Hyppää sisältöön

Sallan raja-asema valmistautuu mahdollisia turvapaikanhakijoita varten

Raja-asemalle on pystytetty lämpimiä telttoja ja alueelle on tuotu aitoja liikenteenohjausta varten.

Taina Nuutinen-Kallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Ainakaan vielä Sallan rajavartioasemalla ei ole ollut perjantaina tungosta, vaikka itäraja on päätetty sulkea perjantain ja lauantain välisenä yönä Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa.

– Sallassa tilanne on rauhallinen. Normaalia rajanylitysliikennettä on 10–20 henkilöä päivässä, mainitsee Sallan rajavartioaseman vartioupseeri Aki Mikkola.

Salla on toinen raja-asemista, joissa otetaan vastaan turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun Imatran, Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemat suljetaan.

Sallassa valmistaudutaan nyt viikonloppua varten. Raja-asemalle on tuotu kevyttä aitarakennelmaa, jonka avulla mahdollista lisääntyvää liikennettä voidaan ohjata. Pelastuslaitos on pystyttänyt alueelle lämmitettävän ilmakaariteltan. Teltoissa on hypotermiakalusto.

Tältä Sallan raja-asemalla näyttää nyt.

Vaikka perjantaina rajalla on ollut hiljaista, saattaa lauantaina olla vilkkaampaa, jos mahdolliset kansainvälistä suojelua hakevat henkilöt siirtyvät Sallaan ja Kainuun Vartiukseen.

– Toistaiseksi tänne ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa, mutta huomenna on uusi päivä, toteaa, Sallan rajavartioaseman vartioupseeri Aki Mikkola.

Mikkolan mukaan Kainuussa on ollut kuitenkin merkkejä siitä, että turvapaikanhakijat siirtyvät pohjoisen rajoille.

Mikäli turvapaikanhakijoita saapuu rajalle, tehdään heille ensin alkupuhuttelu, jonka jälkeen heidät siirretään muiden viranomaisten hoteisiin. Ylen saamien tietojen mukaan turvapaikanhakijat siirretään Ouluun.

Punaisen ilmatäytteisen teltan sisällä on punainen iso kassi, jossa teksti hypotermia makaava. Taustalla virakapukuisia ihmisiä.
Sallan rajalle pystytetyissä teltoissa on myös hypotermiakalustoa. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Muokattu 18.11. klo 10:11: Otsikkoa lyhennetty. Loppuun lisätty kuva hypotermiakalustosta.

Suosittelemme