Hyppää sisältöön

Rukan kisajärjestäjillä yllättävä pulma – bilettävät opiskelijat pakottivat latupartion hommiin aamuyöllä

Rukan Suomen cupin kilpailunjohtaja Harri Keskiaho kertoi Ylen haastattelussa, että ”yöllinen juhlakansa” aiheuttaa ajoittain ongelmia kisalatujen tekijöille.

Kuva Rukan maailmancupista 2022.
Rukalla hiihdetään taas maailmancupia ensi viikonloppuna. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Mika Halonen,
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusamossa, Rukan maastoissa hiihdettiin tänä viikonloppuna Suomen cupin kilpailut. Lauantaina ohjelmassa oli perinteisen hiihtotavan sprinttikisa, sunnuntaina 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla väliaikalähtönä.

Ensi viikonloppuna Rukalla käynnistyy maastohiihdon maailmancup.

Lauantaina Suomen cupin sprintissä hieman yllättäenkin oli mukana Iivo Niskanen. Suomalaistähti ei ole juuri sprinttejä kisannut lukuun ottamatta ”pakollisia” kisoja, kuten Tour de Ski -kiertueen etappeja. Niskanen kuitenkin tietää, että maailmancupin kokonaiskisassa menestyminen vaatii ahkeraa kiertämistä ja myös sprintteihin osallistumista.

Suomen cupin sprintissä välieriin edennyt Niskanen arvosteli lauantaina hieman Rukan latujen pehmeyttä.

– Latu on sen verran pehmeää. Ei ole sellaista kuin ajattelin. Katsotaan, kestääkö nivuset, Niskanen voivotteli sprinttikarsinnan jälkeen.

Ennen sunnuntain kisoja Rukan Suomen cupin kilpailunjohtaja Harri Keskiaho paljasti Ylen haastattelussa, että latujen kanssa todella on välillä ollut ongelmia. Syy oli kuitenkin kenties hieman yllättävä.

Rukan ladun tuntumassa sijaitsee mökkejä, joissa muun muassa opiskelijat majoittuvat. Tämän vuoksi latupartio oli herännyt aamulla kello 4 tarkistamaan latujen kunnon.

– Tosiaan aamulla radat on tarkastettu. Ne oli ajettu illalla, tavoitteena oli mahdollisimman kova rata, jotta se olisi tasapuolinen kisapäivän loppuun saakka. Oli tiedossa, että siellä voi olla yöllisen juhlakansan jalankulkuliikennettä, Keskiaho kertoi.

Opiskelijoille arvosana

Opiskelijoiden mahdollisesti aiheuttamien vaurioiden takia latupartio siis heräsi varhain aamulla tarkastamaan ladut. Keskiahon mukaan jalankulkijoita oli ladulla ollutkin, mutta niin lyhyellä matkalla, ettei ratoja tarvinnut aamulla ajaa uudelleen.

Esimerkiksi Impilinnan alueella jalankulku laduilla on aiempina vuosina aiheuttanut pahempiakin ongelmia.

– Kyllä on ollut, vuosien mittaan tällaiseen on törmätty. Siksi tällaisia tarkastuksia tehdään. Meillä oli valmius, että radat olisi ajettu pumppaamolta Impilinnan suuntaan ja takaisin neljän, viiden maissa aamuyöstä. Rata oli kuitenkin muilta osin niin hyvä, ettei tähän ollut tarvetta.

Keskiaho allekirjoittikin naureskellen Ylen toimittajan Joel Holman arvion siitä, että opiskelijat saavat tällä kertaa arvosanaksi 9+.

– Ilman muuta. Me olemme matkailukeskuksessa. Ymmärrän sen, että täällä ihmiset liikkuvat. Toivotaan, että sovimme tänne kaikki.

Suosittelemme