Hyppää sisältöön

Käärijä-fanikuvassa on 10 000 hamahelmeä, ja se hehkuu pimeässä – suosikkiartisti saa tänään erikoisen lahjan

Oululainen Kati Rasmus on tehnyt jo viitisentoista hamahelmityötä ihailemistaan julkisuuden henkilöistä. Valokuvamainen työ on päätymässä Käärijän fanikokoelmiin lauantaina Ouluhallilla.

Hama-helmistä tehty teos, jossa Käärijä näyttää kieltä ja käsiä.
Käärijä-työ odottaa nyt hetkeä, jolloin artisti saa sen käsiinsä. Kati Rasmuksella meni puolitoista viikkoa tämän hamahelmityön tekemiseen. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Artisti saa harvoin itselleen hänestä tehtyä, taidokkaasti valokuvaa mukailevaa hamahelmityötä.

Euroviisuista tuttu muusikko, suosionsa huipulla oleva Käärijä eli Jere Pöyhönen on pian vastaanottamassa sellaisen.

Teoksen takana on oululainen Kati Rasmus. Työssä on noin 10 000 hamahelmeä, ja se loistaa pimeässä.

– Tekemiseen meni puolitoista viikkoa, hän kertoo.

Rasmus on tehnyt hamahelmitaidetta fanittamistaan artisteista tai muista ihailemistaan viitisen vuotta. Ajatus kypsyi perheen lasten kanssa hamahelmikukkakuvioita askarrellessa.

– Fanitin siihen aikaan Saara Aaltoa ja mietin pitäisikö hänestä tehdä hamahelmityö. Netissä oli vielä tuolloin ohjelma, jolla valokuvasta sai hamahelmiohjeen. Totesin, että tämähän näyttää ihan aidolta.

Rasmus pyrkii luovuttamaan töitään niiden kohteille mahdollisuuksien mukaan. Aallon lisäksi omat kuvansa ovat saaneet radiojuontajat Aki Linnanahde ja Minna Kuukka sekä laulaja Katri Ylander.

Videolla Kati Rasmus kertoo, mikä sai hänet innostumaan hamahelmitöistä – ja Käärijästä.

Kati Rasmus joutuu jännittämään lähes h-hetkeen asti, pääseekö hän oikeasti tapaamaan fanittamaansa artistia. Työ näyttää joka tapauksessa päätyvän Käärijälle ja siitä hamahelmitaiteilija on iloinen. Video: Janne Körkkö / Yle

Somessa faniutta näytetään toisille faneille

Muut voivat ihailla valmiita töitä Rasmuksen ylläpitämällä Instagram-tilillä.

Sosiaalinen media onkin ollut osaltaan muokkaamassa nykyajan yhä monimuotoisempaa fanikulttuuria, toteaa teemaan perehtynyt yliopistonlehtori Janne Poikolainen Helsingin yliopistosta.

Faniuteen liittyvät sisällöt ja verkostot ovat yhä laajemmin kaikkien saatavilla. Somessa laajatkin faniyhteisöt ovat mahdollisia.

– Kun kuvia julkaistaan esimerkiksi somessa, omaa faniutta tehdään näkyväksi muille faneille, Poikolainen toteaa.

Kuvien lähettäminen tai antaminen ihailun kohteella taas on jo entuudestaan fanikulttuurissa tuttua. Sekin on tapa tehdä omaa faniutta näkyväksi.

Kati Rasmus istuu tummalla sohvalla jyrkkä varjo taustallaan, sohvan kaiteella viistossa auringonvalossa on hama-helmistä tehty Käärijän kuva.
Rasmus on tehnyt hamahelmiteoksen myös nykyisestä presidenttiparista ja haluaisi luovuttaa sen kohteille ennen kuin valta vaihtuu. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Kuvan päätyminen sen kohteelle on tärkeää

Rasmuksen Käärijä-aiheinen hamahelmiteos on vaihtamassa omistajaa Ouluhallissa lauantaina ennen Käärijän keikkaa kolmen artistin yhteisfestareilla.

Helppoa artistin tavoittaminen ei ollut, mutta sosiaalinen media osoitti voimansa: Rasmus onnistui saamaan somen kautta yhteyden Käärijän kanssa usein esiintyvään Häärijään.

– Hän vastasi, että eiköhän se onnistu, ollaan lauantaina yhteyksissä.

Jatkossa Kati Rasmus aikoo hieman rajata fanitaiteensa kohteita. Tarkkuutta ja visuaalista silmää vaativaan työhön kun kuluu aikaa ja parhaimmillaan 40 000 helmeä, ja siksi hän haluaisi, että tauluilla olisi aina vastaanottaja.

– Olen tehnyt noin 15 isoa hamahelmityötä, mutta suurin osa niistä on sittemmin purettu tilan puutteessa. Jatkossa kysyn henkilöltä etukäteen, haluaako hän kuvan.

Se on jo tiedossa, että radiojuontaja Mari Valosaari tulee jossain vaiheessa saamaan oman kuvansa.

Rasmus haaveilee myös taidenäyttelystä vanhustenkodissa, jossa hän työskentelee. Sinne voisi rakentua vaikka Olavi Virta.

Suosittelemme