Viime perjantaina varmistui, että viidenneksi päättyneellä kaudella Veikkausliigassa sijoittunut Espoon Honka ei hae liigalisenssiä ensi kaudeksi.
Keskiviikkona kävi selväksi, ettei Honka hae lisenssiä myöskään Ykkösliigaan tai Ykköseen.
Syynä ovat Hongan edustusjoukkuetta ja Kakkosessa pelannutta akatemiajoukkuetta pyörittäneen Esport Honka oy:n talousongelmat. Seura ei ole pystynyt maksamaan viime kauden joukkueelleen loppukauden palkkoja.
Torstaina Esport Honka oy jätti konkurssihakemuksen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle. Asian vahvistaa Esport-yhtiöiden kehitys- ja viestintäjohtaja Kurt Möller.
”Eihän tämä mikään uusi juttu ole”
Viime kauden joukkueen jäsenet joutuvat hakemaan palkkojansa palkkaturvasta. Möller sanoo, että hänen käsityksensä mukaan joukkueella on mahdollisuus nopeutettuun palkkaturvamenettelyyn, jolloin palkat tulevat kahdessa viikossa siitä, kun konkurssipesänselvittäjä on antanut tiedon tilanteesta.
Möllerin mukaan konkurssiin ajautumisen syyt ovat seuraavia.
– Me olemme stadionia odottaneet pidemmän aikaa. Mutta se venyy ja venyy, eikä voida enää odottaa.
– Sitten meillä on ollut kaksi pelaajakauppaa, joita on yritetty viimeiseen asti, mutta ei päästy maaliin. Sitten oli europelimahdollisuus. Sekin olisi ollut rahallinen mahdollisuus, mutta sitäkään ei tullut.
Honka jäi vaille europaikkaa, kun se hävisi Suomen Cupin finaalissa Ilvekselle sekä Veikkausliiga-kauden jälkeen europelilopputurnauksessa VPS:lle. Toisaalta Honka pelasi menneenä kesänä Konferenssiliigan karsinnassa, jolloin Kazakstanin-vieraspelireissu aiheutti ison kuluerän.
Hongassa siis ajauduttiin luottamaan sellaisiin tuloihin, jotka eivät vielä olleet varmoja.
– Sitten ei löydetty enää mitään muuta järkevää toimintamallia tai mahdollisuuksia jatkoa varten. Tänä vuonna budjetti on ylittynyt rajusti. Pelaajabudjetti on ylittynyt pitkästi yli 500 000 eurolla. Meillä on ollut ylisuuret matkakulut. Maailmantilanne on ollut ja on edelleen todella vaikea. Korkojen nousut, inflaatio, kaikki tähdet huonossa asennossa, Möller latelee.
Möller kuitenkin muistuttaa, että ongelmat ovat pidemmän ajan jatkumoa.
– Esport Honka oy on tehnyt tappiota todella pitkään. Niitä on vain kuitattu. Eihän tämä mikään uusi juttu ole.
Möller valittelee, että ”kamelinselkä stadionin odottamisessa on katkennut”. Hänen mukaansa Espoon kaupungin arvio Tapiolaan suunnitellun stadionin valmistumisesta on nyt vuosi 2027.
– Se on pitkä aika rahoittaa. Ja sekin (vuosi 2027) on vain ”ehkä”.
Espooseen on suunniteltu ja vaadittu uutta stadionia jo 15 vuoden ajan. Samalla Honka on pelannut ”putkikatsomoiden” edessä Tapiolan urheilupuistossa, mikä on vaikeuttanut omalta osaltaan liiketoimintaa.
Hongan talouden kivijalkana seisonut pääomistaja, liikemies Färid Ainedtin kertoi Länsiväylän haastattelussa, ettei enää jatka Hongan tappioiden kuittaamista. Hän kertoi suurimmaksi syyksi stadionhankkeen viivästymisen ja ettei halunnut enää odottaa, että ”taloudelliset toimintaedellytykset saataisiin kuntoon”.
Esport Honka oy on hallinnoinut Hongan edustusjoukkueen toimintaa vuodesta 2015. Yhtiö on tehnyt yhtä kautta lukuun ottamatta tappiota sadoista tuhansista 1,5 miljoonaan euroon.
Tavoite jatkaa Kakkosessa
Honka edustusjoukkuetta ja akatemiajoukkuetta on hallinnoinut konkurssiin hakeutunut Esport Honka oy, mutta sarjapaikat ovat olleet FC Honka ry:n omistuksessa.
FC Honka ry julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se arvosteli osakeyhtiön toimintaa:
– Tilanne Esport Honka oy:n henkilöstön ja pelaajien osalta on hyvin valitettava ja raskas, kun palkat ovat edelleen maksamatta ja ihmiset ovat joutuneet sietämään epätietoisuutta. Se, miten asiat on hoidettu Esport Honka oy:n puolella ei vastaa FC Honka ry:n arvoja eikä toimintatapoja. Haluamme tässä tilanteessa korostaa, että FC Honka ry:n toiminta perustuu avoimuudelle, hyvälle viestinnälle ja ihmisten kunnioittamiselle sekä hyvään hallintoon ja vastuullisuuteen.
Myös Hongan kapteeni, uransa viime kauteen päättänyt Henri Aalto arvosteli aiemmin kovasanaisesti seuran tiedottamista. Talousongelmat tulivat pelaajille yllätyksenä, kun palkkaa ei kuulunut.
Tiedottessaan Honka ry kertoo, että se ottaa haltuunsa Esport Honka oy:n alla toimineet miesten Kakkosta pelaavan Honka Akatemian sekä P17 Akatemian.
Hongan tavoitteena on, että ensi kaudella Hongan uusi edustusjoukkue pelaisi miesten Kakkosta, siis neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Julkisuudessa on pohdittu, onko tämäkään mahdollista, koska Esport Honka oy hallinnoi viime kaudella myös akatemiajoukkuetta. Jäävätkö akatemialle kuuluvat Esportin velat Honka ry:n tai jonkun uuden omistajatahon maksettaviksi?
FC Honka ry:n toiminnanjohtaja Petri Harainen on sitä mieltä, että velat eivät tule heidän kontolleen.
– Tästä meillä on erilainen näkemys. Palloliiton kilpailumääräyksissä kerrotaan, mitä tapahtuu sarjapaikkaan liittyvien velkojen osalta, jos yhtiö ajautuu konkurssiin. Silloin ne eivät kohdistu ry:hyn, jos se ottaa sarjapaikat haltuun.
Toivotte siis, että pääsette jatkamaan Kakkosessa puhtaalta pöydältä?
– Näin Palloliiton kilpailumääräyksien mukaan on täysin mahdollista toimia.
Haraisen mukaan yhdistys ottaa seuran toiminnan pyörittämisen ja sarjapaikkojen hallinnoin ”akuutissa tilanteessa” haltuunsa, mutta samalla se lähtee selvittämään tulevaisuuden osakeyhtiömallia huippu-urheilutoiminnan pyörittämiseksi.