Hyppää sisältöön

Suosio yllätti järjestäjät Helsingissä: mummodiskossa lanteet pyörivät ja kotiasiat unohtuvat

Yksinäisyys on yleisintä kaikkein iäkkäimpien ikäryhmässä. Vanhenevalle polvelle suunnatut tanssitapahtumat ovat tärkeä väylä tavata vanhoja tuttuja ja solmia uusia ihmissuhteita.

Yle kävi seuraamassa Helsingin Vuosareessa, kun ikäihmiset ottivat ilon irti diskotanssista näyttelijänä tunnetun Tuija Piepposen innostaessa liikkeeseen.
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantaina Helsingin Vuotalossa järjestetty mummodisko oli niin suosittu, että osa tulijoista jouduttiin jättämän 200 hengen tanssisalin ulkopuolelle.

Mummodiskojen puuhanainen, näyttelijänä tunnettu Tuija Piepponen on huomannut, että ikäihmisille on tarjolla usein etupäässä hyvin hidasta ja harrasta musiikkia, vaikka kysyntää sotien aikana ja heti niiden jälkeen syntyneiden keskuudessa olisi heidän nuoruudessaan soitetulle 60- ja 70-lukujen disko- ja rock-musiikille.

"Mummodiskon" kehittäjä ja juontaja Tuija Piepponen Vuosaaren Vuotalolla, Helsinki, 17.11.2023.
Tuija Piepponen uskoo, että suuret ikäluokat ottavat entistä enemmän tavakseen lähteä diskoilemaan itsekseen tai naisporukassa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Olemme nyt kuutisen vuotta pyörittäneet diskoja vanhusten hoivalaitoksissa, Tavastia-klubilla ja erilaisissa tanssipaikoissa ja on huomattu, että kyllä tanssi, jossa on rytmiä vetää vaan kovasti puoleensa, Piepponen kertoo.

Hänen mukaansa vuorovaikutus, joka tanssissa syntyy kasvokkain ja liikkeillä ja eleillä kommunikoimalla virkistää ihmistä. Mummodiskoilulla halutaan myös nykyaikaistaa käsityksiä vanhuksista.

– Elämän rytmi on nykyisin nopeatempoista verrattuna siihen, kun valtaosa ihmisistä työskenteli maataloudessa, siksi on luonnollista, että tempo näkyy myös musiikkimauissa, hän sanoo.

Helsinkiläinen Liisa Lehto päivällä pidettävässä "Mummodiskossa" Vuosaaren Vuotalolla, Helsinki, 17.11.2023.
Kaupungin toiselta laidalta tanssimaan lähtenyt Liisa Lehto painotti, että tapahtumiin osallistuminen on tärkeätä ihan siitä syystä, että saa ajateltavaa kotiympyröiden ulkopuolelta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Vuotalon tapahtumassa soi vauhdikas disco, rock, funk ja twist. Vierailevina artisteina oli vuonna 1964 perustettu Jussi & The Boys -yhtye. Sen keulahahmolla sanoittaja, säveltäjä, sovittaja Jussi Raittisella oli itselläänkin yhteisiä musiikkimuistoja tanssikansan kanssa, esiintyjäkin on 80-vuotias.

Jussi Raittinen (Jussi & The Boys) esiintymässä päivällä pidettävässä"Mummodiskossa" Vuosaaren Vuotalolla, Helsinki, 17.11.2023.
Yksi Jussi Raittisen tunnetumpia kappaleita on vuonna 1974 Syksyn Sävel -kilpailun voittanut Metsämökin tonttu. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

”Musiikkimuistoja kerätään elämän varrelta”

Tämän päivän seitsemänkymppiset eivät enää ole välttämättä tanssilavojen tangokansaa, toteaa myös Vanhusten hyvinvointia työkseen pohtiva erityisasiantuntija Päivi Tiittula Etsivän vanhustyön verkostokeskuksesta VALLI ry:stä.

– Heidän nuoruudessaan kuunneltiin paljon esimerkiksi Beatlesia ja Elvistä. Ihmiselle kertyy kuitenkin kumulatiivisesti erilaisia musiikkimuistoja koko elämän varrelta. Omaksumme koko ajan uutta ja saamme uusia tuulahduksia, vaikka vanhetaankin, Tiittula sanoo.

Erityisasiantuntija Päivi Tiittula VALLI ry:stä sanoo, että eri ikäisten musikkimakuja ei tulisi kategorisoida, vaan hyväksyä se, että vanhuksetkin voivat innostua vaikkapa Käärijän Cha-Cha-Cha:sta.

Tiittulan mukaan iäkkäille järjestettävät tanssitapahtumat, kuten mummodiskot ovat yksi hyvä esimerkki toiminnasta, jossa ilo, musiikki, muistot ja liikkuminen yhdistyvät. Samalla voidaan tarjota vastavoima vanhusten yleistyvälle yksinäisyydelle.

– Mummodiskossa voit tavata vanhoja ystäviä ja löytää myös uusia ihmissuhteita. Mieli voi hyvin kun on jotakin, mitä odottaa ja tietää tapaavansa muita, asiantuntija sanoo.

Tiittula korostaa, että ikääntyvälle väestölle järjestetyn toiminnan pitää olla kutsuvaa ja perustua siihen, että heitä kuunnellaan ja toimintaa suunnitellaan heidän tarpeidensa pohjalta.

– Myös siitä on huolehdittava, että vanhusten pääsy tapahtumiin mahdollistetaan, hän sanoo.

Helsinkiläiset "koulukaverit" Suvi Koskenranta ja James Kerajoki päivällä pidettävässä "Mummodiskossa" Vuosaaren Vuotalolla, Helsinki, 17.11.2023.
Suvi Koskenranta ja James Kerajoki totesivat, että tanssi on parasta liikuntaa ja diskomeininkiä saisi olla enemmän myös seniori-ikäisille. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Iäkkäissä korostuu yksinäisyys

Työelämän jäädessä taakse sosiaalisten suhteiden määrä usein vähenee.

Tilastokeskuksen mukaan yli 75-vuotiaista 43 prosenttia asuu yksin. Kaikkein iäkkäimpien joukossa yksinäisiä on eniten, ja erityisesti ihmisten kasvokkainen tapaaminen on vähentynyt voimakkaasti.

Tiittula korostaa, että eläkkeelle siirryttyään ihmiset kokevat uusien yhteisöjen löytämisen tärkeänä.

– Yksinäisyyden torjunnassa tapahtumat, joissa voidaan luoda uusia ihmissuhteita ovat merkityksellisiä. Myös se, että pääsee liikkumaan ja ilmaisemaan itseään on hyväksi kokonaishyvinvoinille ja terveydelle.

Hän kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jossa on osoitettu, että aivojemme hermosolut uudistuvat jatkuvasti, ja että musiikilla ja tanssilla on neuroplastisuutta eli aivojen muovautumiskykyä edistävä vaikutus kaiken ikäisiin.

Myönteiset vaikutukset aivojen neuroplastisuudelle merkitsevät hermosolujen välisten uusien yhteyksien syntymistä. Samalla mahdollistuu koko ihmisen elinkaaren jatkuva uuden oppiminen ja esiin tulevat myös immunologiset ja sosiaaliset terveyshyödyt.

Tutkimuksen mukaan musiikki ja tanssi ovat hauskoja, helppoja ja edullisia tapoja parantaa ihmisten fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä.

Erja ja Paavo Paunamo päivällä pidettävässä "Mummodiskossa" Vuosaaren Vuotalolla, Helsinki, 17.11.2023.
Erja ja Paavo Paunamo muistelivat Vuotalolla ensitapaamistaan musiikin ja tanssin merkeissä Tavastia-klubilla vuonna 1972. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Suosittelemme