Hyppää sisältöön

Hermostuttava odotus on ohi – jalkapalloilija Clésion perhe pääsee viimein Suomesta kotimaahansa Mosambikiin

FC Hongan mosambikilaisvahvistuksen perhe joutui elämään epätietoisuudessa sen jälkeen, kun seuran taustayhtiö ilmoitti ongelmistaan.

FC Hongan keskikenttäpelaaja Clésio (vas.) edustaa Mozambikin maajoukkuetta.
FC Hongan mosambikilaispelaaja Clésio (keltaisessa paidassa) on joutunut stressaamaan viime päivinä perheensä tilanteen vuoksi. Kuva: Matti Raivio/All Over Press
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa
Miksi mokkapaloja tarvitaan menestykseen?
11 ystävää -podcast käsitteli FC Hongan tilannetta 7.11.2023.

FC Hongan taustayhtiön Esport Honka Oy:n talousvaikeudet ovat ajaneet edustusjoukkueen pelaajat vaikeaan tilanteeseen.

Esport ilmoitti viime viikolla, ettei se hae tulevalle kaudelle liigalisenssiä. Torstaina Esport hakeutui konkurssiin.

Hongan kapteeni Henri Aalto kertoi torstaina Helsingin Sanomille, että mosambikilaisen keskikenttäpelaajan Clésio Bauquen perhe oli jumissa Suomessa maksamattomien palkkojen vuoksi.

– Heillä ei ole rahaa, koska ei ole tullut palkkaa. Toiseksi perheessä oli kaksi viikkoa sitten lähisukulaisen hautajaiset, jotka veivät paljon rahaa. Esport ei tee asialle mitään, Aalto sanoi HS:lle.

Clésio on parhaillaan maajoukkuekomennuksella Afrikassa, mutta hänen vaimonsa ja tyttärensä ovat yhä Suomessa.

Aalto oli useana päivänä yhteydessä seuraan kyseisestä asiasta. Torstai-iltana tuli viimein vahvistus, että Esport kustantaa perheelle lennot kotimaahansa. Aalto kertoi perjantaina aamupäivällä Yle Urheilulle, että seura on alkanut järjestää lentoja niitä tarvitseville pelaajille.

– Tarkoitus on, että Clésion perhe pääsee kotiinsa niin pian kuin mahdollista.

Kotimatkan järjestyminen on ollut keskikenttäpelaajalle ja hänen perheelleen iso helpotus.

– Clésio lähetti viestiä, jossa hän kiitti avusta. Uskon, että siellä on nyt tyytyväiset ja huojentuneet tunnelmat, Aalto kertoi.

Palkkoja haetaan palkkaturvasta

Hongan edustusjoukkueen pelaajat eivät ole saaneet viime kuun palkkoja. Osalta puuttuu muitakin saatavia kuten bonuksia tai matkustus-/asumiskuluja.

Aallon mukaan pelaajat ovat olleet turhautuneita ja pettyneitä.

– Valtaosa ulkomaalaispelaajista on vielä treeneissä, koska olemme edelleen työvelvollisia. Yksilölliset tilanteet vaihtelevat paljon, ja joistain pelaajista stressi näkyy selvemmin. Osan pitäisi lähettää rahaa kotiin, osalla on pieniä lapsia... Olen yrittänyt sanoa, että jos tulee akuutti hätä, autamme kyllä kaikin tavoin.

– Joukkueena olemme pystyneet kuitenkin pitämään yhtä.

FC Hongan kapteeni Henri Aalto päätti uransa kauteen 2023.
Kapteeni Henri Aalto on yrittänyt auttaa Hongan pelaajia epätietoisuuden keskellä. Kuva: Juha Tamminen/All Over Press

Torstainen konkurssi-ilmoitus päätti usean päivän hämmennyksen. Konkurssin myötä pelaajat hakevat nyt saataviaan palkkaturvasta. Sen myötä palkkojen pitäisi tulla noin kahdessa viikossa.

– Nyt voimme suunnata katseet seuraaviin konkreettisiin vaiheisiin: pelaajien sopimusten kestoon, saatavien määrään, tulevaisuudennäkymiin ja niin edelleen.

Aalto kritisoi HS:n haastattelussa voimakkaasti Esportin omistajan Färid Ainetdin ja mediavastaavan Kurt Möllerin toimintaa sekä näiden heikkoa keskusteluyhteyttä pelaajiin. Jatkossa lakiasioihin liittyvää keskustelua käydään konkurssipesän hoitajan kanssa.

– Kaiken keskellä on kuitenkin hienoa, että inhimillinen kunnioitus on säilynyt. Haastatteluni julkaistiin eilen, ja tänään tervehdimme toisiamme Kurt Möllerin kanssa, kun törmättiin. Oli kiva huomata, että ihmiset pystyvät vielä kohtaamaan toisiaan, Aalto kertoi.

Suosittelemme