Hyppää sisältöön

Yllättävä kasvupyrähdys 16-vuotiaana sekoitti Janna Jyrkisen luistelun

Espoossa käydään 17.–19. marraskuuta taitoluistelun GP-kilpailu. Janna Jyrkinen on löytänyt jälleen harjoittelun ilon vaikeiden aikojen jälkeen.

Janna Jyrkinen
Janna Jyrkinen ylsi viime kaudella EM-kisoissa seitsemänneksi. Kuva: Tomi Hänninen
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää viikonloppuna käytävät taitoluistelun Espoon GP-kisat TV2:ssa ja Areenassa.

Viime kesänä taitoluistelija Janna Jyrkinen huomasi, että ennen hyvin sujuneet hypyt alkoivat tuntua vaikeilta.

Viime kaudella Jyrkisen taitoluistelu-ura oli noussut pystysuoraan ja huipentunut EM-kisojen seitsemänteen sijaan, mutta nyt kaikki tuntui vaikealta.

– Aina kun menin jäälle, niin hypyt saattoivat tuntua vinoilta. En ollut nopea ja räjähtävä. Hypyt tuntuivat hitailta, Jyrkinen kertoi torstaina Espoon gp-kilpailun harjoitusten jälkeen.

Lopulta selitys helmikuussa 16 vuotta täyttäneen Jyrkisen vaikeuksille löytyi pituuskasvusta. Jyrkinen kertoi kasvaneensa viime kaudesta yhdeksän senttiä.

– Viime kaudella olin joku 153, ja nyt olen 162. Se oli yllätys. En osannut aavistaa, että nyt kesällä olisi tapahtunut iso muutos, Jyrkinen kertoi.

Vaatekaapin sisältökin piti uusia.

– Olen alkanut käyttää naisten XS-kokoa.

Kehon pienemmästä koosta on tutkitusti etua taitoluistelun ja voimistelun kaltaisissa urheilulajeissa, joissa koko kehon rotaatio on tärkeä osa suoritusta. Jyrkinen sanoi tulleensa taas sinuiksi pitemmän kehonsa kanssa ja pystyvänsä tekemään kaikki ohjelmassaan olevat hypyt.

– Pikku hiljaa on menty eteenpäin. Olen saanut itsevarmuutta. Nyt tunnen olevani hyvässä tikissä.

Marraskuun alussa Jyrkinen jäi Ranskassa käydyssä gp-kilpailussa 125,92 pisteeseen ja kisan viimeiselle sijalle. Espoon torstaisten harjoitusten Jyrkinen arvioi sujuneen ”tosi hyvin”.

Perjantaina alkavassa kisassa Jyrkinen tavoittelee ensi sijassa ohjelmiensa saamista läpi puhtaasti. Jyrkinen kertoi aikovansa vaikeuttaa ohjelmansa hyppyjä hiukan edelliskisasta.

– Oli henkisesti vaikeaa, kun oli tuo kasvujuttu. Kisoista ja harjoituksista ei nauttinut kauheasti, mutta nyt olen taas löytänyt motivaation ja tykkään harjoitella. Minulle on tärkeää hyvä mieli ja iloisuus, Jyrkinen kertoi.

Janna Jyrkinen luistelee EM-kisojen vapaaohjelmaansa.
Jyrkinen tavoittelee viikonloppuna puhtaita ohjelmia. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Pelkonen tähyää ennätystään pitemmälle

Suomella on kaksi edustuspaikkaa naisten yksinluisteluun EM-kisoissa, jotka järjestetään tammikuussa Liettuassa. Halukkaita on enemmän kuin edustuspaikkoja – Jyrkisen lisäksi EM-kisoihin pyrkivät Espoon gp-kisassa myös mukana olevat Nella Pelkonen ja Oona Ounasvuori sekä tällä viikolla Varsovassa kisaava Emmi Peltonen.

Lokakuun Finlandia Trophyssa Nella Pelkonen säväytti luistelemalla neljänneksi. Samalla syntyi hänen ennätyksensä kokonaispisteissä, 179,31 pistettä. Pelkosen valmistautumista Espoon kisaan on haitannut kaatumisen aiheuttama vamma pakarassa.

– Valmistautuminen ei ole ollut niin hyvä. En ole vielä ihan päässyt kisafiilikseen. Kun vain saisi loukkaantumisen unohdettua. Henkisesti tämä on ollut vähän vaikeampaa, Pelkonen kertoi.

Pelkosen mielestä hän voi onnistumalla nykyisillä ohjelmillaan yltää selkeästi Finlandia Trophyn pisteitäkin parempaan tulokseen.

– Lyhytohjelmassa hyvällä suorituksella 65 pistettä on realistista. Vapaaohjelmassa Finlandia Trophyssä jäi pieniä parannuksen paikkoja, joten 125 pistettä olisi mahdollista, Pelkonen ynnäsi.

Se tarkoittaisi 190:tä kokonaispistettä, mikä on enemmän kuin Jyrkisen (176,96) tai Emmi Peltosen ennätys (181,79).

– Se ratkaisee, miten hyvin pystyn pitämään pään kasassa vaikeammissa tilanteissa, Pelkonen sanoi.

– Haluaisin nauttia tuolla ja löytää eläytymistä ohjelmaan. Omaa parasta lähden hakemaan. Tiedän mihin pystyn ja sen haluan saavuttaa.

Yle näyttää viikonloppuna käytävät taitoluistelun Espoon GP-kisat TV2:ssa ja Areenassa.

Suosittelemme