Hyppää sisältöön

Tällä Huuhkajien pelaajalla oli todellinen ”hulluttelupäivä” murskavoitossa – kerro, uskotko sinä yhä Suomen EM-kisapaikkaan

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kokosi rivinsä Olympiastadionilla ja loi uskoa EM-jatkokarsintoja katsoen. Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Miika Nuutinen kertoo, mitä Suomi teki oikein.

Huuhkajien joukkue tuulettaa ottelun jälkeen.
Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Samu Saatsi

Juuri sitä, mitä haluttiin. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ei antanut palaakaan vieraisiin tulleelle Pohjois-Irlannille Olympiastadionin perjantai-illassa.

Huuhkajat latoi neljä maalia yli 28 000 katsojan edessä ja piti oman päänsä puhtaana. Onnistunut 4–0-voitto oli juuri se haluttu käännös kurssille, jota suomalainen jalkapalloyleisö oli melkein rukoillut Huuhkajilta heikosti menneen lokakuun karsintaikkunan jälkeen.

Lue lisää: Kommentti: ”Suomi Finland, perkele!” – pakkasillan ilotulitus oli juuri sitä, mitä Huuhkajat kaipasi

Vierasjoukkue Pohjois-Irlanti ei ollut mikään maailmanluokan vastustaja marraskuisessa kelissä. Britteinsaarelaisten heikko esitys ei kuitenkaan vie mitään pois Suomen onnistumiselta, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen.

– Tämä oli suvereeni ja ehjä kotiesitys Suomelta. Joukkue pesi ehdottomasti tällä kasvonsa ison kotiyleisön edessä. Juuri, mitä siltä oli toivottu. Se näkyi tunnelmassakin, Nuutinen toteaa.

Nuutinen kertoo ottelusta kolme asiaa, mitkä auttoivat Suomea kasvattamaan toiveita mahdollisesta EM-kisapaikasta.

1. Tutkaparin paluu – Teemu Pukki piristyi Robin Lodista

Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä Teemu Pukki ei ole pelannut hehkeintä jalkapalloa Huuhkajissa viime ikkunoissa. Pohjois-Amerikkaan kesällä siirtynyt Pukki on ollut jopa vaisu, jopa alavireinen Suomen pelipaidassa.

Perjantaina nähtii piristynyt Pukki, huolimatta siitä, ettei tällä ole juuri pelituntumaa hänen sarjakautensa päätyttyä. Loukkaantumisestaan kuntoutunut Robin Lod on tilastollisesti Pukille tärkeä tutkapari, mikä näkyi tänään välittömästi kentällä.

– Vaikka peli tuntui osittain jo ratkenneen siinä vaiheessa, kun he tulivat kentälle, heidän vanha kemiansa oli heti aistittavissa, Nuutinen aloittaa.

– Pukki varsinkin on kaivannut Lodia, hänen kaltaistaan pelaajaa ainakin. Sellaista, joka voi antaa murtavia syöttöjä hänelle. Hän näytti pirteämmältä kuin aikoihin. Se on erinomainen asia Huuhkajille.

Teemu Pukin tekemä 3–0-maali.

Nuutinen korostaa myös, että Suomea palvelee entisestään se, kun kaksikko palautuu jatkuvasti parempaan pelikuntoon. Pukki ja Lod ovat vielä päässeet harjoittelemaan yhdessä pitkään, ensin Minnesota Unitedissa ja sen kauden päätyttyä Suomessa.

2. Avauskokoonpanon uudet kivijalat

Kun katsotaan sitä, kuka Huuhkajista näytti kentällä parhaimmalta, on vastaus varmasti monilla nopea.

Daniel Håkans loisti roolissaan vasempana laiturina. Tuulennopea Vålerengan laitapelaaja oli jatkuvasti haaste Pohjois-Irlannin puolustajille, jotka eivät kyenneet vastaamaan hänen nopeuteensa ja ketteryyteensä pallon kanssa. Erityisesti vieraiden oikeana laitapuolustajana pelannut Eoin Toal oli jatkuvasti ongelmissa Håkansin kanssa.

Daniel Håkansin tekemä Suomen 2–0-maali.

Nuutinen sanoo, että tämä ottelu viimeistään nosti Håkansin yhdeksi pysyväksi nimeksi Suomen avauskokoonpanoon.

– Hänellä on nyt niin monta onnistumista alla Suomen paidassa. Siksikin näyttää siltä, että hän on vakiinnuttamassa jo paikkansa avauksessa. Hän on jatkuvasti vaarallinen.

Toinen nimi, jonka Nuutinen nostaa vastaavaan tilanteeseen, on monipuolinen Matti Peltola.

Vasempana laitapuolustajana pelannut Peltola muodosti erittäin hyvin pelanneen tandemin Håkansin kanssa. Peltolan pystysyötöt ja kyky pelata yhteen keskikentällä häärineiden Glen Kamaran ja Rasmus Schüllerin kanssa auttoivat Suomea hyökätessä paljon.

Timantiksi muodostui Peltolan Teemu Pukille antama pystypallo, josta Suomi namutteli upean neljännen maalinsa.

Suomen 4–0-maali.

– Håkansin, Kamaran ja Peltolan dynamiikka vasemmalla puolella oli erinomaista. He löysivät toisensa todella tyylikkäästi. Suomi oli esimerkiksi vaarallisimmillaan, kun se sai pelattua suoraviivaisesti Håkansille palloja linjan taakse. Molemmat, Peltola ja Kamara, pystyivät niihin syöttöihin, Nuutinen pohtii.

3. Huuhkajat-pelaajat vapautuivat ja tekivät tärkeän muutoksen

Onko Suomen heikkoon suuntaan mennyt pelillinen kurssi nyt käännetty? Voiko nyt taas toivoa EM-kisapaikkaa jatkokarsinnoista?

Nuutisen mukaan Pohjois-Irlanti-ottelu oli ainakin selvä käänne parempaan. Osan pystyi aistia pelaajien kehonkielestäkin, jossa muutos oli hyvin selvä.

– Ennen peliä puhuttiin paljon sitä, että Suomen pitää löytää katastrofiesitysten jälkeen itseluottamuksensa takaisin peliin. Sitä nähtiin nyt kaikilta. Esimerkiksi Robert Ivanovilla oli jopa sellainen hulluttelupäivä tänään, ettei itseluottamuksesta jäänyt tänään mikään kiinni, Nuutinen naurahtaa.

Toppari Ivanovin pelistä näkyi tietynlainen hauskanpitokin. Ivanov härnäsi vastustajan hyökkääjiä pysymällä jatkuvasti iholla ja hakemalla kontakteja ennen pallokosketusta. Hyökkäyssuuntaan hän esitti kolme kertaa kohinaa katsomossa aiheuttaneita nousuja, viilettäen puolustuksesta Suomen hyökkäyksen kärjeksi.

Huuhkajien Robert Ivanov ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan rakkaan seuransa FC Hongan taloustaaperrusta, joka vei siltä Veikkausliigapaikan.
Robert Ivanov oli pelin väriläiskä Suomen puolustuksessa. Kuva: Kim Price/CSM/Shutterstock/All Over Press

Asiantuntija Nuutinen mainitsee myös sen, että yhtälailla kuin pelaajatkin Suomen valmennusjohto onnistui tekemään muutoksen parempaan Pohjois-Irlantia vastaan.

– Esitys oli erinomainen koko joukkueelta. Päävalmentaja Markku Kanervan valmennusryhmä on saanut osansa kaikesta kritiikistä. Tänään Suomi pystyi olemaan pelin päällä oikeastaan koko ajan, hän kertoo.

Se tapahtui pienillä reagoinneilla pelin aikana. Suomi teki tarvittavia muutoksia ennen ottelua ja sen aikana. Valinnat onnistuivat.

– Suomi teki esimerkiksi nyt vaihdot aikaisin ja pystyi muuttamaan järjestelmäänsä hyvin 4–3–3-ryhmityksestä 4–4–2-muotoon. Oli erityisen tärkeää saada ehjä kokonaisuus tästä pelistä, eikä Pohjois-Irlanti päässyt missään vaiheessa pelin päälle.

– Sen voi ainakin sanoa, että tämän ottelun ansiosta seuraaviin peleihin ja sitä myöten kohti EM-jatkokarsintoja saatiin jotain, minkä päälle voidaan rakentaa jatkossa, Nuutinen päättää.

Äänestä alla, miltä oma luottosi Suomen ensi kesän EM-kisapaikkaan vaikuttaa nyt! Äänestys on voimassa maanantaihin kello 16.00 saakka.

Katso kooste Suomi–Pohjois-Irlanti-ottelusta alta.

Kooste: Suomi–Pohjois-Irlanti

Suosittelemme