Hyppää sisältöön

Ruotsin hiihtotähti ja maajoukkuepomot aivan ymmällään suomalaisten toiminnasta – ”On outoa”

Ruotsissa ja Norjassa avattiin maastohiihdon kisakausi samana viikonloppuna, kun Rukalla hiihdettiin Suomen cupia. Muun muassa Ebba Andersson säväytti.

Frida Karlsson ja Ebba Andersson naisten 30 kilometrin kisan jälkeen.
Frida Karlsson ja Ebba Andersson juhlivat maaliskuussa Planicassa naisten 30 kilometrin kisan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Riku Porvari,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rukan maailmancupin kisat nähdään 24.–26. marraskuuta Ylen kanavilla. Kisat alkavat perjantaina kello 10.45 Urheilustudion lähetyksellä.

Maastohiihdon maailmancupin avauskilpailu kisataan ensi viikonloppuna Rukalla. Suomalaisten alkukauden otteita on seurattu herkeämättä, mutta missä vireessä ovat Ruotsin ja Norjan kovimmat hiihtäjät?

Ruotsissa kausi avattiin Jällivaarassa samalla, kun Suomen cupissa kisattiin Rukalla. Viikonlopun kovimman suorituksen hiihti ruotsalaishuippu Ebba Andersson.

Viime talvena Planicassa kaksi MM-kultaa napannut Andersson sivakoi lauantaina 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa ajan 27.56,0. Hän jätti kauas taakseen toiseksi sijoittuneen Emma Ribomin (+38,4) ja kolmanneksi yltäneen Linn Svahnin (+46,8).

Andersson hallitsi kisaa alusta alkaen, vaikka eksyi jopa hetkeksi väärälle ladulle. Yleisö kuitenkin ohjasi ruotsalaisen oikeaan suuntaan ja selvään voittoon.

Viime vuonna kaksi MM-pronssia kopannut Frida Karlsson ei osallistunut perinteisen kisaan, mutta oli mukana vapaan 10 kilometrin kilpailussa sunnuntaina. Kisan voittajaksi nousi kuitenkin yllätysnimi Moa Ilar ajalla 25.25,1. Karlsson (+3,6) taipui toiseksi ja Andersson (+28,6) kolmanneksi.

Ruotsalainen Moa Ilar hiihtää Lahdessa.
Moa Ilar kisasi sprintissä maaliskuussa Lahden maailmancupissa. Kuva: Kimmo Brandt / EPA-EFE

Ruotsissa spekuloitiin sillä, menikö Karlssonin kisa pilalle kuuden kilometrin kohdalla. Karlsson jämähti nousussa kilpakumppaninsa suksiin, kun hän yritti ohittaa edellä hiihtänyttä Josehanna Lundgren Wikströmiä. Karlsson kirosi kovasanaisesti vastustajaansa.

– Minun täytyy pahoitella olemassaoloani. Hän (Karlsson) hermostui. En tiennyt, että hän tulee takaani. Ikävä kyllä, minulla ei ole silmiä takaraivossani, Lundgren Wikström sanoi Aftonbladetin mukaan.

Karlsson kuitenkin pahoitteli rumia sanojaan kisan jälkeen ja totesi, ettei tappio johtunut Lundgren Wikströmistä.

Lauantain miesten kymmenen kilometrin perinteisen kisassa nopein oli Edvin Anger ajalla 24.56,2. Toinen oli Johan Häggström (+9,6) ja kolmas Björn Sandström (+9,8).

Sunnuntaina miesten 10 kilometrin vapaalla voitti Sveitsin Cyril Fähndrich ajalla 22.35,6 perässään ruotsalaiset Calle Halfvarsson (+2,8) ja Truls Gisselman (+10,8).

Perjantain sprinttien voittajat olivat Jonna Sundling ja Marcus Grate.

Jonna Sundling tuulettaa sprintin voittoa.
Jonna Sundling aloitti kauden vahvasti. Hän juhli viime talvena MM-kultaa sprintissä ja parisprintissä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Miksi Suomessa ei testata fluoria?

Expressen taasen kysyi Karlssonin mielipidettä siitä, että esimerkiksi Suomen cupin kilpailuissa ei testata suksia fluorin varalta. Fluorivoiteet ovat tästä kaudesta alkaen kiellettyjä kansainvälisisissä kisoissa, mutta esimerkiksi Rukan Suomen cupissa sallittuja.

Viikkoa aiemmin Oloksen Tykkikisat olivat FIS-kisa, joten fluorivoiteet olivat kiellettyjä, mutta suksia ei testattu, koska kisajärjestäjillä ei ollut mahdollisuutta kalliiseen testilaitteeseen.

Toimittaja viittasi Yle Sportenin tekemään juttuun.

– En ymmärrä, miksi testejä ei tehdä täysimääräisesti myös Suomessa. Olisi hyvä opettaa kaikki tapaan. Suomalaiset vaikuttavat vastustavan sitä (kieltoa), Karlsson sanoi.

Frida Karlsson 30 kilometrin kisan jälkeen.
Frida Karlsson hämmästyi Suomen toimintatavasta. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Sportenin jutussa Ylen asiantuntija Matias Strandvall selitti, että Suomessa ei ole resursseja eikä kapasiteettia tehdä testejä kaikissa kisoissa.

Ruotsin hiihtoliiton pomot olivat kuitenkin samaa mieltä Karlssonin kanssa.

– Minusta se on outoa, enkä voi käsittää sitä, totesi Ruotsin maajoukkueen johtoportaasta Mats Eklund.

Eklundin mielestä koko vaikea suksien puhdistusoperaatio menee hukkaan, jos suksissa kuitenkin välillä käytetään fluoria. Tosiasiassa Suomen maajoukkuehiihtäjät tuskin käyttävät kotimaisissakaan kisoissa fluorivoitelua tai eivät ainakaan sotke fluoria samoihin suksiin, joilla hiihtävät maailmancupissa.

Ruotsin maajoukkuemanageri Andreas Byström kuitenkin linjasi, että Ruotsissa ei tulisi kuuloonkaan toimia kuten Suomessa.

– Me uskomme, että tätä ei voi tehdä puolittain. Se (fluorikielto) pitää ottaa täysimääräisesti. Myös kansallisissa kisoissa. Mikään muu ei toimi.

Iverseniltä outoa puhetta maailmancupiin osallistumista

Hiihtokausi avattiin myös Beitostölenissä Norjassa. Moni maan mieshiihtäjistä oli vieläkin sivussa virustartuntojen takia. Viikonlopun kisoista uupuivat muun muassa Oloksella koronavirustartunnan saaneet Didrik Tönseth, Håvard Solås Taugböl ja Sjur Röthe.

Laduilla ei nähty myöskään jo pidempään sairastelun takia sivussa olleita, eli Johannes Hösflot Kläböa ja Tiril Udnes Wengiä.

Sunnuntaina vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kilpailujen voittajat olivat Astrid Öyre Slind ja Iver Tildheim Andersen.

Lauantaina miesten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa toiseksi hiihti Emil Iversen. Hän jäi 18,3 sekunnin päähän voiton napanneesta Erik Valnesista. Kolmas oli Ison-Britannian Andrew Musgrave.

Iversen pudotettiin viime kaudella maajoukkueesta. Komeaa paluuta virittelevältä Iverseniltä kysyttiin kisan jälkeen, haluaako hän osallistua Rukan maailmancupiin.

– Ei, ei, ei. Uskon kieltäytyväni (jos kutsutaan). Minulla on nyt hyvin turvallinen olo tyttöystäväni ja perheeni kanssa. Olisi pelottavaa olla taas (maailmancup)kiertueella niiden jätkien kanssa. Ehkä minun pitää ottaa rouva mukaan Suomeen, Iversen murjaisi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Emil Iversen.
Emil Iversen hiihti pää paljaana viime maaliskuussa. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Naisten 10 kilometrin perinteisellä voittoon ajalla 26.43,6 hiihti Heidi Weng, jonka viime kausi meni osittain pilalle aivotärähdyksestä toipumisen takia. Kisan toinen oli Astrid Öyre Slind (+4,7) ja kolmas Margrethe Bergane (+23,1).

Perjantaina maassa äimisteltiin Ingrid Gulbrandsenin suoritusta naisten sprinttikarsinnassa. Taakse jäi muun muassa Kristine Stavås Skistad, joka voitti viime kauden loppupuolella neljä maailmancupin sprinttikisaa.

– Tuntematon 23-vuotias murskasi Skistadin, NRK kirjoitti.

Loppukilpailussa Skistad kuitenkin oli vahvempi, kun Gulbrandsen jäi 0,39 sekunnin päähän. Kolmanneksi hiihti Anna Svendsen (+0,73). Miesten sprintissä voiton vei Erik Valnes. Toinen oli Ansgar Evensen (+0,08) ja kolmas Even Northug (+1,56).

Kristine Stavås Skistad.
Kristine Stavås Skistad oli huippuiskussa viime kauden lopun, ja jatkoi nyt Beitostölenissä siitä. Kuva: EPA-EFE / AOP

Sunnuntaina Norjassa puhutti suuresti myös ensimmäinen fluorikäry. Filip Glittenberg Holt ei päässyt ollenkaan starttaamaan miesten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaan, koska hänen suksensa reputtivat testin ennen kisaa.

Hiihtäjä oli aivan äimänä NRK:n haastattelussa. Hän kertoi, että oli tarkistanut juuri samat sukset torstaina, jolloin ne saivat testilaitteessa ”vihreän valon”. Sen jälkeen hän ei kertomansa mukaan tehnyt suksille mitään, kunnes ne voideltiin. Hänen mukaansa muilla samoja voiteita käyttäneillä ei ollut ongelmia.

– Tämä on todella paskaa, yksinkertaisesti. En tiedä, mitä sanoa. Olen sanaton, Glittenberg Holt vuodatti.

Lue myös: ”Vääriä positiivisia, tiettyjen merkkien suosimista, huijattavissa, epäluotettava” – näin puolustautuu hiihdon kohulaitteen valmistaja

Hiihtokausi 2023-24

Rukan maailmancupin kisat nähdään 24.–26. marraskuuta Ylen kanavilla. Kisat alkavat perjantaina kello 10.45 Urheilustudion lähetyksellä.

Suosittelemme