Hyppää sisältöön

Villi huhu Kalle Rovanperästä velloo yhä – asiantuntija ei osta ajatusta: ”Nyt on taottava”

Ralliväki jännittää, mitä kaksinkertainen maailmanmestari Kalle Rovanperä tekee ensi kaudella. Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki uskoo, että Rovanperä ajaa täyden kauden Toyotalla.

Kalle Rovanperä istuu ralliautossa kypärä päässä ja katsoo kameraan.
Kalle Rovanperän ensi kaudesta odotetaan tietoja maanantaina. Kuva: Lehtikuva
Matti Lehtisaari,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Toyota-talli julkistaa maanantaina ensi kauden kuljettajansa rallin MM-sarjaan. Toista maailmanmestaruuttaan juhlineen Kalle Rovanperän tulevat kuviot ovat siis vielä auki. Hurjimmissa huhuissa Rovanperän on arvioitu ajavan vain osan ensi vuoden MM-ralleista.

Rovanperän maalihaastattelu Japanissa kieli kuitenkin siitä, että hän ajaisi kaikki rallit tulevallakin kaudella.

– Kausi on taas paketissa. Ihan hieno kausi, jatketaan tästä samalla tavalla, kauden päätöskilpailussa kolmanneksi ajanut Rovanperä sanoi.

Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki uskoo, että 23-vuotias Rovanperä lähtee täysillä mestaruusjahtiin tulevallakin kaudella.

– Ajattelisin, että Kalle ajaa vielä täyden kauden. Epäilen, että vuosi tai kaksi vedetään vielä oikeasti kovaa ja ajetaan mestaruuksia. Sen jälkeen voi sitten ajaa Sebastien Ogierin tyyppisellä moodilla vain muutaman hyvän kilpailun ja siirtyä enemmän vaikkapa driftingin puolelle, Haapamäki pyöritteli.

Haapamäki näkee moniakin syitä, miksi Rovanperän kannattaa panostaa ralliin.

– Kalle on vielä nuori kaveri ja hänellä on aikaa reissata. Kalle on tilanteessa, että nyt on taottava, kun rauta on kuumaa. Hän on tällä hetkellä kiistatta maailman nopein ja parhain rallikuljettaja, Haapamäki sanoi.

Fordilla kilpaillut Ott Tänak vaihtaa ensi kaudeksi Hyundain rattiin ja saattaa nousta mestariehdokkaaksi.

– Tulisiko Tänakista Hyundailla niin kova vastus, että Kalle pääsisi kamppailemaan täydellä terällä? Tämä kausihan on ollut Kallen kannalta selvää pässinlihaa, kun muista ei lopulta ollut kauheata vastusta, Haapamäki mietti.

Akio Toyoda kuvassa
Toyotan rallitiimin puheenjohtaja Akio Toyoda oli täysillä mukana tallin voitonjuhlissa. Kuva: Toshifumi Kitamura / AFP-Lehtikuva

”Unelmakilpailu Toyotalle”

MM-rallikausi päättyi Toyotan riehakkaisiin juhliin Japanissa. Elfyn Evans, Sebastien Ogier ja Kalle Rovanperä kiidättivät Toyotan värit kärkisijoille. Toyota-talli dominoi MM-sarjaa ja vei tallienkin mestaruuden.

– Toyotalle todellakin unelmakilpailu ajaa tällainen tulos kotiyleisön edessä. Toisaalta on pakko sanoa, että tulosta laimensivat kovien kilpakumppanien ulosajot. Ralli on toki kestävyyslaji, Haapamäki muistutti.

Kun erot repesivät heti perjantaina valtaviksi, Rovanperä tyytyi varmistamaan hyvän sijoituksen. Rovanperä ei lähtenyt hyökkäämään edes MM-rallin päättäneellä Power Stagella.

– Sitä vähän itsekin odottelin, mutta tällä kertaa sielläkään ei lähdetty hulluttelemaan. Maaliintulo oli nyt tärkein asia. Kallelta perussuoritus. Ehkä kovin yrittäminen jäi pois, koska mestaruus oli jo varmistunut, Haapamäki arvioi.

Takamoto Katsuta kuvassa
Takamoto Katsuta takoi pohja-aikoja Japanin MM-rallissa. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Katsuta paineli hurmoksessa

Ensimmäistä kertaa Japanissa ajanut Hyundai-kuljettaja Esapekka Lappi sijoittui neljänneksi. Lapilla oli alla kaksi ulosajoon päättynyttä kilpailua, joten Japanissa pieksämäkeläinen halusi ennen kaikkea päästä maaliin.

– Vauhtia oli paikoitellen hyvin. Mutta kyllähän Esapekka sanoi itsekin, että auto oli nyt tuotava maaliin, kun alla oli todella huonoja kilpailuja. Valonpilkahduksia vauhdistakin nähtiin, Haapamäki summasi Lapin esityksen.

Toyotan Takamoto Katsuta putosi kotikilpailussaan kärkikamppailusta heti perjantaiaamuna, mutta takoi myöhemmin kovaan tahtiin pohja-aikoja.

– Katsuta oli kilpailun todellinen yllättäjä. Pohja-ajat ovat aina pohja-aikoja. Olisi ollut mahdollisuus tehdä virheitäkin, kun olosuhteet olivat hyvin haastavat. Hänellä oli tietynlainen hurmos päällä, Haapamäki kuvaili Katsutaa.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala hehkutti Katsutan nousseen uudelle tasolle.

– ”Taka” olisi voinut ajaa voitosta, se on selvää. Näimme nyt ehkä ensimmäistä kertaa tämän tason suorittamista häneltä. Minusta Katsuta on nyt näyttänyt potentiaalin, jota ei ole vielä aiemmin tullut esiin, Latvala mietti.

Suosittelemme