Hyppää sisältöön

Voimisteluliiton puheenjohtajavaalissa yllätys – nämä ovat Mira Keräsen teesit kurssin korjaamiseen kohujen jälkeen

Mira Keränen, 36, on istunut liiton hallituksessa viime vuodesta alkaen. Hän on kilpa-aerobicin maailmanmestari, Euroopan mestari ja nelinkertainen Suomen mestari.

Tuore puheenjohtaja Mira Keränen sanoo, että Voimisteluliiton pitää olla edelläkävijä.
Riku Porvari,
Riikka Smolander-Slotte
Avaa Yle-sovelluksessa

Entinen aerobicin maailmanmestari Mira Keränen valittiin Voimisteluliiton uudeksi puheenjohtajaksi Tampereella järjestetyssä syyskokouksessa lauantaina.

Keränen voitti äänestyksessä liittoa kuusi vuotta luotsanneen, ehdollepanotoimikunnan ehdokkaan, 63-vuotiaan Kaisa Vikkulan äänin 153–100.

– Nöyrin ja innostunein tunnelmin aloitan uudessa vastuullisessa tehtävässä. Uskon, että uudistumishalu ja liiton uudistumiskyky ratkaisivat äänestyksessä. On erittäin tärkeää, että paikasta käytiin kisaa. Toivon, että jatkossakin eri vastuutehtäviin osallistuu eri ehdokkaita, Keränen sanoo.

36-vuotias Keränen on istunut liiton hallituksessa viime vuodesta alkaen. Hän työskentelee johtavana asiantuntijana maahanmuuttovirastolla.

Keränen on yksilösarjassa kilpa-aerobicin nelinkertainen Suomen mestari. Lisäksi hän on MM- ja EM-kultamitalisti ryhmäsarjassa.

Puheenjohtajaksi hakiessaan Keränen kertoi tavoitteikseen kehittää avoimempaa toimintakulttuuria Voimisteluliitossa, vahvistaa seurojen elinvoimaisuutta yhteistyöllä ja vahvistaa lajin yhteiskunnallista asemaa toimimalla vaikeissakin asioissa keskustelun avaajana.

– Tarvitsemme lisää vastaanottoa ja avoimuutta. Meidän pitää kertoa, mitä kaikkea teemme liittyen päätöksentekoon tai muuhun liiton työhön, ja siitä pitää käydä aktiivisesti keskustelua seurojen kanssa. Silloin, kun vastuuta pitää kantaa, sitä pitää kantaa edestä.

Voimisteluliitto on ollut ikävien asioiden kohteena viime vuosina. Muun muassa rytmisen voimistelun vastuullisuusasiat ovat puhuttaneet. Keränen sanoo, että vastuullisuudessa niin puheenjohtajan, hallituksen kuin koko lajikentän rooli on valtava.

– Ensin työstetään nämä tämänhetkiset asiat. Toivon, että olisimme kolmen vuoden päästä edelläkävijöiden rintamassa yhteiskunnassa, emmekä reagoimassa tarpeisiin tai epäkohtiin, mitä ulkopuolelta tulee, Keränen sanoo.

Maria Laakso voimisteluliiton toimistolla.
Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso painottaa vastuullisuustyön tärkeyttä. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Seuroilta selkeä viesti muutoshalusta

Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso toteaa, että liitolle oli tärkeää, että seurat äänestivät sen puolesta, mitä haluavat.

– Selkeä viesti tuli, että toivotaan muutosta. Nyt käynnissä on nykyisen strategian viimeinen vuosi. Tämän strategiakauden päättämisessä on vielä töitä. Samalla ruvetaan jo rakentamaan uutta neli- tai kuusivuotiskautta. Siinä on mahdollisuus päästä vaikuttamaan isoihin linjoihin ja huomioidaan yhteiskuntamme tilanne, Laakso sanoo.

Hänen mukaansa liiton on syytä jatkaa vastuullisuustyönsä kehittämistä.

– Olemme tehneet sitä pitkään ja määrätietoisesti. Olemme monessa asiassa seurojen kanssa pystyneet jo hienosti viemään asioita eteenpäin ja toiveeni on, että saamme myös niitä positiivisia asioita esille.

Voimisteluseura SC Vantaan varapuheenjohtaja Mika Hänninen on yksi heistä, jotka halusivat muutosta. Hän on myös Voimisteluliiton muutostyöryhmän jäsen.

Hänninen uskoo, että uusi hallituksen puheenjohtaja auttaa korjaamaan sitä mainehaittaa, jota voimisteluun on viime vuosina kohdistunut. Hänen mukaansa muutos mahdollistaa uuden voimisteluilmapiirin rakentamisen.

– Avoimuus on äärimmäisen tärkeää, että saamme laaja-alaisesti muutosta. Meidän pitää pystyä keskustelemaan asioista ilman, että kenenkään pitää pelätä oman roolinsa takia, jos haluaa jonkinnäköistä kriittistä tai erilaista näkemystä antaa, Hänninen sanoo.

Suosittelemme