Hyppää sisältöön

Tutkija hämmästyi hattulalaisten valtuutettujen reaktiosta Ylen uutisointiin

Tampereen yliopiston tutkijatohtori pitää poikkeuksellisena, että valtuustoaloitteella vaaditaan oikeustoimia mediaa vastaan.

Hattulan kunnanvirasto talvella.
Valtuustoaloitteen allekirjoittaneet haluavat, että kunta ryhtyisi toimenpiteisiin turvatakseen turvallisen ja terveellisen työskentely-ympäristön ja selvittääkseen, onko Ylen tapauksessa rikottu lakia. Arkistokuva Hattulan kunnanvirastosta. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hattulan valtuustoaloite, jossa syytetään Yleä muun muassa mahdollisesta kunnianloukkauksesta, ihmetyttää tutkijatohtori Ilmari Hiltusta. Hattulassa jätettiin keskiviikkona 17 kunnanvaltuutetun allekirjoittama aloite, jossa vaaditaan toimenpiteitä Yleisradiota ja Ylen toimittaja Timo Leponiemeä kohtaan.

Aloitteessa viitataan useisiin Leponiemen kirjoittamiin juttuihin, mutta ennen muuta uutiseen, joka käsitteli Hattulan kunnan kehitysyhtiön kytköksiä.

Näytimme valtuustoaloitteen Tampereen yliopistossa työskentelevälle Hiltuselle, joka on tutkinut vuonna 2022 tarkastetussa väitöskirjassaan vaikutuspyrkimyksiä, joita ulkopuoliset toimijat kohdistavat journalismiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten erilaiset painostuskeinot vaikuttavat toimittajiin ja heidän työhönsä.

Hiltusen mukaan ei ole tavatonta, että mediaan pyritään vaikuttamaan esimerkiksi oikeusprosessilla uhkaamalla. Hattulan valtuustoaloitteessa on hänen mielestään kuitenkin poikkeuksellisia piirteitä. Tutkija ei ole kuullut aiemmin vastaavista tapauksista, joissa iso joukko valtuutettuja on asettunut kyseenalaistamaan journalistin työtä.

– Juttuhan on käsitelty jo Julkisen sanan neuvostossa, jossa todettiin, ettei kantelijan esittämiä asiavirheitä ole. Poikkeuksellista on myös se, että tällaista aloitetta lähdetään tekemään isosta, vakiintuneesta, hyvämaineisesta mediatalosta, joka on sitoutunut journalistin ohjeisiin ja jolla on omat tiukat eettiset ohjeet ja ammattitaito, Hiltunen huomauttaa.

Tutkijaa hämmästyttää myös valtuustoaloitteesta välittyvä kuvaa, että allekirjoittajat pitäisivät epäkohtien esilletuomista huonona asiana, vaikka uutisissa on ollut kuntalaisten kannalta olennaista tietoa.

Rikosprosessin uhka voi vaientaa

Tutkijatohtori Ilmari Hiltunen arvioi, että Hattulan aloitteessa on kyse on pohjimmiltaan pyrkimyksestä vaikuttaa ja luoda painetta.

– Kun omaa tahtoa ei saada läpi, vihjaillaan, että tässä on tehty jotain, mikä perustelisi rikosprosessin.

Hiltunen muistuttaa, että Ylen kaltaisella isolla mediatalolla on hyvät mahdollisuudet vastata syytöksiin, mutta esimerkiksi pieni paikallislehti tai freelance-toimittaja joutuu harkitsemaan puolustautumista, vaikka vastapuoli olisi väärässä.

– Jos oikeusprosessi lähtee käyntiin, se vie aikaa ja resursseja, se on ylimääräistä vaivaa ja ylimääräistä painetta. Prosessin kuormittavuus ja pituus voivat toimia jonkinlaisena pelotteena.

Suosittelemme