Purjehdusliitto tiedotti keskiviikkona saaneensa syyskuussa työsuojeluilmoituksen, ja päätyneensä selvitysten jälkeen antamaan kirjallisen varoituksen urheilutoiminnan johtaja Vili Kaijansinkolle.
Työsuojeluilmoitus toi Kaijansinkon toiminnassa esiin työnjohdollisia ja talouden suunnitteluun liittyviä seikkoja, jotka eivät olleet liiton arvojen ja linjausten mukaisia.
Liiton tiedotteesta ei käynyt tarkemmin ilmi, mistä on kyse. Purjehdusliiton liittohallituksen puheenjohtaja Jan Jansson kertoi keskiviikkona Ylelle, että selvitysraportti on salassa pidettävä.
Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoo Ylelle, että Olympiakomitea on tehnyt selvityspyynnön Suomen Purjehdus ja Veneily ry:lle liiton toiminnasta.
Susiluoto kertoo, ettei tiedä tarkemmin, millaisesta toiminnasta purjehdusliitossa on ollut kyse tai millainen taloustilanne liitossa on.
Purjehdus valittiin vuosi sitten ensimmäisenä kesäolympialajina Olympiakomitean kärkilajien tukiohjelmaan ja se sai valinnan myötä 340 000 euroa tehostamistukea tälle vuodelle. Viime vuonna purjehdus sai tehostamistukea 280 000 euroa, joten tuki on kasvanut. Kokonaisuudessaan purjehdusta on tuettu lähes miljoonalla eurolla, tukeen kuuluvat Olympiakomitean tuki, tehostamistuki sekä opetusministeriön yleisavustus.
– Kun kysymys on huippu-urheilun kärkilajista, joka saa tänä vuonna noin 340 000 euroa, on tärkeää, että se hoidetaan vastuullisuusohjelmamme mukaisesti, Susiluoto sanoo.
Olympiakomitean vastuullisuusohjelman mukaan taloudenpidon ja varainhankinnan on oltava vastuullista. Olympiakomitea haluaa tietää, liittyykö Purjehdusliiton tiedote tehostamistukiin kytkeytyviin asioihin.
– Jos niin on, tulemme tarkemmin selvittämään, millä tavalla tehostamistukia on tänä vuonna käytetty. Olemme pyytäneet selvitystä siitä, minkälaisiin jatkotoimiin liitto ryhtyy näiden asioiden osalta, jotka on mainittu käyttäytymiseen, johtamiseen ja talouden hoitoon liittyen, Susiluoto toteaa.
Purjehdusliiton toimittamat lisäselvitykset tullaan Susiluodon mukaan käsittelemään kärkilajien tehostamistukiprosessin yhteydessä, jossa arvioidaan myös tulevan vuoden tukia. Sen pohjalta katsotaan, onko tarvetta jatkotoimenpiteille.
Purjehdukselta odotetaan menestystä olympiakisoissa, mutta paikkoja on vasta kaksi (Kaarle Tapper ILCA 7- luokassa sekä Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen Nacra 17 -luokassa), ja MM-kisoissa ja EM-kisoissa menestys ollut vaatimatonta. Susiluoto toivoo, että urheilijat pystyvät keskittymään omiin suorituksiinsa rauhassa.
– Tulemme varmistamaan, että he saavat rauhan valmistautua Pariisiin. Nämä asiat hoidetaan lajiliiton ja Olympiakomitean välisessä prosessissa. On tärkeää, että on matala kynnys ilmoittaa tällaisia asioita.
Ennen purjehdusta kärkilajien tukiohjelmassa ovat olleet kesälajeista parayleisurheilu ja talvilajeista jääkiekko sekä maastohiihto.