Hyppää sisältöön

PGA Tour kutsuu! Sami Välimäki teki suomalaista golfhistoriaa

Sami Välimäki pääsee ensimmäisenä suomalaisena pelaamaan täyden kauden golfin PGA Tourilla. Kauden tavoitteet täyttyivät, kun Välimäki voitti kisan ja ylsi mukaan pääkiertueelle.

Sami Välimäki juhli golfin Euroopan-kiertueen voittoa Qatarissa 29.10.2023.
Sami Välimäellä on ollut syytä tuuletuksille tällä kaudella. Ensi kaudella hän pääsee mittaamaan tasoaan PGA Tourilla. Kuva: Getty Images
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sami Välimäki pelaa ensimmäisenä suomalaisgolfarina ensi vuonna PGA Tourilla. Euroopan-kiertueen finaaliturnaus Dubaissa päättyi hieman mollivoittoisesti, kun Välimäki pelasi päätöskierroksen tulokseen +2.

Kokonaistuloksellaan neljä alle parin hän oli jaetulla sijalla 38, mutta tärkein asia, eli kortti arvostetulle, pääosin Yhdysvalloissa pelattavalle PGA Tourille varmistui. Euroopan-kiertueella jaetaan tänä vuonna kortti ensi kauden PGA Tourille kymmenelle parhaalle pelaajalle, joilla korttia ei vielä ennestään ole. 25-vuotias Välimäki on listalla kuudes.

Legendaarista PGA Touria on pelattu jo yli 100 vuotta, ja suomalaisista kiertueen muissa kuin major-tai WGC-turnauksissa ovat pelanneet aiemmin vain Mikko Ilonen ja Antti Ahokas.

– PGA Tourin kortti varmistettu. Kauden tavoitteet olivat voittaa yksi kilpailu ja varmistaa paikka PGA Tourilla, Välimäki kirjoitti Instagram-tilillään.

Lue lisää: Kyyneleet paljastivat, miten syvältä Sami Välimäki palasi voittajaksi – valmentajakonkari avaa historiallista suomalaistemppua

Viime kuussa uransa toisen kiertuevoiton Qatarissa ottanut Välimäki oli voiton lisäksi kiertueella tällä kaudella kahdesti toinen. Nokialainen on tienannut kiertueella nyt yli kolme miljoonaa euroa, ja koko kauden kattavalla Race to Dubai -listalla Välimäki oli kahdestoista.

Se on hänen toiseksi paras saavutuksensa, vuonna 2020 hän oli yhdestoista. Race to Dubai -listan ykkönen oli viidettä kertaa urallaan pohjoisirlantilainen Rory McIlroy.

Seuraavat tavoitteet siintävät PGA Tourilla, tosin aivan kaikkiin turnauksiin Välimäki ei automaattisesti pääse mukaan. Välimäen entinen valmentaja Timo Karvinen hehkutti viime kuun lopussa Qatarin kisan jälkeen PGA Tourin pelioikeuden merkitystä.

– Sehän on ihan huikeata. Se on oikeasti iso juttu. Muihin lajeihin verraten voisi sanoa, että se on maailmancupia, joka on vielä rajoitettu tietylle määrälle pelaajia. Nyt Sami on parhaiden joukossa joka viikko, Karvinen korosti.

Timo Karvinen avaa Sami Välimäen PGA Tour -paikan historiallisuutta ja merkitystä
Kuuntele tästä tarkemmin, miten Timo Karvinen kuvailee Sami Välimäen PGA Tour -paikan historiallisuutta ja erilaisia pelialustoja.

Karvinen sanoi aiemmin tänä vuonna Golflehdelle, ettei Suomessa ymmärretä, kuinka hyvä pelaaja Välimäki on.

– Sami on eurooppalaisen golfin lahjakkuuksia, ehdottomia tulevaisuuden tähtiä. Kyllähän Sami kairaa itsensä Euroopan-kiertueen top10-pelaajaksi, Karvinen totesi lehdelle.

– Pohjimmainen syy on ihan älytön työmoraali itsensä kehittämiseen. Se tinkimätön, tosi kova työ.

PGA Tourilla rahapotit kasvavat. Yhdysvaltalainen Scottie Scheffler on voittanut tällä kaudella kaksi kisaa, ollut kahdessa toinen ja kaikkiaan 17 kertaa kymmenen parhaan joukossa. Hän on kerännyt tällä kaudella eniten rahaa PGA Tourilta – noin 19,8 miljoonaa euroa.

Dubain finaaliturnauksen voiton ja kolmen miljoonan dollarin potin korjasi talteen 22-vuotias tanskalainen Nicolai Højgaard tuloksella -21. Kärjessä nähtiin pohjoismaista väriä, kun kakkospaikkaa kaksi lyöntiä tanskalaisen perässä oli jakamassa brittien Tommy Fleetwoodin ja Matt Wallacen kanssa norjalainen Viktor Hovland.

Suosittelemme