Hyppää sisältöön

Unelmansa saavuttaneella Sami Välimäellä edessä jättihaaste USA:ssa – paljastaa, että lähipelaaminen on vielä ”amatööritasolla”

Sami Välimäen ei tarvinnut pistää golfin Dubain Euroopan-kiertueen finaaliturnauksen päätöspäivänä parastaan lunastaakseen korttinsa Yhdysvaltain kiertueelle.

Sami Välimäki juhli golfin Euroopan-kiertueen voittoa Qatarissa 29.10.2023.
Sami Välimäki juhli golfin Euroopan-kiertueen voittoa Qatarissa 29.10.2023. Kuva: NurPhoto / Getty Images
Timo Uusitalo,
Jouko Vuolle
Avaa Yle-sovelluksessa

Sami Välimäki, 25, teki Dubaissa käydyssä Euroopan-kiertueen finaaliturnauksessa suomalaista golfhistoriaa sinetöidessään jaetulla 38. sijalla ja yhteistuloksella neljä alle parin paikan ensi vuoden miesten PGA-ammattilaiskiertueelle.

– Tämä turnaus ei ollut ihan sitä, mitä haluttiin. Ehkä minulla oli väärät asiat mielessä ja se näkyi varsinkin tänään ja tuohon loppuun. Onneksi se tärkein asia saatiin hoidettua, sanoo Välimäki ja viittaa saamaansa PGA-korttiin.

Välimäki pelasi sunnuntaina tuloksen +2, mutta hänen ”varmistuskierroksensa” riitti helposti kymmenen pelaajan joukkoon, joilla ei ollut korttia ennestään. Välimäki sijoittui PGA:n pelioikeusmetsästyksessä kuudenneksi ja sai pelioikeuden lopulta 176 pisteen marginaalilla.

PGA Tour oli ollut tähän saakka suomalaismiehille saavuttamaton linnake.

– On se ollut minulle unelma ja selkeästi myös tämän koko vuoden päätavoite, myöntää lajinsa suomalainen johtotähti.

Race to Dubai -listalla Välimäki otti 12. sijan, mikä on kova saavutus. Qatarin Euroopan-kiertueen voitto 29. lokakuuta sekä alkukauden kaksi kakkossijaa, Singaporesta 12. helmikuuta ja Etelä-Afrikasta 27. marraskuuta 2022, olivat hänen parhaat saavutuksensa.

Sunnuntai klo 17.10

– Yllättävän kauan otti, että se voitto tuli lopulta. Minusta kaikkiaan hyvä kausi. Alkuun lähti tosi hyvin liikkeelle, kevät oli sitten vähän vaisu, kesän kisat jossain määrin ok, mutta loppukautta kohden peli oli tosi hyvää koko ajan, analysoi Välimäki.

Välimäki aikoo olla Suomessa vuodenvaihteeseen saakka.

Ensimmäiset kalenterissa olevat, Yhdysvalloissa kiertueen jäsenenä pelatut kilpailut ovat ennen tammikuun puoliväliä käytävä Havaijin tapahtuma sekä kuun jälkipuoliskon kaksi Kalifornian turnausta, joihin Välimäki pääsee niin ikään mukaan.

– Minulla on pelit pelattu tänä vuonna Euroopassa, vaikka täällä vielä pelataan. Minun pelini jatkuvat tammikuun alkupuolella todennäköisesti Havaijilla ja siihen on tulossa kolmen viikon kilpailuputki.

Kolmen miljoonan uratienestirajan tuntumaan

Alle viisi vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan Välimäestä tuli ensimmäisen suomalainen miespelaaja, jolla on molempien pääkiertueiden kortti taskussaan.

Tällä kaudella Välimäki teki uuden ja komean palkintopottiennätyksensä. Tänään päättynyt Dubain Euroopan-kiertueen finaaliturnauksen jaettu 38. sija toi Välimäelle 47 917 dollaria.

Hän jäi Dubain viikonvaihteen jälkeen vajaan 1 000 euron päähän kolmen miljoonan euron ura-ansioista.

Sami Välimäki kuvassa.
Sami Välimäki arkistokuvassa. Kuva: EPA-EFE

– Sanoisin, että olen kehittynyt tällä kaudella eniten avauspelaamisessa, joka on ollut koko kauden hyvää. Se on antanut minulle mahdollisuuksia joka viikko.

– Tähän vielä voi lisätä tasapainoisen rautalyönnin. Nuo kaksi asiaa ovat auttaneet minua ja vieneet samalla pelaajana minua eteenpäin, pohtii Välimäki.

Lähipelaaminen amatööritasolla

Ensi vuoden miesten PGA-ammattilaiskiertuetta ajatellen Välimäen pitää kehittyä edelleen golfarina.

– Viheriöllä alle seitsemässä metrissä minun pitää olla paljon parempi. Lähipelaaminen on minulla vielä aika amatööritasolla. Hyvä olisi, jos siihen saisi jotain vielä keksittyä, Välimäki pähkäilee.

Mitkä ovat PGA-ammattilaiskiertueen ja Euroopan-kiertueen suurimmat erot Välimäen mielestä?

– Uskon, että erot tulevat itse kilpailuissa. Siellä on periaatteessa joka viikko maailman huiput pelaamassa, kun meillä on täällä Euroopassa paljon huippupelaajia, mutta keskikasti on Yhdysvalloissa kovempi. Kentissä on totta kai myös eroja.

Yhdysvaltojen PGA-ammattilaiskiertueen tasokkaasta pelaajien keskikastista johtuen rapakon takana on lähtökohtaisesti vaikeampi yltää päätöskierroksille. Erilaiset kentät tuovat myös ison haasteensa.

Suosittelemme