Hyppää sisältöön

Japanin MM-rallissa taas hämmentäviä tapahtumia – Toyota-kuski todella vaarallisessa tilanteessa

Reitille jäänyt nolla-auto aiheutti vakavan vaaratilanteen Japanin MM-rallin lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella.

Reitille jäänyt nolla-auto aiheutti suurta vaaraa Japanin MM-rallissa.
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanin MM-rallin lauantai alkoi vakavalla vaaratilanteella. Neljä kuljettajaa ennätti lähteä päivän ensimmäiselle erikoiskokeelle, vaikka nolla-auto oli jäänyt jumiin 20,32 kilometrin mittaiselle reitille.

Hyundain belgialaiskuljettaja Thierry Neuville saapui paikalle ensimmäisenä. Neuville osasi hidastaa vauhtiaan ja ohitti paikan turvallisesti.

Hetkeä myöhemmin erikoiskoe keskeytettiin, mutta Toyotan Takamoto Katsuta ei saanut ajoissa tietoa asiasta ja ohitti paikan täydellä kisavauhdilla.

Myös Fordin Ott Tänak ja Hyundain Esapekka Lappi ehtivät startata erikoiskokeelle ennen sen keskeyttämistä. He eivät kuitenkaan ehtineet tavoittaa reitille jäänyttä nolla-autoa.

Näin FIA selitti tapahtumia

Kansainvälisen autoliiton (FIA) mukaan nolla-auto oli pysähtynyt ohjaamaan katsojia pois vaarallisilta katselupaikoilta. Kisajärjestäjille ilmoitettiin, että auto on turvallisessa paikassa ja pätkä voitaisiin aloittaa.

– Kun Neuville saapui 8,6 kilometrin kohdalle, he saivat kiinni nolla-auton, joka oli edelleen pätkällä. Heti sen jälkeen pätkälle määrättiin punaiset liput. Kun turvallisuus oli saatu varmistettua, erikoiskoe aloitettiin uudestaan, FIA kertoo tiedotteessaan.

FIA ja kisajärjestäjät aikovat yhdessä tutkia tapahtumat.

– Todella vaarallinen tilanne. Onneksi nolla-auto oli sellaisessa paikassa, että kuljettajat ehtivät reagoimaan. Nolla-auto ei ollut minkään kovavauhtisen mutkan jälkeen, mutta kyllähän Katsuta tuli siihen paikkaan aika kovaa ja huomasi nolla-auton viime tingassa, Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki esitti näkemyksensä.

Hurjia hetkiä jo viime vuonna

Japanin MM-rallin järjestelyt pettivät pahasti jo vuosi sitten, kun siviiliauto seikkaili reitillä. WRC2-kuljettajat Sami Pajari, Emil Lindholm ja Teemu Suninen joutuivat väistämään yllättäen vastaan ajanutta henkilöautoa.

Lue lisää: Sami Pajari kertoo pelottavasta vaaratilantesta, kun siviiliauto seikkaili MM-rallireitillä – ”Olin aivan varma, että osuu autooni”

Japanissa on nyt sattunut ja tapahtunut.

– Paljonhan on ollut puhetta sanktioista, joita pitäisi antaa kisajärjestäjille, jos rallin turvallisuusasiat laiminlyödään. Viime vuonna siviiliauto pääsi reitille ja nyt nolla-auto oli vielä reitillä, kun kilpa-autot lähtivät jo ajamaan, Haapamäki kertasi.

– Kyllähän FIA:n pitäisi ryhtyä jonkinlaisiin toimiin, muuten voi käydä jokin todella paha onnettomuus. Sehän toisi rallille huonoa mainetta, Haapamäki pohti.

Suosittelemme