Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen tylytti Rukan maailmancup-kenraalin latuja – asiantuntija ei ostanut täysin tähtihiihtäjän kritiikkiä

Lauri Vuorinen ja Johanna Matintalo olivat vakuuttavassa vedossa Rukan Suomen cupin sprinteissä. Iivo Niskanen toivoo, että rata olisi sunnuntaina paremmassa kunnossa.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen on ollut alkukaudesta mainiossa kunnossa (arkistokuva). Lauantaina hän otti hieman yllättäen osaa sprinttiin. Kuva: All Over Press
Joel Sippola,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina Rukan Suomen cupissa 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla. Urheilustudion lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa alkaa kello 10.50. Yle seuraa viikonlopun tapahtumia tässä artikkelissa.

Viime viikolla vakuuttavaan voittoon Oloksen 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisassa hiihtänyt Iivo Niskanen ilahdutti Rukan Suomen cupissa osallistumalla sprinttiin. Viime vuosina harvakseltaan sprintteihin osallistunut tähtihiihtäjä oli aikoinaan Rukan maailmancupin sprintissä peräti neljäs.

Niskanen oli Suomen cupin karsinnassa neljäs. 31-vuotias arvokisamenestyjä ei ollut kuitenkaan tyytyväinen vauhtiinsa eikä myöskään rataan.

– Latu on sen verran pehmeää. Ei ole sellaista kuin ajattelin. Katsotaan, kestääkö nivuset, Niskanen voivotteli karsinnan jälkeen.

Erävaiheessa hän eteni aikavertailun kautta välieriin, mutta finaaliin vauhti ei kuitenkaan riittänyt. Hän jäi välierässään Olli Ahosen ja Joni Mäen taakse.

Niskasen fiilis ei ollut erähiihtojenkaan jälkeen positiivinen.

– En ole oikein tyytyväinen. Erät menivät huonosti loppunousussa. Toisessa oli parempi, mutta ei tullut niin kuin olisi pitänyt tulla, Niskanen harmitteli.

Iivo Niskasen vauhti riitti välieriin Rukan Suomen cupissa.

Asiantuntija osittain eri mieltä

Niskanen oli mielissään siitä, että hän sai hiihtää Rukalla kenraalin ensi viikon maailmancupin viikonloppua ajatellen. Hän kisaa Rukalla Suomen cupia myös sunnuntaina, kun ohjelmassa on Niskasen tämän hetken vahva laji kymmenen kilometrin väliaikalähtökisa perinteisellä hiihtotavalla.

Hän ennakoi nopeaa kisaa, mutta toivoo, että rata olisi paremmassa kunnossa.

– Toivottavasti ladut ajetaan aiemmin, ettei olisi tuollaista sohjoa. Oli tosi huonossa kunnossa. Olisi kiva hiihtää rennolla tekniikalla eikä sohjossa. Näin se palvelisi maailmancupia varten, Niskanen totesi.

On vielä epävarmaa, nähdäänkö Niskanen Rukan maailmancupissa myös sprintissä.

– Saa nähdä, valitaanko, Niskanen kuittasi kysymykseen sprinttiin osallistumisesta.

Televisiossa sprinttejä kommentoinut Ville Nousiainen oli Niskasen kanssa osittain samaa mieltä.

– Sprinttiladussa oli paljon jälkiä. Muualla latu oli kovempi ja tiukempi. Varmasti nyt oli kyse tuosta sprinttiladusta, Nousiainen näki tilanteen.

Miesten sprintin voitti vakuuttavan kisapäivän tehnyt Lauri Vuorinen ennen Joni Mäkeä sekä Viron Marko Kilpiä.

Lauri Vuorinen lykki sprintin voittoon.

Matintalo vakuutti

Naisten sprintissä Vuorisen puoliso Johanna Matintalo oli niin ikään hienossa iskussa. Matintalo hiihti selkeään ja helppoon voittoon ennen Jasmi Joensuuta sekä Katri Lylynperää.

– Päällimmäinen ajatus oli saada hyvä kenraali Rukalle. Sen verran iso ero oli muihin, ettei kyllä aivan surkeassa kunnossa ole, Matintalo iloitsi.

Matintalolle Rukan kova sprinttirata sopii. Hän oli kaksi vuotta sitten näissä maisemissa maailmancupin sprintin neljäs.

Maailmancupin sprintissä Matintalo on ollut kahdesti kolmas.

Joulukuussa 27 vuotta täyttävän Matintalon mukaan hiihto ei ole vielä valmista. Häntä valmentaa nykyään Ville Nousiainen.

– Uskon, että aikaisempaan verratuna oma vauhtini vain kiihtyy kisakauden aikana.

Matintalo nautti siitä, että suomalaiset pääsivät hiihtämään Rukalla kenraalin ensi viikon maailmancupin viikonloppua ajatellen.

– Tämä on mieletön kotikenttäetu. Mahtavaa, että tämä on saatu Rukalle.

Johanna Matintalo oli naisten sprintin ykkönen.

Sunnuntaina Rukan Suomen cupissa 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla. Urheilustudion lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa alkaa kello 10.50. Yle seuraa viikonlopun tapahtumia tässä artikkelissa.

Suosittelemme