Hyppää sisältöön

Constellation-sarjan ulkomaalainen tuotantoyhtiö on saanut väkivaltaisia uhkauksia maksuongelmien vuoksi

Turbine Studios -tuotantoyhtiön edustaja Ian Thomson uskoo, että uhkaukset voivat vaikuttaa kansainvälisiin tuotantoihin Suomessa.

Inarissa kuvataan tällä hetkellä kansainvälisten suosikkinäyttelijöiden tähdittämää Constellation-televisiosarjaa.
Constellation-sarjaa kuvattiin viidessä eri maassa ja on suurin tuotanto, jota on koskaan osittain kuvattu Suomessa. Kuva: Theresa Clamann / Turbine Studios
Anni-Saara Paltto
Avaa Yle-sovelluksessa

Constellation-sarjan ulkomaalainen tuotantoyhtiö on saanut väkivaltaisia uhkauksia sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun maksamattomista miljoonaveloista alettiin uutisoida. Tuotantoyhtiön Turbine Studiosin edustaja Ian Thomson kertoo, että uhkauksia on tullut myös sähköpostitse.

– Aiomme tehdä rikosilmoituksen kaikista, jotka ovat uhkauksia lähettäneet, sanoo Thomson.

Yle on nähnyt osan uhkauksista.

Kansainväliseen Constellation-sarjaan liittyvistä maksuongelmista on uutisoitu laajasti. Suomalaisyritykset ovat odottaneet kymmenien ja jopa satojen tuhansien maksusuorituksia kuukausien ajan. Saatavia oli yli miljoonan euron edestä noin 40 yrityksellä ympäri Suomen. Yrityksistä vajaa kymmenen on lappilaisia.

Tuotantoyhtiöt syyttelevät toisiaan

Maksamattomista laskuista syytä on aiemmin vieritetty ulkomaalaiselle tuotantoyhtiö Turbine Studiosille. Tuotantoyhtiö kuitenkin syyttää äskettäin konkurssiin asetettua suomalaista yhteistyökumppania Film Service Finlandia huonosta kirjanpidosta ja taloudenhoidon laiminlyönnistä.

Film Service Finland huolehti sarjan tuotannosta Suomessa.

Film Service Finlandin entisen tuottajan Jupe Louhelaisen mukaan asiassa on monta näkemystä. Hänen mukaansa tuotantoyhtiö ei ole osoittanut selkeää listaa kiistanalaisista kuluista ja nyt syy vieritetään suomalaisten päälle.

Tuotantoyhtiö kertoo nyt maksaneensa velkansa suomalaisille yrityksille. Aiemmin tällä viikolla Film Service Finlandin konkurssipesänhoitaja Kristiina Kaarte kertoi Ylelle, että tuotantoyhtiö on maksanut saatavia suoraan velkojille, mutta heillä ei ole tarkempia tietoja maksusuorituksista.

Konkurssipesän selvitys on kesken, mutta konkurssihallinnolle toimitettujen tietojen mukaan FSF:lla on noin miljoonan euron saatava tuotantoyhtiö Turbine Studiosilta, kertoi Kaarte.

”Saattaa vaikuttaa kansainvälisiin tuotantoihin Suomessa”

Useat kansainväliset tuotannot ovat viime vuosina valinneet kuvauspaikakseen Suomen. Varsinkin pohjoisin Lappi on ollut kuvauspaikkana erityisen suosittu.

Constellation-sarjaa kuvattiin viidessä eri maassa ja on suurin tuotanto, jota on koskaan osittain kuvattu Suomessa. Lapissa kuvaksiin osallistui 220 elokuva-alan ammattilaista. Paikalliset yritykset hyötyivät kuvauksista 1,7 miljoonan euron verran.

Turbien Studiosin edustaja Ian Thomson painottaa, että kuvaukset Suomessa sujuivat hyvin ja kokemus oli kaikin puolin hieno. Thomson kuitenkin uskoo, että jälkipyykki ja uhkaukset voivat vaikuttaa tuleviin kansainvälisiin tuotantoihin Suomessa.

– Toivomme, ettei tämä vahingoita Suomen kansainvälistä profiilia. Tiedämme, että Suomessa on paljon taitavia elokuva- ja tv-alan ammattilaisia, jotka tuottavat maailmanluokan tuotantoja meidän ja muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa, sanoo Thomson.

Elokuussa ivalolainen yrittäjä Ismo Mäkinen ja Film Service Finlandin tuottaja Jupe Louhelainen kommentoivat maksamattomia laskuja.

Suosittelemme