Hyppää sisältöön

Merituulivoimaloiden tarvitsemat voimalinjat herättävät tunteita rannikolla: ”Vaihtoehdot ovat ympäristölle haitallisia”

Satakunnan edustan merialueelle suunnitellaan isoja tuulivoimapuistoja. Niiden tarvitsemien uusien voimalinjojen vetäminen puhututtaa rannikkokunta Eurajoella.

Voimalinjatolppa ja sähkölinjoja taivasta vasten.
Uudet tuulivoimalat tarvitsevat myös uusia voimalinjoja. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Antti Laakso

Eurajoella on herännyt huoli merialueille suunniteltujen suurten tuulipuistojen vaikutuksista.

Eolus Finland suunnittelee Wellamo-merituulivoimahanketta Selkämerelle Porin, Merikarvian, Eurajoen, Rauman ja Pyhärannan edustalle noin 90 kilometrin etäisyydelle Suomen rannikosta. Alueelle tulisi jopa 70–100 tuulivoimalaa.

Voimaloiden tuottaman sähkön siirto vaatii uusien voimalinjojen rakentamista, ja keskustelu niiden oikeasta sijoituspaikasta käy kuumana.

Kunnan johto: Vaihtoehdot haitallisia

Eurajoen virkamiesjohto on laatinut kunnanhallitukselle esityksen siitä, miten kunta suhtautuu hankkeeseen. Esityksessä suhtaudutaan erityisen kriittisesti mantereelle suunniteltujen voimalinjojen vaihtoehtoisiin paikkoihin.

– Eurajoen vaihtoehdot ovat ympäristölle haitallisia, koska suunnitelluilla johtoreittialueilla on tiiviisti rakennettuja ranta-alueita vapaa-ajanasuntoineen ja ympärivuotista asustusta. Suunnitellut johtoreitit rajoittavat ja hankaloittavat alueen maankäyttöä ja samalla kunnan elinvoimaa, esityksessä todetaan.

Esillä on myös muita vaihtoehtoja, kuten johtojen vetäminen Pyhärantaan tai Tahkoluotoon. Eurajoen halki kulkevat voimajohdot olisivat kuitenkin pituudeltaan lyhyimmät.

Ei merituulivoimaa vastaan, mutta...

Eurajoen virkamiesjohto korostaa, että kunta ei ole merituulivoimaa vastaan, mutta se vaatii uusien vaihtoehtojen selvittämistä. Yksi mahdollisuus voisi olla rakentaa rannikolle vihreää energiaa hyödyntäviä teollisuuslaitoksia, jolloin voimalinjat tarvitsisi vetää vain mereltä rannikolle.

Monet Eurajoen poliitikot ovat pitkin syksyä ottaneet voimakkaasti kantaa tuulivoimaloiden vaatimia johtolinjoja vastaan.

– Kysymyksessä ovat ehkä ensimmäiset todella suuret merivoimalaitokset, ja investoijille pitää luoda pelisäännöt, jotka ovat rannikon asukkaiden kannalta hyväksyttävät, kunnanhallitukselle tehdyssä esityksessä todetaan.

Paljon sähköä valtakunnanverkkoon

Wellamo-tuulipuiston on tarkoitus valmistua 2030-luvulla. Alueella tuotettu energiamäärä olisi vuodessa noin 8–9 TWh.

Esimerkiksi Eurajoella sijaitseva Olkiluodon ydinvoimalaitos tuotti viime vuonna 16,4 TWh sähköä, mutta tuolloin kolmosreaktori ei ollut vielä valmis.

Pohjanlahdelle suunnitellaan tällä hetkellä runsaasti uusia merituulivoimaloita. Voimaloiden koko ja teho ovat kasvaneet koko ajan.

Wellamon vaatimat uudet sähkölinjat ovat herättäneet arvostelua Eurajoen lisäksi myös muissa Satakunnan kunnissa. Esimerkiksi Porin saaristossa osa asukkaista katsoo, että hanke vaarantaa alueen purjehdusperinteen ja uhkaa myös matkailua ja lintujen pesimäalueita.

Suosittelemme