Hyppää sisältöön

Norjan supertähti sekosi, kun mielenosoittajat keskeyttivät maailmancup-kisan: ”Olisin lyönyt”

Norjan Henrik Kristoffersen ei sulattanut ilmastomielenosoittajien tempausta alppihiihdon maailmancupissa ja muun muassa heitteli näitä lumipalloilla.

Henrik Kristoffersen kuvassa.
Henrik Kristoffersen on pujottelun maailmanmestari tältä vuodelta. Lisäksi hänellä on MM-kultaa suurpujottelusta vuodelta 2019. Kuva: Stanko Gruden / Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Alppihiihdon miesten pujottelun maailmancupin avauskisa Itävallan Gurglissa keskeytyi yllättäen, kun ryhmä ilmastoaktivisteja ryntäsi Marco Schwarzin toisen kierroksen laskun jälkeen maalialueelle ja levitti sinne oranssia maalia.

Hieman aiemmin kisansa päätökseen saanut Norjan Henrik Kristoffersen tuohtui aktivistien tempauksesta ja pyrki nyrkkejään heilutellen mielenosoittajien luo. Videon perusteella ainakin yksi poliisi ja muita henkilöitä maalialueelle pysäyttivät raivoavan norjalaisen.

Kristoffersen on voittanut kolmesti pujottelucupin ja kerran suurpujottelun maailmancupin. Kahden MM-kullan lisäksi hän on juhlinut olympiahopeaa ja -pronssia.

Norjan laskija Henrik Kristoffersen hermostui mielenosoittajille.

Kristoffersen vaati kisan jälkeen NRK:n haastattelussa Last Generation -ryhmän mielenosoittajia vastuuseen tempauksestaan, jolla he halusivat kiinnittää huomiota ilmastoasioihin.

– Hiton idiootit. Tuollainen ei vetele. Tästä pitää tulla seurauksia, hän puhisi.

– Sanoin heille, etten kunnioita heitä lainkaan. Olisin lyönyt, jos minulla olisi ollut tilaisuus.

Kristoffersenia ärsytti, että seuraavana laskuvuorossa ollut Norjan Alexander Steen Olsen joutui tempauksen takia odottelemaan lähtöpaikalla kisan jatkumista.

Olsen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen viidentenä, mutta odottelun jälkeen hänen toisen kierroksen laskunsa sujui alavireisesti, ja norjalainen putosi lopputuloksissa 18:nneksi.

– Tuo on todella epäkunnioittavaa. Sanokaa, mitä haluatte, äänestäkää ja yrittäkää saada niin aikaan muutoksia, mutta älkää pilatko muiden tekemisiä. Tuollainen on täysin tuomittavaa, Kristoffersen sanoi.

Kristoffersen intoutui lisäksi heittelemään mielenosoittajia lumipalloilla kroatialaisen kilpakumppaninsa Filip Zubicin kanssa.

– Hän osui yhtä mielenosoittajaa päähän. Hän oli erittäin iloinen siitä, Kristoffersen kertoi.

Mielenosoittajat iskivät alppihiihdon maailmancupiin Gurglissa 18.11.2023.
Mielenosoittajat iskivät alppihiihdon maailmancupiin Gurglissa 18.11.2023. Kuva: Getty Images

Ei varauduttu

Ilmastomielenosoittajat pääsivät etenemään helpon näköisesti suoraan maalialueelle, johon kilpailijat laskevat kovaa vauhtia.

Norjan maajoukkueen valmentaja Ola Masdalin mukaan tilanteessa oli riskejä.

– Pitää miettiä vähän turvallisuutta. Laskijat voivat tulla tähän suurella nopeudella. Se voi olla pelottavaa, Masdal sanoi.

Kilpailunjohtaja Markus Waldner oli yllättänyt, että mielenosoittajat iskivät syrjäiseen Gurgliin, jossa kilpailtiin ensimmäistä kertaa maailmancupissa.

– Emme olleet valmistautuneet tähän. Täällä oli paljon poliiseja, mutta väärissä paikoissa. Heillä kesti hieman päästä maalialueelle, mutta kuulemma siellä oli jo viikinkejä toiminnassa, Waldner sanoi NRK:n mukaan.

Näin Kristoffersen perusteli

Kristoffersen julkaisi kisan jälkeen Instagramissa päivityksen, jossa hän perusteli toimintaansa.

– Tämän päivän tilanne toisella kierroksella tulee jakamaan mielipiteitä, mutta haluan toimia, jos koen epäoikeudenmukaisuutta. Ilmasto on valtavan tärkeä asia, en halua kiistää sitä. Tällaisen tapahtuman häiritsemiseen ei kuitenkaan koskaan ole oikeaa paikkaa tai aikaa, Kristoffersen kirjoitti.

– Useimmille urheilijoille tämä on heidän koko elämänsä. Ainakin neljän laskijan kilpailu tuhoutui tänään, ja se on mielestäni epäoikeudenmukaista.

Suosittelemme