Hyppää sisältöön

Pari piilotti isot tukut rahaa auton niskatukiin ja vaimon rintaliiveihin matkallaan Venäjälle – ehdollista vankeutta

Varakas pariskunta yritti kuljettaa kymmeniä tuhansia euroja salaa Suomesta Venäjälle. Syyttäjä vaati tuomiota vielä suuremman summan kuljettamisesta.

Kuvassa näkyy autonrengasta. Maa on jäinen.
Käry kävi pariskunnan automatkalla Suomesta koto-Venäjälle. Kuvituskuva. Kuva: Jasmina Kauta / Yle
Jasmina Kauta

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen pariskunnan, joka piilotti rintaliiveihin ja auton niskatukiin kymmeniä tuhansia euroja matkallaan Suomesta Venäjälle.

Asuinmaahansa matkustava pari jäi kiinni rahan piilottelusta Virolahdella syyskuussa 2022. Heidän autonsa takapenkin niskatukien sisältä löytyi 10 000 euroa ja naisen rintaliiveistä 14 600 euroa.

Pariskunta tuomittiin törkeästä säännöstelyrikoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Venäjälle ei ole saanut viedä EU-maiden valuuttaa siitä lähtien, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan. Poikkeuksena on matkustamiseen tarkoitetut henkilökohtaiset rahat.

24 600 euron vieminen omaan asuinmaahan ei mene käräjäoikeuden mielestä matkustamisen piikkiin. Vaimo väitti, että 10 000 euroa oli tarkoitus viedä hänen Moldovassa asuvalle äidilleen, mutta käräjäoikeus ei pitänyt selitystä uskottavana.

Toinen syyte hylättiin

Syyttäjä vaati miehelle 1,5–2,5 vuoden vankeusrangaistusta ja naiselle samaa ehdollisena kokonaisuudesta, johon sisältyi yksittäisen tapauksen lisäksi 286 000 euron kuljetus Venäjälle usean kuukauden aikana.

Syyttäjän mukaan pari nosti 28 eri kerralla valtavat summat rahaa pankkiautomaateista eri puolilla Etelä-Suomea ja vei rahat Venäjälle. Pariskunnan mukaan valtaosa rahoista on käytetty Suomessa ja muualla Euroopassa tai piilotettu Suomeen.

Molemmat syytetyistä kieltävät syyllistyneensä rikokseen. Vaimon mukaan rahat paloivat muun muassa matkusteluun ympäri Eurooppaa, elintarvikkeisiin, vaatteisiin ja kodintekniikkaan. Lisäksi vaimo oli saanut mieheltään lahjaksi Mercedes Benz -merkkisen auton, joka oli ostettu nostetuilla rahoilla.

Vankeusrangaistusten lisäksi syyttäjä vaati, että pari menettää valtiolle 11 pankkikorttiaan ja kaikki nostamansa rahat eli yhteensä noin 311 000 euroa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen 286 000 euron kuljettamisesta Venäjälle, koska rahojen vientiä Venäjälle ei voitu todistaa oikeudessa. Toisaalta käräjäoikeus toteaa myös, ettei näyttöä löytynyt siitäkään, että pariskunta olisi poistunut Suomesta käyttämään eurojaan yhtä Espanjan-matkaa lukuun ottamatta.

Pariskunta tuomittiin kuitenkin menettämään autosta löytyneet 24 600 euroa ja kaikki 11 pankkikorttia valtiolle.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa.

Suosittelemme