että Lehkonen tulee olemaan useita viikkoja sivussa.

Mestariehdokkaan vaikea alkukausi

Ykköskentässä yhdessä Mikko Rantasen ja Nathan MacKinnonin kanssa alkukaudesta viilettänyt Lehkonen on iso menetys joukkueelle, jonka alkukausi on ollut hankala.

– Lehkosta ei pysty korvaamaan, Bednar kertoi aiemmin.

Myös Rantanen on harmissaan Lehkosen loukkaantumisesta.

– Hän pystyy kaikkeen. Tämä on iso menetys joukkueellemme. Meidän täytyy löytää keinot voittaa ottelut ilman häntä. Se tulee olemaan vaikeeta.

– Aikaa tässä nyt kestää, mutta kyllä hän tulee jossain vaiheessa kautta takaisin ja laittaa taas kilpailulapun selkään, Ismo Lehkonen summaa poikansa jatkosta.

Coloradon ratkaisevan maalin mestaruuteen huipentuneella toissakaudella iskenyt Lehkonen on tehnyt alkukauden 12 ottelussa tehopisteet 3+5=8.

Artturi Lehkonen.
Lehkosen loukkaantuminen jättää ison aukon Coloradon joukkueeseen. Kuva: Getty Images

Colorado on ottanut kauden aikana joukkueelle poikkeuksellisen paljon isonumeroisia tappioita: Vegasille (0–7), Buffalolle (0–4) ja Pittsburghille (0–4).

Viime viikonlopun häviö St. Louisille oli herätyksen paikka joukkueelle.

– Onneksi heillä on yksi NHL:n parhaista valmentajista. Kun Colorado hävisi 2–8, niin Jared Bednar haukkui joukkueen maalivahdin, että hän ei saa koppeja kiinni, puolustajat eivät pysty toimittamaan kiekkoja hyökkääjille ja hyökkääjistä ei saa mitään selvää, Lehkonen kertoo Ikan änäri -podcastissa.

Avalanche oli kauteen lähdettäessä yksi kauden suurimmista suosikeista Stanley Cupin voittajaksi. Joukkue on tällä hetkellä Läntisessä konferensissa sijalla neljä.

Kuuntele Ikan änärin uusin jakso alta. Aiheena muun muassa Artturi Lehkosen loukkaantuminen:

Tulokkaiden oikea käsittely ja Montrealin ”lelut”, Artturi Lehkosen tilanne, iso suomalainen pelaajakauppa

Suosittelemme