Hyppää sisältöön

Patrik Laineeseen verrattu Ilveksen nuori maalihirmu takoi hattutempun yhteen erään

Ilveksen isokokoinen hyökkääjä Jani Nyman siivitti kolmella maalillaan joukkueensa 5–2-voittoon liigajumbo-SaiPasta.

Ilveksen 19-vuotias Jani Nyman viihtyi SaiPa-ottelussa ja tehtaili liigauransa ensimmäisen hattutempun.
Ilveksen 19-vuotias Jani Nyman viihtyi SaiPa-ottelussa ja tehtaili liigauransa ensimmäisen hattutempun. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

SaiPa kävi jääkiekkoliigassa 1–0-johdossa Tampereella, mutta kurssin käänsi Ilvekselle 19-vuotias maalihai Jani Nyman, joka osui toisessa erässä ajassa 23.48, 24.48 ja 36.36.

– Hyvin pomppi tänään ja hyvältä uran ensimmäinen hattutemppu maistui. Valillä on parempi itseluottamus maalinteossa, myhäili Nyman Yle Puheen lähetyksessä.

Nyman on NHL-seura Seattle Krakenin toisen kierroksen 49. varaus vuodelta 2022. Viime kesäkuussa hän solmi kolmivuotisen NHL-tulokassopimuksen Seattlen kanssa.

191-senttinen ja 98-kiloinen laitahyökkääjä esitteli monipuolista osaamistaan ja tehtaili kolme erilaista täysosumaa. Verkko heilu SaiPan päädyssä suoralla vedolla, ohjauksella ja maalinedustan oikea-aikaisella sohimisella.

Nyman on mainio laukoja ja tunnettu erityisesti terävästä rannelaukauksestaan. Hän pystyy taitavilla käsillä myös peliä edistäviin syöttöihin. Nymania on verrattu joskus Patrik Laineeseen. Jos heikkouksia haluaa häneltä hakea, niin luistelussa ja tasaisuudessa on kehitettävää. Nymanin maalit tulevat usein ryppäissä.

Ilveksen huippulupaus nousi yhteentoista täysosumaan ja samalla SM-liigan maalipörssissä 13. sijalta jaetulle toiselle sijalle. Hänen edellään on vain seurakaveri Petr Kodytek, jolla on kasassa 12 maalia.

Nymanilla on nyt saldottuna 21 liigaotteluun tehot 11+5=16. Hän rikkoi lauantaina samalla yhden kauden maali- ja piste-ennätyksensä.

Pelattuaan Mestiksessä Nyman arvostettiin pari vuotta sitten Vuoden tulokkaaksi. Sillon hän takoi edellisen kypärätemppunsa.

Kuluvan kauden U20-ikäluokan maajoukuepeleissä Nyman on saalistanut seitsemään otteluun pisteet 4+4. Ilman luokkaantumisia hän kuuluu Nuorten Leijonien vuodenvaihteen MM-kisamiehistöön.

SaiPan peli lässähti lauantaina Ilvestä vastaan, kun Valtteri Lipiäinen ajoi kolmannessa erässä kovalla vauhdilla päin kiekotonta Kodytekia selkäpuolelta ja antoi tilanteessa lisäksi poikittaista mailaa tšekkihyökkääjän alaselkään.

Kodytek ajautui holtittomasti päätylaitaan ja otti ikävästi osumaa. Lipiäinen lähti videotarkastelun jälkeen isoista ovista sovittelemaan suihkutuomioitaan, kun Ilves naulasi parilla lisämaalilla ottelun itselleen.

SaiPa on päästänyt jääkiekkoliigassa ylivoimaisesti eniten takaiskumaaleja, yhteensä 92 pelaamiinsa 21 otteluun. Vain kolme päivää sitten TPS:n Aarne Intonen korkkasi kauden maalihanansa lappeenrantalaisia vastaan ja teki heti saman tien hattutempun SaiPaa vastaan.

39-vuotiaat Kontiola ja Pihlström ratkaisijoina

Tappara kukisti huippupelissä Helsingissä IFK:n jatkoajalla 3–2, kun perjantaina kiekkokautensa avannut Petri Kontiola, 39, niittasi ratkaisumaalin ajassa 61.27. Christian Heljanko oli voittajien takuumies tolppien välissä esitettyään 37 torjuntaa.

– Onnistumisia on tullut ja hyvä, että voitettiin tänään. Mutta täytyy sanoa rehelisesti, että ei tunnu niin mukavalta – ennemmin raskaalta. Kiva kyllä pelata, kun hallit ovat täynnä väkeä viikonloppuna, kahteen kauden avauspeliinsä pisteet 1+2 koonnut Kontiola jutteli.

Edellisistä kahdeksasta pelistään seitsemän hävinnyt HPK venyi 3–1-kotivoittoon Sportista. HPK:n 39-vuotias ikänestori Antti Pihlström viimeisteli kaksi osumaa.

Nousuvireinen KalPa voitti neljännen ottelunsa putkeen kaadettuaan Kärpät 2–1. Kaksi peräkkäistä KalPa-tappiota veti Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäen synkäksi.

– Siinä on meidän tämän hetken taso. Hiukan huolissaan olen ja tänäänkin meillä oli hyökkääjiä, joilla oli nolla laukausta, Marjamäki totesi STT:lle.

Jukurien voittosarja päättyi kolmeen peliin, kun Rauman Lukko haki 3–2-voiton Mikkelistä. Raumalaisten sankareinä häärivät 30 torjuntaan venynyt maalivahti Daniel Lebedeff ja pisteet 1+1 koonnut puolustaja Niclas Almari.

Alkukauden sensaatio Ässät on vajonnut pieneen matalakierteeseen. Porilaiset hävisivät kuudennen kerran seitsemässä viime ottelussaan, kun TPS oli tehokkaampi 2–1 liki 5 000 katsojan edessä Porissa.

Jääkiekkoliiga lauantaina:

HIFK–Tappara ja 2-3 (1-1, 0-1, 1-0) 61.27 2–3 Kontiola (Kemiläinen, Levtchi)

HPK–Sport 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

Ilves–SaiPa 5-2 (0-1, 3-1, 2-0)

Jukurit–Lukko 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)

KalPa–Kärpät 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Ässät–TPS 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)

KooKoo–Pelicans 4–0 (1-0, 3-0, 0-0)

Suosittelemme