Jalkapallon Valioliigassa pelaava Everton sai perjantaina kylmää vettä niskaansa, kun sitä rangaistiin sarjan talous- ja kannattavuussääntöjen rikkomisesta kymmenen sarjapisteen vähennyksellä.
Liiga oli tehnyt valituksen seurasta ja siirtänyt asian niin kutsutulle riippumattomalle komissiolle aiemmin tänä vuonna.
Valioliigan tiedotteen mukaan Everton oli myöntänyt rikkoneensa sääntöjä kaudella 2021–2022, mutta rikkomuksen laajuus oli jäänyt kiistanalaiseksi.
Komissio tuli viime kuussa pidetyn kuulemisen jälkeen tulokseen, että Everton oli tehnyt noin 142,1 miljoonan euron tappiot kolmen vuoden ajanjaksolla, jolla suurin sallittu määrä olisi ollut 120 miljoonaa.
Everton oli ennen rangaistusta Valioliigassa sijalla 14 kerättyään 12 ottelusta 14 pistettä. Pistemenetyksen takia liverpoolilaisseura putosi toiseksi viimeiseksi sijalle 19, ja joutuu taistelemaan entistä lujemmin pysyäkseen Englannin korkeimmalla sarjatasolla, jolla se on pelannut yhtäjaksoisesti vuodesta 1954 alkaen.
Seuran saama rangaistus on kaikkien aikojen kovin valioliigajoukkueelle annettu pisterangaistus. Englannin korkeimman sarjatason joukkueilta on viety pisteitä vain viidesti aiemmin.
Miten käy sarjan jättiläisille?
Everton sai kovan rangaistuksen yksittäisestä Valioliigan sääntörikkomuksesta. Se ei kuitenkaan ole ainoa englantilaisseura, joka on hoitanut talouttaan suurpiirteisesti.
Viime vuodet Valioliigaa hallinnutta Manchester Cityä tutkitaan 115 talousrikkeestä. Osa Cityn rikkeistä on tapahtunut jo kaudella 2009–2010.
Seura on esimerkiksi liioitellut sponsoritulojaan, laatinut salaisia palkkiosopimuksia ja lähestynyt alaikäisiä jalkapalloilijoita sopimustarjouksilla sääntöjen vastaisesti. Kyseessä on ollut kymmenien miljoonien arvosta piilotettuja sopimuksia ja palkkioita.
Euroopan jalkapalloliitto Uefa rankaisi Cityä edellä mainituista sääntörikkomuksista vuoden 2020 helmikuussa. Uefa sulki seuran kilpailuistaan kahdeksi vuodeksi ja määräsi sille 30 miljoonan euron sakot.
Myöhemmin samana vuonna urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS kaatoi tuomion osittain Cityn valitettua tuomiostaan.
Tällä kertaa City ei voi valittaa CAS:iin mahdollisista tuomioistaan samoja syytteitä koskien. Valioliigan säännöissä ei ole vastaavankaltaista rikkomusten vanhenemisperustetta, mihin CAS omassa päätöksessään nojasi.
Chelsean vuosina 2003–2022 omistanut Roman Abramovitš näyttää siirtäneen seuralle kymmeniä miljoonia veroparatiisiyhtiöidensä välityksellä. Todd Boehlyn aikakaudella Chelsea on kiertänyt Uefan reilun pelin säännöksiä pitkillä pelaajasopimuksilla.
Cityä aiemmin neuvoneen lakimiehen Stefan Borsonin mukaan Valioliigan jätit City ja Chelsea saattavat saada Evertonia rajummat rangaistukset.
– Tuntematta Evertonin tapausta tarkemmin, pisterangaistus tuntuu kovalta taloussäännön rikkomisesta. Päätös vahvistaa sitä, että jos City ja Chelsea todetaan syyllisiksi, rangaistukset voivat johtaa pudottamiseen Valioliigasta, Borson sanoi.
Cityn ja Chelsean tapaukset ovat Evertonia monimutkaisempia, joten niiden tutkimisessa voi kestää pitkään.
Everton saattaa menettää lisää pisteitä
Evertonin tiedotteen mukaan sen saama rangaistus on kohtuuton. Viime vuosina Valioliigan häntäpäähän vajonnut seura aikoo valittaa päätöksestä.
Daily Mail kertoo, että Liverpoolin sinipaitainen joukkue saattaa kuitenkin menettää jopa lisää sarjapisteitä. Burnley, Leeds United ja Leicester aikovat vaatia Evertonilta yhteensä 342 miljoonan euron korvauksia.
Leeds ja Burnley kamppailivat Evertonin kanssa putoamista vastaan kaudella 2021–2022, jonka päätteeksi Burnley putosi sarjasta. Juuri tuolla kaudella Everton käytti liikaa rahaa. Seuraavalla kaudella Leeds ja Leicester putosivat, kun Everton säilyi kahden pisteen turvin.
Everton ei todennäköisesti pystyisi maksamaan seurojen vaatimaa miljoonasummaa, jolloin se joutuisi selvitystilaan, mikä tarkoittaa Valioliigan sääntöjen mukaan yhdeksän pisteen vähennystä.