Hyppää sisältöön

Halla-aho epäilee, että Suomeen voi saapua myös turvapaikanhakijoiksi naamioituneita Wagner-sotilaita – näin tutkija vastaa

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho esitti sunnuntaina pohdintansa itärajan tilanteesta. Tutkija ei usko, että huolet olisivat konkretisoitumassa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-Aho Valtiosalissa
Jussi Halla-aho julkaisi 17-osaisen julkaisujen sarjan viestipalvelu X:ssä tänään sunnuntaina. Kuvassa Halla-aho valtionsalissa 15. marraskuuta. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Palkka-armeijoihin perehtynyt väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen Tampereen yliopistosta ei usko, että eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) X:ssä esittämät huolet olisivat konkretisoitumassa.

Halla-aho arvioi tänään sunnuntaina viestipalvelu X:ssä, että Venäjä saattaa masinoida Suomeen turvapaikanhakijoiksi naamioituneita Venäjän erikoisjoukkoja tai Wagner-palkka-armeijan sotilaita.

Halla-ahon mukaan Wagner on rekrytoinut palkkasotilaita Afrikassa ja Lähi-idässä. Halla-ahon mukaan Venäjän tiedetään rekrytoivan armeijaansa sekä omia vähemmistökansallisuuksiaan että Keski-Aasiasta tulleita vierastyöläisiä.

– Herää kysymys: Miten meillä jotkut voivat olla niin varmoja, että tulijat eivät ole venäläisiä erikoisjoukkoja tai Wagnerin palkkasotilaita? Jos emme ole varmoja, haluammeko varmasti ottaa riskin? Halla-aho pohti julkaisuissa.

Räkköläisen mukaan Halla-ahon esittämä skenaario ei vastaa sitä, miten Wagner tai vastaavat toimijat ovat aiemmin toimineet.

Räkköläisen mukaan Wagneria on käytetty laajoissa sotilaallisissa tehtävissä, ei soluttautumis- tai sabotaasitehtävissä.

– Wagnerin taistelijat ovat viime kesän kapinan jälkeen siirtyneet toisiin organisaatioihin, kuten Venäjän kansalliskaartiin tai Redut-organisaatioon, joka on paljon tiukemmin Venäjän puolustusministeriön hallinnassa. Jos tällaista organisaatiota käytettäisiin jonkinlaisessa sabotaasitoiminnassa tai muussa hyökkäyksessä Nato-maata kohtaan, niin silloin pelattaisiin jo todella isoilla panoksilla.

Räkköläinen ei myöskään usko, että Venäjä pyrkisi tuomaan itärajan yli yksittäisiä erikoisjoukkoja tai sabotaasin tekijöitä.

– Se olisi erittäin huono tapa Venäjälle. Nämä ihmiset kirjataan saman tien ja otetaan kontrolliin, kun he tulevat rajan yli.

Räkköläinen muistuttaa, että sabotaasin tekijät halutaan maahan mahdollisimman huomaamatta ilman, että viranomaiset ja media kiinnittävät heihin huomiota.

– Venäjällä on jo käytössä paljon parempia tapoja tällaiseen kuin joukkojen naamioiminen turvapaikanhakijoiksi.

Venäjä rekrytoi vähemmistöjä

Halla-aho pohti X:ssä myös sitä, kuinka Venäjä on rekrytoinut sotilastehtäviin väkeä muun muassa omista vähemmistöistään ja Keski-Aasiasta. Puutteellisten asiakirjojen vuoksi nyt itärajalle tulijoiden taustaa on hankalaa selvittää.

Räkköläinen ei usko, että vähemmistöjä käytetään laajasti erikoisoperaatioissa. Hänen mukaansa Venäjä ei ole aiemmin näin toiminut.

– Toki on joitain esimerkkejä toisinajattelijoiden murhista Keski-Euroopassa, joihin on käytetty yksittäisiä tšetšeenitaustaisia murhaajia. Mutta en usko, että heitäkään yritetään näin ison media- ja viranomaishuomion tilanteessa ujuttaa maahan.

Halla-ahon mukaan rajalle on saapunut pääosin nuoria miehiä. Hän arvioi, että jos Venäjä haluaisi soimata Suomea siitä, että tulijat jätetään raja-alueelle hankeen jäätymään, olisi Venäjältä lähetetty enemmän vähäosaisia naisia ja lapsia.

Vartiuksen raja-aseman komentaja Jouko Kinnusen mukaan rajalle on saapunut pääosin nuoria ihmisiä, eniten miehiä. Vartiuksen aseman 106 saapuneen ihmisen joukossa on joitain kymmeniä naisia.

Yleisellä tasolla Räkköläinen muistuttaa, että nuoret miehet ovat turvapaikanhakijoissa yliedustettuina, koska lähtömaista turvapaikanhakuun lähtevät usein he, joilla on parhaat edellytykset selvitä pitkästä matkasta.

– Se ei kuitenkaan osoita, että tämä olisi osa Venäjän suunnitelmaa.

Samalla Räkköläinen muistuttaa, että Halla-aholla on pääsy salaiseksi luokiteltuun tietoon.

– Hänellä voi siis olla parempi tieto tästä asiasta, joskaan hän ei julkaisuissaan antanut näin ymmärtää.

Puolustusministeri muistutti hybridivaikuttamisesta

Puolustusministeri Antti Häkkänen sanoi Ylen aamussa lauantaina, että Venäjä käyttää kaikkia hybridivaikuttamisen keinoja horjuttaakseen läntisiä yhteiskuntia pidäkkeettä.

Häkkäsen mukaan esimerkki Venäjän vaikutusyrityksistä on nähtävissä Välimeren pakolaiskriisissä.

– Taustalla on merkkejä selvästi, että Wagner Venäjän käskystä operoi kiihdyttääkseen Välimeren siirtolaiskriisiä Eurooppaan. Ja sitä kautta hajottaakseen Euroopan yhteisiä rivejä, Häkkänen sanoi.

Rajavartiolaitoksen havaintojen mukaan Venäjä on tuonut turvapaikanhakijoita itärajan läheisyyteen bussikuljetuksilla, ja lähettänyt heidät kohti Suomen raja-asemia polkupyörien ja potkulautojen kanssa.

Tämän jälkeen Venäjä on sulkenut puomit omalta puoleltaan estäen turvapaikanhakijoiden kääntymisen takaisin.

Artikkelin kommentointi on suljettu 20.11. kello 19.30. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille.

Suosittelemme