Julkinen keskustelu Suomen turkisalan alasajosta on käynyt lintuinfluenssaepidemian alkamisen jälkeen ehkä kuumempana kuin koskaan aiemmin.
Syyskuussa noin 100 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi siirtyi eduskuntaan. Maanantaina Suomen Eläinlääkäriliitto taas julkaisi kannanoton, jossa se vaatii nykymuotoisen turkistarhauksen kieltämistä Suomessa.
Myös osa turkistarhaajista on esittänyt toiveen alan hallitusta alasajosta lopetustukien avulla.
Sen sijaan Suomen Turkiseläinten kasvattajain liitto Fifur on suhtautunut kielteisesti ehdotuksiin alasajosta, ja vaatii nyt Ruokavirastoa lopettamaan turkiseläinten vasta-ainetestit turkistarhoilla.
Essayah: ”Eivät tuottajatkaan halua tiloiltaan pandemioita liikkeelle”
Viime kuussa Fifur vastasi myös kahteen maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnokseen, jotka liittyvät turkiseläimissä esiintyvän lintuinfluenssan ehkäisemiseen.
Vastauksessaan Fifur vaatii asetusluonnosten hylkäämistä, jotka ovat sen mukaan esimerkki ”huonosta lainvalmistelusta”. Lisäksi liitto väittää, ettei ministeriö ole asetusluonnoksissaan noudattanut perustuslain mukaisia lainmukaisuus- ja oikeusvaltioperiaatteita.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin mukaan asetusluonnosten tarkoitus on varmistaa tilojen bioturva ja huolehtia siitä, ettei tiloille jää lintuinfluenssaa muhimaan.
Essayah toteaa, että liitto ja moni turkistarhaaja ovat myös itse myöntäneet, ettei biosuojaus tarhoilla ollut lintuinfluenssaviruksen puhkeamisen aikoihin riittävällä tasolla.
– Olemme valmistelussa halunneet kuulla eri tahoja, mutta toivomme, että valmiisiin asetuksiin annetaan viralliset vastaukset. Katson, että tässä tilanteessa meidän on todella tärkeää suojata ihmisten terveyttä. Eivät tuottajatkaan varmasti halua, että heidän tilaltaan lähtisi pandemioita liikkeelle, Essayah sanoo.
Lopetustuet eivät ole ministeriön pöydällä
Turkisalalta mahdollisesti vapaaehtoisesti lähteville tuottajille ei maa- ja metsätalousministeriössä ole suunnitteilla lopetustukia. Tällä hetkellä ministeriössä keskitytään Essayahin mukaan ensisijaisesti lintuinfluenssan torjuntaan.
Lopetustuet olisivat hänen mukaansa mahdollisia silloin, jos valtiovalta kieltäisi koko turkisalan elinkeinona. Essayah perustelee asiaa tasapuolisuudella.
– Meillä ei ole millekään toimialalle olemassa tällaisia vapaaehtoisia lopetustukia, hän sanoo.
Jos tuottaja kuitenkin haluaa vaihtaa toimialaa esittää Essayah ratkaisuksi jo olemassa olevia maatalousrahoituksen muotoja kuten Leader-hanketukia, jonka kautta tuottaja voi hakea tuotantosuunnan muutostukea.
Turkisalan tämänhetkistä sisäistä kiistelyä Essayah ei puolestaan kommentoi tarkemmin.
– Ministeriö on tietenkin avoin kuuntelemaan tuottajia, mutta ministeriölle ei asiasta ole oikein muuta kommentoitavaa kuin että yleisesti olisi hyvä, että Suomessa ylläpidetään toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria.