Hyppää sisältöön

Rovaniemen riskisijoituksia koskeva hovioikeuden käsittely alkaa – rahaa on mennyt, mutta jotain on myös opittu

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila kertoo kaupungin odottavan mielenkiinnolla, mihin lopputulemaan hovioikeus päätyy asiassa.

Lapin käräjäoikeudessa käsitellään Rovaniemen kaupungin sijoituksia.
Rovaniemen kaupungin sijoitussotkuja puitiin Lapin käräjäoikeudessa viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen kaupungin riskisijoituksia koskevan rikos- ja korvausasian pääkäsittely alkaa tänään maanantaina Rovaniemen hovioikeudessa. Sekä Rovaniemen kaupunki että kaupungin entinen konserniasiamies Heli Välikangas ovat valittaneet elokuussa 2022 annetusta käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Entinen kaupunginkamreeri Jussi Päkkilä on tehnyt vastavalituksen käräjäoikeuden tuomiosta.

– Hyvin poikkeuksellisesta jutusta on kyse. Monet ovat luonnehtineet tätä ennakkotapauksen tyyppiseksi oikeudenkäynniksi. Odotamme mielenkiinnolla, mihin lopputulemaan hovioikeus päätyy, sanoo Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila (kesk.).

Sijoituksissa tappioita kärsinyt Rovaniemen kaupunki vaatii korvauksia taloudellisesta vahingosta sekä kuluista. Lisäksi kaupunki vaatii Heli Välikankaalle rangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja Päkkilälle virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeus totesi omassa ratkaisussaan, että sekä Välikankaan että Päkkilän kohdalla tunnusmerkistöt virkarikoksiin täyttyivät, mutta syytteet ehtivät vanhentua, koska vastaajia ei tavoitettu ajoissa.

Istuntokäsittelylle on varattu aikaa kahdeksan päivää. Hovioikeus käsittelee kirjallisia todisteita sekä kuulee vastaajia, todistajia ja asiantuntijoita. Hovioikeuden ratkaisu asiassa annetaan aikaisintaan keväällä 2024.

”Mahdolliset väärinkäytökset ja rikokset syytä selvittää perusteellisesti”

Jos Rovaniemen kaupunki häviää jutun, tulee se veronmaksajille kalliiksi. Asian vieminen hovioikeuteen maksaa kaupungille lähes 700 000 euroa. Toisaalta julkisesta rahasta oli kysymys sijoituksissakin.

– Kukaan ei varmaan tällaista toivonut, kun miettii oikeudenkäyntiä ja mitä kaikkea on sijoitusten kanssa tapahtunut. Toivotaan, että tästä lopulta päästään eteenpäin, Susanna Junttila toteaa.

Junttilan mukaan tapaus on kuitenkin myös opettanut. Riskisijoittamisen paljastuttua muun muassa varainhankinnan ja sijoitustoiminnan ohjeistusta on päivitetty. Varmasti myös seuranta ja raportointi tulee jatkossa olemaan entistä tiiviimpää.

– Olen sitä mieltä, että jos jotakin epäselvyyksiä, ja mahdollisia väärinkäytöksiä tai rikoksia tapahtuu, ne täytyy aina selvittää perusteellisesti.

Mikä ikinä hovioikeuden päätös onkaan, on siihen mahdollisuus vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Susanna Junttila sanoo, että asioita on syytä arvioida tarkkaan sitten, kun oikeudenkäynti on ohi.

– Kaupungin oman prosessin näkökulmasta pitää tietysti sitten pohtia, onko asioita tehty tässä hyvin ja oikein.

Suosittelemme