Hyppää sisältöön

Nuoret halusivat seurakuntansa kirkot avoimiksi sateenkaaripareille – muutos tapahtui, vaikka kirkkoherra vastusti

Tampereella Messukylän seurakunta avaa viisi kirkkoaan ja muut tilansa kaikkien parien käyttöön. Seurakuntalainen toivoo, että kirkollinen vihkiminen tulisi mahdolliseksi kaikille.

Nuori henkilö seisoo Tampereen tuomiokirkon edessä
Elo Saari toimii aktiivisesti Messukylän seurakunnassa. Hän ja neljä muuta nuorta vetosivat tuomiokapituliin, että se päättäisi tilojen avaamisesta. Kuva: Kai Pohjanen / Yle
Maria Salovaara,
Kai Pohjanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Messukylän seurakunnan tilat avataan kaikille naimisiin meneville pareille. Asiasta päätti Tampereen tuomiokapituli yksimielisesti.

Aktiivisesti seurakunnassa toimiva Elo Saari sanoo nuorten olevan päätöksestä onnellisia.

Hän ja neljä muuta nuorta kirjoittivat aiheesta Aamulehden yleisönosastoon. Kirjoituksessaan he vaativat tuomiokapitulilta tekoja yhdenvertaisuuden puolesta. Kirjoitus julkaistiin ennen tuomiokapitulin kokousta.

– Tämä oli iso voitto ja tuomiokapitulilta osoitus siitä, että meidät kaikki hyväksytään yhtä tärkeinä ja rakkaina Jumalan lapsina, Saari sanoo.

Samaa mieltä on myös Messukylän seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Arttu Vuori. Hänen mielestään ovien avaaminen kaikille on tärkeää yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

– Lähtökohtaisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat olleet tervetulleita mukaan seurakuntamme toimintaan, mutta viimeistään nyt kaikki ovat entistä tervetulleempia mukaan.

Messukylän seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Arttu Vuoren mielestä tuomiokapitulin päätös kertoo siitä, että kaikki ovat tervetulleita kirkon piiriin. Video: Kai Pohjanen / Yle.

Asia meni tuomiokapitulin päätettäväksi, koska Messukylän seurakuntaneuvosto ei ollut yksimielinen. Elo Saari kertoo yllättyneensä siitä, että kirkkoherra Juha Itkonen ei halunnut edistää aloitetta.

– Oma kokemukseni on, että Messukylän seurakunta suhtautuu seksuaalivähemmistöihin avoimin mielin. Varsinkin nuorisotyössä tämä näkyy.

Saaren mielestä evankelisluterilainen kirkko on seksuaalivähemmistöjen suhteen edelläkävijä moniin uskonnollisiin yhteisöihin verrattuna. Mutta parannettavaa löytyy edelleen.

Katso, mitkä ovat Elo Saaren haaveet kymmenen vuoden päähän. Video Kai Pohjanen / Yle.

Kirkkoherra ei aio vihkiä sateenkaaripareja

Kirkkoherra Juha Itkonen kertoo kantansa perustuvan juridiseen asian arviointiin.

– Tehtäväni on valvoa kirkon järjestyksen noudattamista seurakunnassa. Neuvostossa voin esittää vain kirkon järjestyksen mukaista kantaa.

Itkosen mukaan myös tuomiokapituli piti juridista arviota oikeana, vaikka päätös olikin toisenlainen ja tehtiin tarkoituksenmukaisuuskriteerein.

– Olen samaa mieltä siitä, että jokainen pitää hyväksyä seurakuntaan omana itsenään. Kun puhutaan kristillisestä avioliittokäsityksestä, kysymys on monimutkaisempi.

Kirkkoherra Juha Itkonen kertoo videolla, ovatko Messukylän seurakunnan ovet muutoin avoinna seksuaali- ja muille vähemmistöille. Video Kai Pohjanen / Yle.

Itkonen ei ole itse valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Messukylän seurakunnassa on kuitenkin muita pappeja, jotka vihkivät sateenkaaripareja.

Vanha kivikirkko lumisessa maisemassa.
Tampereen vanhin rakennus, Messukylän vanha kirkko, on kesäisin suosittu vihkikirkko. Sen lisäksi seurakunnalla on neljä muuta kirkkoa: Teiskon kirkko, Aitolahden kirkko ja Aitolahden vanha kirkko sekä Messukylän kirkko. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Tampereella vihitään samaa sukupuolta olevia pareja Messukylän ohella myös Tuomiokirkkoseurakunnan ja Harjun seurakunnan kirkoissa. Koko Suomessa samaa sukupuolta vihkiviä kirkkoja on lukuisia eri puolilta maata.

Korjattu 22.11 kello 13:46 ensimmäisen videon kuvatekstiin Arttu Vuoren nimi oikeaksi eli Saaresta Vuoreksi

Suosittelemme