Hyppää sisältöön

NHL-hyökkääjä avautui kammottavasta loukkaantumisestaan – edes lääkäri ei saanut itkevän miehen šokkia laantumaan

NHL:ssä on nähty viime viikkoina pelottavia tilanteita, joiden seuraukset olisivat voineet olla kohtalokkaat. Ne ja Adam Johnsonin tragedia ovat saaneet jotkut pelaajat kokeilemaan kaulasuojia.

Bostonin Jakub Lauko ottelussa New York Islandersia vastaan 9.11.2023.
Boston Bruinsin Jakub Lauko pelasi ensimmäiset ottelunsa pelottavan loukkaantumisensa jälkeen kokomaskissa. Myös kaulasuoja on tullut käyttöön. Kuva: NHLI / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreimmassa Ikan änäri -podcastissa puhuttiin muun muassa tulokaspelaajien kohtelusta, Coloradon repsahduksista ja Columbuksesta. Suomalaisista käsittelyssä Rasmus Kupari, Aleksander Barkov ja Joel Kiviranta.

Tulokkaiden oikea käsittely ja Montrealin ”lelut”, Artturi Lehkosen tilanne, iso suomalainen pelaajakauppa

Luistimen aiheuttamat, potentiaalisesti hengenvaaralliset ja vähintäänkin pelottavat loukkaantumiset ovat puhuttaneet syksyn aikana jääkiekkomaailmaa.

Traagisin tapaus sattui lokakuun lopussa Isossa-Britanniassa, kun Nottinghamin 29-vuotias hyökkääjä Adam Johnson kuoli. NHL:ssä urallaan 13 ottelua Pittsburghin paidassa pelannut Johnson menehtyi vammoihinsa, kun vastustajajoukkueen Matt Petgraven luistin osui suoraan hänen kaulaansa.

Myös NHL:ssä on kauden alussa sattunut hurjia loukkaantumisia. Bostonin nuori tšekkihyökkääjä Jakub Lauko antoi The Athleticille poikkeuksellisen haastattelun, jossa avautui omasta kauhukokemuksestaan.

Lauko loukkaantui 24. lokakuuta Chicago Blackhawksia vastaan, kun hän kaatui jäähän Jarred Tinordin taklauksesta. Kamppailutilanteessa oli mukana myös Chicagon Jason Dickinson. Kun Dickinson kaatui, hänen luistimensa heilahti Laukoa kasvoihin kantapää edellä.

Lauko, 23, kertoo ehtineensä tajuta nopeassa tilanteessa, että nyt sattuu.

Bostonin Jakub Lauko sai iskun silmäänsä ottelussa Chicagoa vastaan 24.11.2023.
Ympärillä olleet huolestuivat, kun Jakub Lauko sai iskun silmäänsä vastustajan luistimesta epäonnisessa tilanteessa. Kuva: Getty Images

Lauko kertoi paniikin tunteista, joita hän kävi läpi jäällä ja pukukopissa.

Isku mursi Laukon silmäkuopan ympäriltä kaksi luuta, mutta se oli huolenaiheista pienin, sillä hän ei tällin jälkeen nähnyt mitään vasemmalla silmällään. Hän uskoi, että silmä oli mennyttä.

Lauko tunsi veren purskahtelevan ja näki oikealla silmällään, kuinka paljon verta tuli. Hän ryntäsi vaihtopenkille, mutta meinasi omien sanojensa mukaan pyörtyä runsaan verenvuodon takia.

Lääkäri kertoi heti pukukopissa, että luistin ei ollut osunut silmään. Sen jälkeen haava tikattiin. Hoitotoimet eivät poistaneet hyökkääjän šokkitilaa. Lauko jäi pukukoppiin itkemään.

Lopulta hän selvisi seitsemällä tikillä. Yksi niistä oli käytännössä kiinni hänen silmässään.

– Luistimen isku meni silmäni ohi, kirjaimellisesti, millimetrin verran.

”Parempi varautua kuin katua”

Neljä päivää myöhemmin Lauko sai uuden muistutuksen siitä, kuinka onnekas hän oli ollut. Uutinen Johnsonin kuolemasta osui kovaa.

Johnsonin kuoleman jälkeen kaulasuojat ovat olleet iso keskustelunaihe. Varmaa se ei tietenkään ole, mutta kaulasuoja olisi mahdollisesti voinut pelastaa Johnsonin.

SM-liigassa kaulasuojat ovat pakollisia, mutta niiden käyttöä on ainakin aiemmin valvottu huonosti. NHL:ssä vain harva käyttää kaulasuojia, eivätkä ne siellä ole pakollisia.

Lue myös: Kommentti: Ostin 20 eurolla suojat, jotka voivat pelastaa jääkiekkoilijan hengen

Kun Lauko palasi Bostonin harjoituksiin, hän käytti kaulasuojaa. Kukaan muu Bruins-pelaaja ei käyttänyt sitä harjoituksissa.

Hänen kasvovammaansa kaulasuoja ei olisi tietenkään estänyt, mutta se ja Johnsonin tragedia herättivät.

– Kun voi laittaa jotain suojaa kaulaan, aina parempi. Se on kehon haavoittuvin kohta. Joten aion käyttää kaulasuojaa ja rannesuojia. Aina on parempi varautua kuin katua. Luulen, että käytän kaulasuojaa loppu-urani.

Lauko palasi NHL-otteluihin 11. marraskuuta. Bostonissa melko pienessä roolissa, nelosketjun laidalla viime ajat hyökännyt Lauko on pelannut tällä kaudella kahdeksan ottelua tehoin 0+1.

Loukkaantumisia ja läheltä piti -tilanteita

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa tärähti taas. Calgary-hyökkääjä Elias Lindholmin luistin nousi ylös, kun hän kaatui jäähän.

Lindholmin luistin osui Montrealin puolustajaa Kaiden Guhlea suoraan naamaan. Kuin ihmeen kaupalla Guhle, 21-vuotias kanadalaispakki, välttyi pahemmalta ja pystyi jatkamaan ottelua.

Seattle Krakenin Jordan Eberle sai reiteensä luistimen viillon harjoituksissa viime viikolla. Joukkuekaveri Jaden Schwartz oli astunut kiekon päälle, kaatunut ja osunut terällä suoraan Eberleä.

– Se oli pelottavaa, 33-vuotias Eberle totesi The Seattle Timesin mukaan.

Kanadalaishyökkääjä kiidätettiin harjoituksista sairaalaan, mutta hänkin selvisi tikkaamisella, ilman vakavampia vaurioita.

– Se oli kunnon haava. Väistin luodin. Luistin ei osunut jänteisiin. On selvää, että luistimen aihettamat haavat ovat pelottavia ja dramaattisia. Ja kun otetaan huomioon, mitä tapahtui (Adam Johnsonille), meidän täytyy tehdä varotoimia, Eberle kommentoi.

Eberle kertoi tehneensä joitakin muutoksia varusteisiinsa, muttei tarkentanut asiaa. Seattlen keskushyökkääjä Yanni Gourde on ensimmäinen joukkueestaan, joka alkoi Johnsonin kuoleman jälkeen suojata kaulaansa. Hänen aluspaitaansa on ommeltu kiinni kaulasuoja.

Eberle missasi vain kolme peliä ja palasi otteluihin Edmontonia vastaan 15. marraskuuta.

– Me kaikki tiedämme, että me olimme onnekkaita ja hän oli onnekas. Lopputulema olisi voinut olla paljon huonompi. Tuollaiset onnettomuudet saavat rakennuksen hiljaiseksi, myös harjoituksissa, Seattlen helpottunut päävalmentajan Dave Hakstol kommentoi.

Jordan Eberle.
Seattle-hyökkääjä Jordan Eberle selvisi ilman pidempää poissaoloa. Kuva: NHLI / Getty Images

Washington Capitalsin konkarihyökkääjä T.J. Oshie, 36, otti niin ikään ensimmäisenä joukkueestaan käyttööön kaulasuojan.

Jenkkihyökkääjä totesi, ettei käytä kaulasuojaa vain ollakseen johtaja tai tehdäkseen sen ensimmäisenä. Hänelle kaulasuojalla on syvempi merkitys.

– Tein valintani lasteni puolesta. Haluan pysyä täällä heidän kanssaan, Oshie vastasi The Hockey Newsin mukaan.

Washington Capitalsin T.J. Oshie käyttää kaulasuojaa. Kuva NHL-ottelusta 4.11.2023.
NHL:ssä kaulasuojat eivät ole vielä tuttu näky. Sen huomioivat myös kansainväliset kuvatoimistot, jotka ovat ottaneet lähikuvia T.J. Oshien kaulasuojasta. Kuva: Getty Images

Oshie myös lisäsi, että aikuiset osaavat tehdä omat valintansa, mutta hän toivoi, että voi valinnallaan saada edes yhden juniorijääkiekkoilijan kiinnittämään huomiota suojiinsa.

Oshien mielestä NHL:n ei tarvitse tehdä kaulasuojista pakollisia, ainakaan nyt kesken kauden. Hän kuitenkin huomautti, että on tärkeää välittää tietoa kaulasuojista, jotta pelaajat voivat pohtia omaa päätöstään.

Oshiella toki on omakin lehmänsä ojassa, sillä hän omistaa jääkiekkovarusteita valmistavan yrityksen. Se suunnittelee muun muassa viilloilta suojaavia varusteita.

Joka tapauksessa kiinnostus kaulasuojaan on NHL:ssä orastavassa kasvussa. Sportsnet listasi marraskuun alussa, kuinka eri joukkueiden harjoituksissa kaulasuojia on kokeillut nippu tähtipelaajia.

Buffalon tähtipakki Rasmus Dahlin oli käyttänyt kaulasuojaa Philadelphiaa vastaan avauserän mutta ottanut sen sitten pois. Hän totesi toivovansa, että jatkossa kaulasuojista saataisiin ”paremmin hengittäviä”.

SM-liigassa pelaavan Tapparan hyökkääjä Petteri Puhakka esitteli Yle Urheilulle kaulasuojaansa sekä tällä kaudella Jukurit-ottelussa niskaansa tullutta viiltoarpea.

Viikon takaisessa Ikan änäri -podcastissa puhuttiin muun muassa siitä, miten NHL-tähdet saataisiin käyttämään kaulasuojia.

Syyskauden sensaatiojoukkue, tähdille kaulasuojat, kaksipäisen hirviön loppu, eksyneet turkulaiset

Suosittelemme