Formula ykköset palasivat Las Vegasiin 41 vuoden tauon jälkeen, kun Red Bullin Max Verstappen ajoi vaiherikkaan kilpailun voittoon. Toiseksi ajoi Charles Leclerc ja kolmanneksi Sergio Perez.
Valtteri Bottaksen kilpailu meni pilalle jo avausmutkassa, kun Fernando Alonso pyörähti suomalaisen eteen. Bottas oli lopulta 17:s.
Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh niputtaa Las Vegasin kisan puheenaiheet tässä jutussa.
Mihin kisa ratkesi?
Las Vegasin osakilpailu ratkesi vahvasti strategisten päätösten seurauksena. Verstappen ja Perez pääsivät ajamaan kilpailun läpi kahdella varikkopysähdyksellä, kun Leclerc vaihtoi vain kerran renkaitaan.
Verstappen joutui vaihtamaan renkaansa jo aikaisessa vaiheessa rengaskuluman takia, mutta Leclerc venytti pysähdystään lähemmäs kilpailun puoliväliä. Hetkeä monacolaisen pysähdyksen jälkeen Verstappen ja George Russell osuivat toisiinsa.
Radalle jäi niin paljon hiilikuitua, että ne jouduttiin putsaamaan turva-auton takana. Tässä välissä Red Bull -kaksikko säntäsi varikolle ja Leclerc ei pystynyt asiaa hyödyntämään.
– Se oli kilpailun ratkaisevin hetki. Jos Ferrari ja Red Bull olisivat olleet tasavahvassa tilanteessa renkaiden kanssa, Verstappen ei olisi välttämättä ollut niin vahva kilpailun lopussa, Mildh sanoo.
Mikä puhuttaa?
Viikonlopun suurimmaksi puheenaiheeksi nousi Carlos Sainzin auton rikkoontuminen irronneen kaivonkannen takia. Sainzin auto rikkoontui perjantaina ensimmäisissä harjoituksissa niin pahoin, että suuri osa autosta jouduttiin uusimaan.
Voimanlähteen vaihtaminen toi Sainzille automaattisesti kymmenen lähtöruudun rangaistuksen, sillä tuomarit joutuivat noudattamaan sääntöjä kirjaimellisesti.
Mildh pitää Sainzin saamaa rangaistusta kohtuuttomana ja epäreiluna.
– Se on ollut hyvin tyypillistä jo pitkään autourheilussa formula ykkösissä ja muissa luokissa, että jostain syystä katuradoilla kaivonkannet vain irtoilevat. Kaikki kuitenkin tietävät, että ne pitäisi hitsata kunnolla kiinni, Mildh sanoo.
Suureksi puheenaiheeksi perjantain harjoitusten jälkeen nousi myös, että katsomot ja fanialueet jouduttiin tyhjentämään. Yhden päivän lipun ostaneille tarjottiin korvaukseksi 200 euron lahjakorttia fanituotekauppaan.
Korvausta ei pidetty riittävänä. Reuters uutisoi lauantaina, että yhdysvaltalaiset lakiyhtiöt nostivat 35 000 lipunostajan puolesta joukkokanteen. Vastaajina ovat F1-sarjan omistava Liberty Media, Las Vegasin GP-tapahtuma sekä paikallinen rakennusfirma TAB Contractors Inc.
– Valvomme niiden fanien oikeuksia, jotka matkustivat tapahtumaan pitkiä matkoja ja maksoivat pääsylipuista pieniä omaisuuksia mutta jäivät vaille täyttä katsojakokemusta, ryhmäkanteen nostaneen lakifirman asianajaja kommentoi.
Las Vegasin GP:n tiedottaja kommentoi joukkokannetta niukasti.
– Meille on tärkeintä varmistaa, että fanit saavat viihdyttävän katsojakokemuksen turvallisessa ympäristössä.
Mildh muistuttaa, että F1 on panostanut viikonloppuun valtavia summia. Formula ykköset omistava Liberty Media sijoitti itse yli 500 miljoonaa dollaria Las Vegasin kilpailuun.
– Se on jopa surkuhupaisaa, että näin voi tapahtua näin suuressa urheilutapahtumassa ja ikään kuin euron asiat voivat tehdä isoa tuhoa. Ne (kaivonkannen irtoamiset) ovat myös iso turvallisuusriski. Tämä on ihmeellistä.
Mildh panee Sainzin kohtalon kisajärjestäjien lisäksi myös Kansainvälisen autoliiton FIA:n harteille.
– Radan tarkistaminen kuuluu myös autoliitolle. Nyt täytyy tutkia tarkemmin, miksi tämä meni läpi. Tällaisia asioita ei pitäisi tapahtua tällä tasolla. Kilpailu on tärkeä F1:lle ja tämä jättää pienen ikävän sävyn tähän viikonloppuun.
Irronnut kaivonkansi ei ollut ainoa puheenaihe. Esimerkiksi Verstappen lateli viikonlopun aikana rajuja kommentteja Las Vegasin kilpailusta.
Hollantilainen kuvaili, kuinka Las Vegasissa on kyse 99-prosenttisesti viihteestä ja yhden prosentin verran kilpa-ajamisesta. Esimerkiksi Monacon ja Span tunnetta sekä intohimoa kehunut Verstappen kuitenkin lopulta heltyi Las Vegasille.
Maailmanmestari lauloi ruutulipun jälkeen tiimiradiossaan Elvis Presleyn kappaletta ”Viva Las Vegas”.
– Se oli kiusallista kuljettajille, että show ja huomio oli niin massiivisen amerikkalaisen kokoista. Esimerkiksi Monzassa ja Monacossa kulttuuri on hyvin kilpailuautomainen, mutta nyt se oli todella läpeensä showmainen, Mildh pohtii.
Asiantuntija muistuttaa, että Las Vegasin kilpailu on kuitenkin tärkeä F1:n laajentumisen kannalta.
– Ymmärrän Verstappenin reaktion. Hienoa, että hän oli kimimäisen (Kimi Räikkönen) rehellinen siitä, miltä tuntuu. Tämä on kuitenkin niin iso satsaus ja bisnes, ettei kuljettajilla ole juuri sanaa. Ainakin kommenteilla voi yrittää parempaa.
Entä Bottas?
Seitsemännestä ruudusta lähteneen Valtteri Bottaksen kilpailu meni pilalle jo avausmutkassa, kun Fernando Alonso pyörähti suomalaisen eteen. Kun vielä Sergio Perez täräytti nastolalaisen perään, Alfa Romeon diffuusori eli ilmanohjaimet kärsivät vaurioita.
– Se ei ollut Bottaksen oma syy. Alonso oli aika optimistinen ja Bottas jäi loukkuun hänen kanssaan, Mildh sanoo.
Mildhin mukaan diffuusorilla on suuri merkitys Las Vegasin kaltaisella radalla, jossa ajetaan pitkillä suorilla pitkiä matkoja yli 340 kilometrin tuntivauhtia.
– Kun diffuusori hajoaa, sen ominaisuudet ovat todella surkeat. Silloin kärsii varsinkin tällaisella radalla.
– Varmasti iso pettymys. Kahdeksas sija aika-ajossa oli lupaavaa. Todennäköisesti myös Ferrarilla oli annettavaa Alfa Romeolle, koska heidän vauhtinsa oli erittäin nopea viikonlopun aikana. Nyt kävi näin.
Yllätys
Kilpailua ennen talleilla oli isoja kysymysmerkkejä esimerkiksi renkaiden ja jarrujen toimivuuteen viileissä olosuhteissa. Las Vegasin pitkät suorat aiheuttivat myös moottoreille kovia vaatimuksia.
Tallit eivät saaneet dataa autojensa toimivuudesta ja pidosta esimerkiksi ensimmäisistä harjoituksista, sillä ne keskeytyivät Sainzin tilanteeseen. Kaikkeen puhuttuun peilaten Las Vegasin kilpailusta muodostui silti yllättävän kova.
– Vaaratilanteita Lando Norrisia lukuun ottamatta ei juuri ollut. Nämä kaikki hallittiin.
Floppi
Fernando Alonso ajoi aikaisemmassa kilpailussa Brasiliassa kolmanneksi, mutta Las Vegas oli pettymys Aston Martinille. Mildh olisi odottanut, että espanjalainen olisi pystynyt suoriutumaan kokemuksellaan paremmin.
– En ymmärrä, miksi hän pilasi kilpailunsa ensimmäisessä kaarteessa.
– Hän jos joku ymmärtää sen, ettei kilpailua ratkaista lähdössä varsinkaan jälkijoukoissa. Olisin odottanut häntä korkeammalle. Se oli todella iso virhe ja epäonnistuminen.
Asiantuntija olisi odottanut isompaa rangaistusta myös Max Verstappenille, joka ajatti Leclercin ensimmäisessä mutkassa ulos radalta. Tuomaristo antoi tilanteesta viiden sekunnin rangaistuksen.
– Näytti siltä, että Verstappen menetti autonsa hallinnan ja ajautui sen takia pitkälle. Miksi ei tullut kunnon rangaistusta? Viisi sekuntia tuossa kilpailussa ei ole juuri mitään. Se on omalla tavallaan floppi, miten tilanne käsiteltiin, Mildh sanoo.
Mitä seuraavaksi?
F1-kausi päättyy Abu Dhabin osakilpailuun 26. marraskuuta. Urheilullisesti kilpailussa ei ole suurempaa panosta, sillä maailmanmestaruus on ratkennut, eikä MM-hopeastakaan käydä suurempaa vääntöä Lewis Hamiltonin epäonnistuttua Las Vegasissa.
– Abu Dhabissa ei ole jännitysmomenttia, mutta tallit haluavat ajaa pisteistä loppuun asti, sillä pisteillä on rahallista ja urheilullista arvoa. Jokainen talli haluaa päättää kautensa varmasti hyvään fiilikseen, Mildh sanoo.