Hyppää sisältöön

Ferrarin tallipäällikkö avautui rajusti katastrofista Vegasissa – Mercedes-pomo tulistui kritiikistä

Carlos Sainzin auto hajosi Las Vegasin radalla irronneen kaivonkannen takia. Ferrarin tallipäällikkö Frederic Vasseur kritisoi poikkeuksellisella tavalla F1-päättäjiä.

Frederic Vasseur pettyneenä Las Vegasissa F1-viikonlopun lehdistötilaisuudessa.
Ferrarin tallipäällikkö Frederic Vasseur kävi kuumana Las Vegasissa. Kuva: Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Las Vegasin F1-viikonloppu sai painajaismaisen alun, kun perjantaina ensimmäiset harjoitukset jouduttiin keskeyttämään irronneen kaivonkannen takia.

Ferrarin Carlos Sainzin ajoi kaivonkannen päältä. Espanjalaisen auto hajosi. Myös Alpinen Esteban Oconin autoon tuli vahinkoja. Harjoituksia oli ehtinyt kulua keskeytyshetkellä vain kymmenisen minuuttia.

Ferrarin tallipäällikkö Frederic Vasseur kiehui tallipäälliköiden lehdistötilaisuudessa harjoitusten jälkeen.

– Tilanne on, että monokokki, moottori ja akku vaurioituivat täysin. Mielestäni tätä ei voi hyäksyä, Vasseur avautui.

Kokenut F1-toimittaja ja lehdistötilaisuuksien vetäjä Tom Clarkson yritti tämän jälkeen kysyä ”isommasta kuvasta” kilpailun ympärillä.

Vasseuria ei luonnollisesti huvittanut jutella positiivisia, vaan keskeytti Clarksonin kysymyksen.

– Tämä maksoi meille omaisuuden. Carloksen harjoitukset menivät pipariksi, Vasseur käytti hyödyntäen voimasanaa.

Moottoriurheilumedia Autosport julkaisi kuvaa tilanteesta, missä Carlos Sainzin auto hajosi.

Myös tilanteesta julkaistusta katsojan videosta näkee ja kuulee isot vahingot.

Las Vegasin radalla irronnut kaivonkansi.
Tässä on kohuttu irronnut kaivonkansi. Kuva: ANP via Getty Images

Vasseur totesi, että Sainz ei pääse lainkaan toisiin harjoituksiin, koska kaksi kolmasosaa autosta pitää vaihtaa.

– Okei, show on show’ta. Kaikki menee hyvin, mutta tämä oli mielestäni formula ykkösiltä sellaista, mitä ei voi hyväksyä, Vasseur sanoi.

Tom Clarkson yritti vielä kysyä Vasseurilta ylipäätänsä Ferrarin koko kaudesta. Ranskalainen on ensimmäistä vuottaan Ferrarin tallipäällikkönä.

Mercedes-päällikkö Toto Wolffkin puuttui rajuun avautumiseen.

– Olisit Toto harmissasi minun tilanteessani, Vasseur kuittasi kilpailijatallin pomolle.

Vasseur oli iloinen kuullessaan, että kysymys koko kaudesta olisi viimeinen. Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen entinen Alfa Romeo -pomo ei kuitenkaan lopulta vastannut kysymykseen, vaan pyysi Clarksonia esittämään seuraavat kysymykset Wolffille.

– Olen tuntenut Fredin 20 vuotta. Aiheutat hänelle lisää ongelmia, Wolff naurahti Clarksonille.

Mercedeksen päällikkö Toto Wolff lehdistötilaisuudessa Las Vegasissa.
Toto Wolffinkin hymy hyytyi Las Vegasin lehdistötilaisuudessa. Kuva: Getty Images

Wolff kimpaantui kriitikoille

FIA tiedotti, että Las Vegasin radalla pitää tapahtuneen jälkeen tarkistaa kaikki kaivonkannet 6,2 kilometriä pitkällä radalla. Tutkimukset venyivät, mutta FIA tiedotti myöhemmin toisten harjoitusten alkavan kello 12 Suomen aikaa. Tuostakin vielä aloitusajankohta on venynyt puolella tunnilla.

Koska ensimmäiset harjoitukset keskeytyivät aikaisin, toiset harjoitukset kestävät poikkeuksellisesti 90 minuuttia. Toiset harjoitukset ajetaan Las Vegasissa todella yöllä, sillä ne alkavat kello 2.00 paikallista aikaa.

Kaivonkansien irtoaminen ei ole poikkeuksellinen juttu formula ykkösissä katuradoilla. Esimeriksi vuonna 2019 Azerbaidžanissa George Russellin Williams vahingoittui irronneesta kaivonkannesta.

Ongelmat tulevat kuitenkin formula ykkösille ikävään aikaan. Las Vegasin kilpailusta on jo kohistu pitkän aikaa. Kisajärjestelyt ovat poikkeukselliset. Las Vegasia on kuvailtu jopa kilpailuksi, joka voi määrittää F1-sarjan tulevaisuutta.

Viimeksi Las Vegasissa on ajettu vuonna 1982, jolloin Keke Rosberg varmisti myös historian ensimmäisen pohjoismaalaisen F1-mestaruuden.

– Nyt Las Vegasin spektaakkeli on siihen verrattuna ihan erilainen. F1 on iso sijoittaja viikonloppuna, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh viittasi torstaina siihen, kuinka normaalisti kisajärjestäjät pulittavat itse valtavia summia pääsystään F1-kisakalenteriin.

Lewis Hamilton Las Vegasin F1-radalla.
Las Vegasin F1-viikonloppuna on komeat puitteet. Kuva: Getty Images

Nyt kuitenkin sarjan kaupalliset oikeudet omistava Liberty Media on pulittanut itse jopa 500 miljoonaa dollaria kisaviikonlopun järjestelyihin ja rakentamiseen.

– Tämän kilpailu on osa formula ykkösten Amerikan valloitusta. Siinä suhteessa Vegasin kilpailu on iso spektaakkeli ja erittäin tärkeä sekä ratkaiseva asia formula ykkösten tulevaisuudelle tärkeillä Amerikan markkinoilla, Mildh painotti.

Vegasin kisa erittäin ratkaiseva F1:n tulevaisuudelle – "Tämä on Amerikan valloitusta"
Vegasin kisa erittäin ratkaiseva F1:n tulevaisuudelle – "Tämä on Amerikan valloitusta"

Toto Wolffilta kysyttiin, miten F1 aikoo käsitellä kaivonkansiasian. Itävaltalaispomo kimpaantui kysymyksestä.

– Tämä on täysin naurettavaa. Kuinka pystyt puhumaan pahaa tapahtumasta, joka asettaa uudet standardit kaikelle? Wolff kysyi ja hämmästeli, miksi puhutaan ”jostain hiton kaivonkannesta”.

Wolffin mukaan Liberty Media on tehnyt upeaa työtä F1-sarjan kasvattamiseksi, eikä kaivonkannen takia pitäisi valittaa.

– Antakaa kiitosta ihmisille, jotka ovat olleet järjestämässä tätä kilpailua. He ovat tehneet tästä lajista isomman kuin mitä se on koskaan ollut, Wolff sanoi.

– Auto hajosi. Se on todella harmillista. Carlokselle tilanne olisi voinut olla vaarallinen. FIA:n ja ratavirkailijoiden pitää analysoida, miten tämä ei toistu. Mutta puhutaan mustasta silmästä lajille torstai-iltana? Kukaaan ei edes katso tätä Euroopan ajassa. Älkää viitsikö..., Wolff jatkoi.

Suosittelemme