TALLINNA/ SALLA Suomen itärajalla tutuksi tullut kuvio toistui torstaina koillisvirolaisessa Narvan kaupungissa. Rajanylityspaikalle saapui Venäjältä kolmansien maiden kansalaisia.
Venäjän rajaviranomaiset olivat päästäneet heidät jatkamaan Viron puolelle, vaikka Schengen-viisumeita tai oleskelulupia ei löytynyt.
Rajanylitykseen mahdollisesti pyrkiviä henkilöitä oli nähty muuallakin rajanylityspaikkojen läheisyydessä Venäjän puolella rajaa, Viron sisäministeri Lauri Läänemets kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina. Läänemets luonnehti ilmiötä hybridihyökkäykseksi.
Kaksitoista Narvan raja-asemalle torstaina tulleista oli Somalian kansalaisia, seitsemän Syyrian kansalaisia, kertoi Viron poliisi- ja rajaviraston johtaja Egert Belitšev Viron yleisradioyhtiö ERR:n uutislähetyksessä.
Belitševin mukaan yksikään Narvan rajanylityspaikalle torstaina tulleesta ei hakenut turvapaikkaa.
Se on hämmästyttävää, kun samoihin aikoihin viime päivinä on Suomen Venäjän-rajalle saapunut joitakin satoja turvapaikanhakijoita.
Viroa sitovat samat kansainväliset sopimukset kuin Suomea. Kansainvälisen suojelun tarve pitää selvittää, jos rajalle tulleet sitä pyytävät.
Kysyimme Virosta ja Suomesta, kuinka tulijoiden aikeet selvitetään.
Virossa ”ei työnnetä lusikalla suuhun”
Viron rajavartioston tiedottaja Kaarel Kallas toteaa Ylelle, että ”Viron rajoilla ei tyrkytetä kansainvälistä suojelua”.
– Ei sitä [turvapaikkaa] kenellekään lusikalla suuhun työnnetä, Kallas sanoo.
Käytännössä se tarkoittaa, että jos henkilö ei itse halua tai ymmärrä hakea turvapaikkaa, rajavartijat eivät kysy asian perään.
Viron rajavartioston viestinnästä vahvistettiin Ylelle perjantaina, että kolmena eri seurueena saapuneet somalialaiset ja syyrialaiset kertoivat tavoitteekseen ”päästä Eurooppaan”. Kun maahantuloedellytykset eivät täyttyneet, käännytyspäätös otettiin vastaan turvapaikkaa hakematta.
Suomessa kysytään ja tulkitaan
Entä kuinka turvapaikan hakeminen selviää Suomen rajalla?
– Osa tulijoista ilmaisee halunsa hakea turvapaikkaa tai jotain muuta suojelua mahdollisesti. Osa taas voi olla sellaisia, jotka eivät pysty tai osaa sitä tehdä, kertoo Sallan raja-aseman vartioupseeri Aki Mikkola.
Kun henkilö ei pysty ilmaisemaan asiaa, viranomaiset selvittävät, millaiseen prosessiin hän kuuluu, Mikkola kertoo.
– Silloin viranomaiset tulkitsevat ja tekevät havaintoja, että millaiseen prosessiin ihminen kuuluu. Onko hän mahdollinen turvapaikanhakija, vai jonkin muun suojelun tarpeessa oleva, vai onko kyse jostain muusta.
Matkan tarkoitusta pitää Mikkolan mukaan kysyä, jos se ei muuten selviä.
Viron rajatarkastuspisteille ei ollut perjantaina iltapäivään mennessä saapunut lisää rajan yli pyrkijöitä Venäjältä. Suomen kaakkoisrajan asemille puolestaan oli saapunut iltapäivään mennessä 80 turvapaikanhakijaa.