Hyppää sisältöön

MM-kisat peruttiin kokonaan, Ruotsin kapteeni ihmeissään – ”Jos tämä on totta, se on hyvin surullista”

Jääpallon MM-kisoja 2024 ei pelata miehissä eikä naisissa. Ruotsin kapteeni Mattias Sjöholm oli ihmeissään kuullessaan päätöksestä. Suomen kapteeni Samuli Helavuorta tieto ei kuitenkaan yllättänyt.

Samuli Helavuori lyömässä jääpalloa Suomen maajoukkuepaita päällä.
Samuli Helavuoresta on harmillista, että kisoja ei järjestetä. Kuva: EPA-EFE / AOP
Jaakko Servo
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääpallon 2024 MM-kisat sekä miehissä että naisissa on virallisesti peruttu, Norjan Jääpalloliitto tiedotti.

Ongelmana on ollut järjestäjien ja pelipaikkojen löytäminen, Sportbladetissa kerrotaan. Yhdysvallat ja Kazakstan olivat osoittaneet aiemmin kiinnostusta, mutta jäivät lopulta pois.

Myös Venäjän tilanne ja poissaolo vaikeuttaa jääpallon MM-kisojen taloudellista yhteensovittamista.

Ruotsin jääpallomaajoukkueen kapteeni Mattias Sjöholm oli hämillään kuulleessaan päätöksestä.

– En tiennyt asiasta. Meillä on tapaaminen täällä pian, sitten ehkä saan tietää enemmän. Jos tämä on todella totta, niin se on kyllä hyvin surullista, Sjöholm kommentoi Bandypulsille.

Suomen miesten maajoukkueen kapteeni Samuli Helavuoren mielestä on harmillinen juttu, että kisoja ei järjestetä. Hän ei kuitenkaan yllättynyt asiasta ruotsalaiskollegansa tapaan.

– Kun miettii esimerkiksi, että mikä tilanne Venäjän kanssa on ollut, niin ei se loppujen lopuksi niin iso yllätys ole. Kisojen järjestäminen olisi taloudellinen kysymys järjestävälle paikkakunnalle, ja niitä ei jonoksi asti ole. Parempi jättää järjestämättä kuin että alkaisi puolivaloilla kisoja väsäämään.

Suomen Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson oli jo kesän aikana kuullut puheita siitä, että kisoja ei välttämättä järjestetä.

– Kansallinen liitto tutki erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa kisoja eri muodoissa, mutta lopputulema oli kuitenkin tämä. Tietysti ei ole kenellekään hyvä, että tieto tuli niin myöhään.

MM-kisat on yleensä sijoitettu pelattaviksi kansallisten kausien jälkeen eli käytännössä maaliskuun loppuun tai huhtikuun alkuun.

– Silloin meillä on vain yksi maa, joka siihen pystyy ja jolla on siihen tarvittavat fasiliteetit, kun puhutaan jääpallohalleista.

Ruotsissa on toistakymmentä jääpallohallia ja maassa on tavoiteltu tilannetta, että kaikilla pääsarjan joukkueilla olisi käytössään hallit. Suomessa sen sijaan ei ole yhtään jääpallohallia.

– Tällä hetkellä Venäjä on poissa ja Ruotsi ei ollut halukas viime vuoden kisajärjestelyn jälkeen. Monissa maissa myös toivotaan, että aikuisten MM-kisat pelattaisiin joka toinen vuosi.

Ruotsi iskee maalin Suomen verkkoon naisten jääpallon MM-kisoissa.
Ruotsi on hallitseva maailmanmestari niin naisissa kuin miehissä. Kuva: EPA-EFE / AOP

Seurajoukkueessaan Edsbynsissä Ruotsin pääsarjassa pelaava Helavuori kertoo keskustelleensa päätöksestä suomalaisen joukkuekaverinsa Teemu Määtän kanssa.

– Teemun kanssa muutamat sanat vaihdeltiin, kun tieto tuli. On ollut mielettömän kiva lähteä vuosien saatossa kisoihin pelaamaan kovia kansainvälisiä pelejä, niin kyllähän se harmittaa, että niitä ei nyt ole.

– En tiedä, onko ideana järjestää jonkinlaisia maaotteluita. Normaalisti MM-kisat ovat kauden päätavoite, jonka takia harjoituspelejäkin on sitten pelattu.

Ruotsi ja Venäjä ovat hallinneet aikaisempina vuosina maailmanmestaruuskisoja. Suomen miesten jääpallomaajoukkue juhli historiansa ainoaa maailmanmestaruutta vuonna 2004.

Muita kilpailukykyisiä vastustajia ovat olleet Kazakstan sekä Norja.

Karlsson sanoo, että Suomen Jääpalloliitto voi nyt rauhassa luoda muutaman tapahtuman miesten ja naisten maajoukkueille ja samalla kääntää katsetta jo seuraavaan kauteen.

– Olen optimistinen ja näen, että keväällä 2025 toivon mukaan kisat järjestettäisiin.

Ruotsi on hallitseva jääpallon maailmanmestari. Viime keväänä Ruotsi voitti kotimaassaan Växjössä Suomen finaalissa maalein 3–1.

Suosittelemme