Mystinen liigaosake.
Siitä on keskusteltu viime aikoina enemmän kuin oikeastaan mistään muusta jääkiekon SM-liigaan liittyvästä asiasta. Ja syystäkin.
Kukaan ei tunnu tietävän, mistä kaikesta liigaosakkeen huima nykyhinta, 3,8 miljoonaa euroa, oikein koostuu. Vai oliko se 3,6 miljoonaa? Tarkasta summastakaan ei ole selvyyttä.
Joka tapauksessa 3,6 tai 3,8 miljoonaa pitää osakkeesta maksaa, jos mielii nousta jääkiekon SM-liigaan. Paitsi jos onnistuu nousemaan ennen kevättä 2025. Ehkä.
Liigaan ensi kaudeksi haluavan Kiekko-Espoon leiristä on kerrottu, ettei heillä ole vielä tiedossa liigaosakkeen hintaa. Jokereille hintalapuksi lätkäistiin 3,8 miljoonaa. Helsinkiläisseura tiedotti summan kuultuaan, ettei se tavoittele nousua tuollaisilla ehdoilla. TuTo Hockey puolestaan kertoi SM-liigan ilmoittaneen osakkeen arvoksi 3,6 miljoonaa.
Ota tuosta nyt sitten selvää.
Vielä vaikeampaa on ymmärtää, miten osakkeen hinta voi olla noin posketon. Siihen lasketaan tietysti mediasopimuksen ja muiden kumppanuuksien arvo, mutta mikään ei ainakaan nyt viittaa siihen, että isoimman rahakakun tuova mediasopimus olisi tulevaisuudessa nykyistä suurempi. Pikemminkin päin vastoin.
Telia lähti vähin äänin
Tällä hetkellä mediasopimus on suunnattoman rahakas. Siitä kiitos kuuluu Telialle, joka osti SM-liigan tv-oikeudet sisäänheittotuotteekseen kaudesta 2018–19 lähtien ja teki keväällä 2022 vielä jatkosopimuksen vuoteen 2027 asti. Telia maksoi Liigalle ensimmäisen sopimuskauden aikana vuosittain noin 23 miljoonaa euroa.
Tänä syksynä Telia kuitenkin luopui oikeuksista kaikessa hiljaisuudessa ja siirsi ne MTV:lle.
Maikkarilla siirtoa ei otettu ilolla vastaan. MTV:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen sanoi suoraan, että liigalähetysten tekeminen ei ole liiketoiminnallisesti kestävällä pohjalla. MTV maksaa jäljellä olevasta sopimuskaudesta noin 90 miljoonaa euroa.
Saman kannattamattomuuden totesi ennen Teliaa ja MTV:tä myös Sanoma. Ennustajanlahjoja ei tarvita toteamaan, että nykyisenkaltaista mediasopimusta ei suurella todennäköisyydellä tulevaisuudessa ole luvassa.
Laskevatko liigapomot, että Veikkauksen monopoliaseman purkaminen, joka näillä näkymin tapahtuu parin vuoden päästä, tuo pääsarjalle automaattisesti säkkikaupalla rahaa? Toivottavasti eivät, sillä kuviossa on vielä monta mutkaa edessä. Isoimpana se, että ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden oikeus mainostaa toimintaansa urheilun parissa on vielä täysin auki.
SM-liigan pitäisi avata pikimmiten, mistä tuo lähes neljän miljoonan euron arvoinen osake koostuu. Onko SM-liigan arvo noussut noin paljon? Mihin kaikkeen arvio perustuu?
Entäs se tyynyraha?
SM-liigan nykyinen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kauhisteli liigaosakkeen hintaa vuonna 2016, silloin Sportin hallituksen puheenjohtajan roolissa. Osakkeen arvo oli tuolloin 1,8 miljoonaa. Vaasalaisseura maksoi summan pitkin hampain ja nousi SM-liigaan.
Saman summan maksoivat myös SM-liigaan kabinettipäätöksillä nostetut Jukurit ja KooKoo.
Hiltunen ei pitänyt summaa reiluna. Hän painotti, että Sport aikoo valvoa etujaan, jos liigaosakkeen arvo muuttuu.
Niin Hiltunen on toden totta tehnyt. Nyt hän on SM-liigan puheenjohtajana mukana määrittelemässä osakkeen arvoa. Miten se on mahdollista?
Tässä kohtaa esiin on nostettava toinen mystisyyden verhoon kätkeytyvä rahasumma, niin sanottu tyynyraha, joka maksettaisiin SM-liigasta putoavalle seuralle.
Senkään suuruutta ei kukaan vielä tiedä. Onko se sama kuin liigaosakkeen summa, eli lähes neljä miljoonaa?
Jos on, ja jos putoaja sattuisi olemaan Vaasan Sport, saisi Hiltusen kotiseura komean voiton vuoden 2016 sijoitukselleen. 1,8 miljoonan euron osakkeen arvo olisi lyhyessä ajassa tuplaantunut.
Vai olisiko tyynyraha samansuuntainen kuin silloin, kun Espoo Blues meni konkurssiin? SM-liiga lunasti konkurssipesältä liigaosakkeen vuonna 2016. Summa oli Sanoman tietojen mukaan 295 000 euroa. Liiga ilmoitti osakkeen senhetkiseksi matemaattiseksi arvoksi 256 000 euroa.
Tässä kohtaa lukion lyhyen matematiikan rimpuillen läpikäynyt toimittaja puuskuttaa voimattomana.
256 000 euroa vai 3,8 miljoonaa euroa? Savu nousee päästä.
Moni liigaseura isoissa vaikeuksissa
Tilanne on SM-liigan kannalta kiusallinen paitsi Hiltusen kaksoisroolin vuoksi myös siksi, että moni nykyinen SM-liigaseura ei täytä niitä ehtoja, joita Jokereilta, Kiekko-Espoolta ja TuTolta nyt vaaditaan. Ennen kuin ”pääsee” ostamaan liigaosakkeen, on läpäistävä lisenssiehdot. Ja keväästä 2025 eteenpäin vielä sitä ennen voitettava karsinnat.
Nousua havittelevan seuran toiminnan on oltava sekä taloudellisesti että urheilullisesti uskottavalla ja kestävällä pohjalla.
Otetaanpa lyhyt katsaus muutamaan liigaseuraan.
Lappeenrannan SaiPa on suoraan sanottuna SM-liigan häpeäpilkku. Raskaita tappioita tulee solkenaan niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.
Mikkelin Jukureilla menee jäällä paremmin, mutta euroilla mitattuna seura on pahassa ahdingossa. Jukurien tuore hätähuuto julkaistiin sanomalehden etusivulla.
Turun Palloseura on vuosikymmenen ajan tehnyt ällistyttävän suuria tappioita. Viime kaudella miinusta kertyi peräti 2,9 miljoonan euron verran. Omistajataho, eli Supercell, kuittasi taas laskun hyvää hyvyyttään. Sisäpiiritietojen mukaan Turussa on nyt sormi paniikkinappulalla, sillä peliyhtiön pohjaton kirstu pannaan näillä näkymin lähitulevaisuudessa säppiin.
Hämeenlinnan Pallokerho taas teki viime vuonna lähes miljoonan euron tappiot. Ja ilman viime kevään rajuja tyhjennysmyyntejä myös Vaasan Sport olisi ollut taloudellisesti tukalassa tilanteessa.
Uskoakseni Jokerit, Kiekko-Espoo ja jopa TuTo täyttävät nämä ”kriteerit”.
SM-liigan pitäisi maksaa, ei toisin päin
Palataan vielä lopuksi siihen liigaosakkeeseen. Sen yhteydessä on puhuttu myös SM-liigan brändiarvosta.
Jos aihetta tarkastelee tuota kautta, pitäisi asetelman olla nykyiseen nähden päinvastainen: SM-liigan tulisi maksaa Jokereille ja Kiekko-Espoolle, ehkä TuTollekin, jotta nämä seurat saataisiin pääsarjaan.
Jokerien brändiarvo on nähty tällä kaudella Mestiksessä, kun narripaidat myyvät vierashallejakin täyteen. Kiekko-Espoo on talousalueella, jonka SM-liiga kipeästi tarvitsee. Turkuunkin mahtuu heittämällä toinen seura.
Ja tästä päästään sujuvasti siihen puheenaiheeseen, josta taannoin lausuttiin painavia sanoja: SM-liigassa pelaa liikaa joukkueita. Ja tällä hetkellä suoraan sanottuna vääriä joukkueita.
Sitä keskustelua on jatkettava. Mutta odotellaan nyt ensin, että se liigaosakkeen mystisyys poistuu.