Hyppää sisältöön

Norjan maastohiihtomaajoukkueessa poikkeuksellisia terveyshuolia – tähtihiihtäjä ei taaskaan läpäissyt terveystarkastusta

Norjan maastohiihtomaajoukkue on kamppaillut tänä syksynä koronaviruksen kanssa. Ingvild Flugstad Östbergillä ja Helene Marie Fossesholmilla on kuitenkin muita murheita.

Ingvild Flugstad Östberg pieni kruunu päässään lähikuvassa.
Ingvild Flugstad Östberg on kilpaillut vuodesta 2008 lähtien 275 kertaa. Kuva: Getty Images
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjan kansallinen maastohiihtokausi alkaa tulevana viikonloppuna Beitostölenissä. Viime vuosina runsaasti terveysongelmien kanssa kamppaillut Ingvild Flugstad Östberg ei läpäissyt maajoukkueen terveystarkastusta. Näin hän ei saanut lupaa kilpailla.

– Hän ei täyttänyt terveystarkastuksen vaatimuksia, mikä on kriteeri sille, että hän saa edustaa Norjaa kansainvälisissä hiihtokilpailuissa, Norjan maajoukkueen lääkäri Ove Feragen sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Feragenin mukaan Östbergiä ei päästetä kilpailemaan ennen kuin hän läpäisee terveystarkastuksen.

Maajoukkuehiihtäjistä myöskään Helene Marie Fossesholm tai Tiril Udnes Weng eivät kilpaile Beitostölenissä. Weng toipuu sairastamastaan koronaviruksesta, ja Fossesholm on kärsinyt haasteista läpi syksyn.

– Syksyllä urheilun ilo on ollut kateissa. En ole ollut oma itseni fyysisesti enkä henkisesti. Tilanne on nyt parempi, mutta minun on edettävä pikkuhiljaa, Fossesholm viestitti omalla Instagram-tilillään maanantaina.

Helene Marie Fossesholm lutar sig besviket mot reklamskylt.
Helene Marie Fossesholm murtautui nuorena maailmancup-karkeloihin, mutta ei ole viime kausina yltänyt parhaimpaansa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Östbergillä vuosien terveystaistelu

Östberg kommentoi vaikeaa tilannettaan Norjan hiihtoliiton tiedotteessa.

– Tasapaino ravinnon ja harjoittelun välillä ei ole ollut riittävän hyvä, Östberg paljasti.

Kaksinkertainen olympiavoittaja painotti, että hänellä on kova vaatimustaso itselleen ja hän yrittää jatkuvasti kehittyä taistellakseen mitaleista ja mnestyksestä. Samalla hän haluaa pitää huolta omasta terveydestään.

– Olen tehnyt paljon töitä ja saanut tukea ympäriltäni, mutta valitettavasti kaikki osa-alueet eivät ole riittävän hyviä terveystarkastuksen läpäisemiseksi, Östberg kertoi tiedotteessa.

Ensimmäisen kerran Östberg ”reputti” terveystarkatuksen syksyllä 2019. Keväällä 2020 hänen kantapäänsä murtui ja seuraavalla harjoituskaudella hän kärsi jalan rasitusmurtuman.

Vasta viime kaudella hän palasi lähelle huippuvuosiensa tasoa. Östberg on kertonut aiemminkin NRK:lle kamppailleensa ravinnon ja harjoittelun tasapainon kanssa.

Björgen, Haga, Jacobsen och Flugstad Östberg visar upp sina OS-medaljer i stafett.
Ingvild Flugstad Östberg (oik.) juhli viestikultaa Norjan joukkueessa Pyeogchangin olympialaisissa 2018. Kuva: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tiedotteessa tuotiin esille, että Östberg haluaa olla avoin tilanteestaan, jotta voisi olla avuksi muille vastaavista vaikeuksista kärsiville. Maajoukkuelääkäri Feragen sanoi, että Östbergin kilpaileminen tällä kaudella riippuu 33-vuotiaan hiihtäjän tilanteen kehittymisestä.

– Jos hän saa ravinnon ja harjoittelun suhteen paremmin tasapainoon, hän voi jossain kohtaa läpäistä terveystarkastuksen, Feragen arvioi.

Hänen mukaansa on vaikea sanoa, puhutaanko viikoista vai kuukausista.

Suosittelemme