Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Antti Häkkänen: ”Tarvittaessa koko itäraja suljetaan”

Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta kulkeva liikenne päättyi keskiyöllä, mutta tulijoita oli vielä lauantaina Vartiuksen raja-asemalle. Häkkäsen mukaan turvapaikanhakijoiden päästämisessä Suomen rajalle on kyse Venäjän peliliikkeestä.

Minna Pantzar
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta kulkeva liikenne Venäjälle ja Venäjältä päättyi keskiyöllä.

Suljettavat rajanylityspaikat olivat Imatran, Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemat. Turvapaikanhaku keskitetään Sallan ja Vartiuksen raja-asemille.

– Kaakkois-Suomen raja-alueelle on Venäjän suunnasta helpoimmat kulkureitit, ja sinne liikenne suuntautuu tällä kertaa. Olemme ajatelleet näin, että jos tarve vaatii koko itäraja laitetaan kiinni, sanoo Ylen Ykkösaamussa vieraillut puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok.).

Häkkäsen mukaan tämä on kristallinkirkas viesti Venäjälle ja niille ihmisille, jotka miettivät pitäisikö lähteä pitkälle reissulle. Rajanylityspaikkojen sulkemiselle perusteet tulevat Venäjän laajasta hybridivaikuttamisesta muuallakin kuin Suomessa.

– Meillä on näyttöä miten Venäjä operoi eri puolilla globaalisti ja Euroopassa. Välimeren pakolaiskriisi, jossa taustalla on merkkejä siitä, että Wagner Venäjän käskystä operoi kiihdyttääkseen siirtolaiskriisiä Eurooppaan ja horjuttaakseen yhteisiä rivejä. Baltian maissa on jatkunut välineellistetty siirtolaiskriisi Baltian maiden ja Puolan horjuttamiseksi, Häkkänen sanoo.

Hän muistuttaa myös vastaavasta operaatiosta Suomea kohtaan vuonna 2015.

– Nyt on merkkejä, että tämä on lähdössä taas liikkeelle.

Kyse on Häkkäsen mukaan suursäätilan ymmärtämisen tärkeydestä.

– Pitää ymmärtää tämä turvallisuuden suursäätila. Jos katsoo Nuijamaan tai Vaalimaan rauhallista tilannetta, niin silloin ei ehkä ymmärrä mistä tässä isossa kuvassa on kysymys.

– Venäjä on suurvaltapelaaja ja me nähdään tämä iso kuva, historia ja Venäjän pelikirja. Sen takia tässä joudutaan reagoimaan päättäväisesti heti alkuvaiheessa, Häkkänen sanoo.

Turvapaikanhakijoita on saapunut tällä viikolla yhteensä noin 300. Perjantain aikana kaakkoisrajan asemille heitä saapui 163.

Sulkupäätökset Venäjän omien toimien syytä

Rajan yli aiemmin säännöllisesti liikkuneiden kansalaisten ja kaksoiskansalaisten tilannetta sulkupäätös on hankaloittanut. Häkkäsen mukaan sisäministeri ja ulkoministeri käyvät keskustelua asian järjestämiseksi.

– Näitä hankaluuksia pyritään toki lieventämään, mutta päätavoitteesta eli omasta suojautumisestamme emme tingi. Venäjä on ohjannut rajalle epämääräistä häiriötoimintaa ja nämä kaikki meidän päätöksemme on tehty omaksi suojaksemme, Häkkänen sanoo.

Suomen tiedustelu korkealla tasolla

Päätösten taustalla on myös tiedustelutietoa, jonka hankkimista Nato-jäsenyys on vahvistanut.

Häkkäsen mukaan Suomi on erittäin hyvin perillä siitä mitä Venäjä ja pari muuta epädemokraattista maata tekevät.

– Meillä on erittäin vahvat kyvykkyydet omaan tiedusteluun. Me tiedämme mitä Venäjä tekee ja mitä tapahtuu globaalisti eli ei pelkästään lähialueillamme. Nato-jäsenyyden ja USA-yhteistyön myötä meidän tiedustelutietomme on kattavaa, Häkkänen sanoo.

14 turvapaikanhakijaa on ylittänyt rajan Vartiuksessa

Turvapaikanhakijoiden virta ei kuitenkaan ollut vielä lauantaina täysin loppunut. Aamupäivällä heitä oli saapunut Vartiuksen raja-asemalle, joka on auki.

– Suomi on päättäväinen siinä, että tämä ohjattu turvapaikanhaku Suomen rajoille tullaan lopettamaan. Seuraamme sitä, miten tilanne kehittyy ja tarvittaessa koko itäraja suljetaan, Häkkänen sanoo.

Suosittelemme