Hyppää sisältöön

Suomalaisen judon huikeasta vuodesta tuli historiallinen! Eetu Ihanamäelle alle 23-vuotiaiden EM-pronssia

Eetu Ihanamäen uroteko sinetöi sen, että suomalaisjudoka on saavuttanut EM-mitalin jokaisessa ikäluokassa vuonna 2023. Ihanamäki kulkee Martti Puumalaisen jalanjälkiä.

Kuvassa maajoukkuejudokoista Eetu Ihanamäki, Valtteri Olin ja Martti Puumalainen (oik.)
Judoliitto juhli kesällä 65-vuotistaivaltaan. Kuvassa vasemmalta oikealle Eetu Ihanamäki, Valtteri Olin ja Martti Puumalainen. Kuva: Judoliitto
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

81-kiloisissa otteleva, Nokian Judon Eetu Ihanamäki on yltänyt lauantaina judossa pronssille alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Potsdamissa, Saksassa. Ihanamäki kuuluu urheilijoihin, joiden Judoliitto odottaa yltävän Los Angelesin vuoden 2028 olympiajoukkueeseen.

Ihanamäki kulkee Suomen judon johtotähden Martti Puumalaisen jalanjälkiä. Historiallisen, aikuisten Euroopan mestaruuden vajaa pari viikkoa sitten voittanut Puumalainen saavutti alle 23-vuotiaiden sarjassa EM-pronssia vuonna 2019.

Kalenterivuonna 2023 Suomi ei jäänyt ilman EM-mitalia yhdessäkään ikäluokassa. Se on saavutus, johon suomalainen judo ei ollut aiemmin koskaan pystynyt.

– Tämä oli samalla myös kauden päätös. Saimme arvokisamitalin kaikissa ikäluokissa. Olen onnellinen joukkueemme puolesta, urheilijoiden ja kaikkien valmentajien sekä taustajoukkojen. Meillä on upea vuosi takanamme, hehkutti Judoliiton slovenialainen päävalmentaja Rok Draksic.

Eetu Ihanamäki oikealla alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitali kaulassa
Eetu Ihanamäki oikealla alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitali kaulassa Kuva: IJF - Carlos Ferreira

Ennätysurakointiin venyivät tänä vuonna Riina Myllylä (U18, EM-3), Pihla Salonen (U21, EM-2), Ihanamäki (U23, EM3) ja Puumalainen, jonka aikuisten Euroopan mestaruus tuli raskaassa sarjassa ja oli Suomelle ensimmäinen aikuisten arvokisamitali 30 vuoteen judossa.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa 73-kiloisissa kamppaillut Turpal Djoukaev eteni perjantaina lupaavasti 3. kierrokselle, mutta hävisi Hollannin Koen Hegille, joka vei lopulta Euroopan mestaruuden. Myös Artur Kanavetsilla oli ”ikävä” kaavio, sillä 90 kilon sarjassa otellut suomalainen hävisi heti avausmatsissa loppuotteluun saakka edenneelle ukrainalaiselle.

Judon olympiarankingissa Pariisin paikkansa jo varmistanut Puumalainen on tällä hetkellä isoimmassa painoluokassa komeasti kolmantena. Sen lisäksi olympiasaumaa on suomalaisista 66-kiloisissa Luukas Sahalla ja 73-kiloisissa Valtteri Olinilla, jotka molemmat ovat olympiarankingissa sijalla 29.

Suosittelemme