Hyppää sisältöön

Olipa villi lehdistötilaisuus! Toyota-pomo riemastui superkaudesta ja liittyi yhteislauluun: ”Olen melkein humalassa”

Toyota voitti päättyvällä rallikaudella valmistajien ja kuljettajien maailmanmestaruudet ja huipensi kauden kotikentällään Japanissa kolmoisvoittoon.

Elfyn Evans ja Scott Martin kaatavat Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyodan päälle kuohujuomaa.
Elfyn Evans ja Scott Martin kaatavat Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyodan päälle kuohujuomaa Suomen MM-rallissa kesällä. Kuva: Massimo Bettiol / Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanin ralliin päättynyt MM-kausi oli Toyotan huimaa ylivoimaa. Japanilaistalli varmisti merkkimestaruuden Chilessä lokakuun alussa, ja kuukautta myöhemmin Kalle Rovanperä varmisti toisen peräkkäisen kuljettajien maailmanmestaruutensa.

Kirsikaksi kakun päälle Toyota saavutti kotikentällään Japanin MM-rallissa sunnuntaina kolmoisvoiton. Elfyn Evans oli ykkönen ennen Sebastien Ogieria ja Rovanperää.

Elfyn Evans ajoi voittoon Japanissa.
Elfyn Evansin voitonjuhlat Japanissa.

Lehdistötilasuudessa kuljettajat ja Evansin kartanlukija Scott Martin olivat luonnollisesti juhlatuulella, kuten myös Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyoda, joka innostui kehumaan joukkojaan ja kertoi, että kausi ja päätöskisa sujuivat yli odotusten.

– Kun viimeksi olin täällä haastattelussa, olin melkein humalassa kuohujuomasta. Nyt olen melkein humalassa sakesta. Arvostan tätä todella. Tämä on hieno tiimi, josta kuka vain voi voittaa, ja he kaikki vihaavat häviämistä. Siksi heidän välillään on kovia kilpailuja. Se saa minulle hymyn kasvoille ja antaa energiaa, Toyoda hehkutti.

Elokuussa Toyoda otti ilon irti Jyväskylän MM-rallissa, kun silloinkin Evans juhli voittoa. Silloin Toyoda pahoitteli lehdistötilaisuudessa, että haisee samppanjalta ja on ”melkein humalassa”.

Akio Toyoda tuuletti kuljettajiensa kanssa palkintokorokkeella.
– Minulla on suuri kunnia istua täällä palkintokorokkeelle yltäneiden kuljettajien kanssa. Vaikutelma on kuitenkin, että haisen samppanjalta. Olen melkein humalassa täällä, Toyoda letkautti Jyväskylän MM-rallin pressitilaisuudessa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
AKio Toyoda ja Jari-Matti Latvala innoissaan Jyväskylän MM-rallin jälkeen.
Akio Toyodalla ja Jari-Matti Latvalalla on ollut hauskaa tällä kaudella. Kuva Jyväskylän MM-rallista. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Rovanperä, Evans ja Ogier voittivat kukin kolme MM-rallia tällä kaudella.

Lehdistötilaisuudessa kuultiin myös hauska karaoke-esitys, sillä kartanlukija Martin oli luvannut torstaina laulavansa ja paljastavansa karaoken suosikkibiisinsä, jos voitto irtoaa. Kartturi pyysi apua tallitovereiltaan, sillä ei kehdannut laulaa yksin.

– Luulen, että kaikki tietävät meidän olevan mestareita. Joten kolmosella lähtee! Yksi, kaksi, kolme...

Martinin valinta oli Queenin ikivihreä We Are The Champions, jonka kertosäkeen viisikko kajautti hymy huulillaan.

Rovanperällä jäi hampaankoloon

Kalle Rovanperän mukaan kolmoisvoitto oli erityinen päätös tallin huikealle kaudelle. Rovanperä ei päässyt viime vuonna sinuiksi Japanin rallin kanssa ja oli silloin vasta 12:s.

Nyt suomalaiskuljettaja selvisi kolmanneksi vaikeissa olosuhteissa, vaikka sanoi Keski-Euroopan rallin jälkeen, ettei odota Japanin kisalta paljoa. Hän ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa.

– Kyllähän sitä tietenkin haluaisi aina olla korkeimmalla korokkeella. Viikko oli minulle silti vaikea, eikä vauhtini ollut parasta mahdollista, johon pystyn. Toki näissä olosuhteissa oli selvää, että meidän piti vain pitää homma vakaana. Lopussa se maksoi itsensä takaisin, ja koko tiimi pääsi korokkeelle, Rovanperä analysoi kisaa.

Mitä mietit Jonne Halttunen, kun Kalle Rovanperä sanoi: "Olet maailman paras"?

Suosittelemme