Hyppää sisältöön

Purjehdusliiton valmennuspomo erosi, sai aiemmin kirjallisen varoituksen – näin hän perustelee päätöstään

Vili Kaijansinkko on irtisanoutunut Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n urheilutoiminnan johtajan tehtävästä. Hän sanoo eron tapahtuneen hänen omasta aloitteestaan.

Suomen purjehdusliiton kilpapurjehduksen ja -valmennuksen johtaja Vili Kaijansinkko kuvattuna Helsingissä 2022.
Vili Kaijansinkko jättää tehtävänsä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Mika Halonen,
Riikka Smolander-Slotte,
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Vili Kaijansinkko on irtisanoutunut Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n urheilutoiminnan johtajan tehtävästään. Liitto tiedottaa asiasta nettisivuillaan.

– Perjantain urheilijatapaamisen jälkeen olen miettinyt, mikä on joukkueelle parasta. Olen pohtinut varsinkin toimenpiteitä, joilla työrauha saadaan rakennettua ja parhaat mahdolliset edellytykset luotua Pariisin olympialaisiin. Tästä syystä, minun aloitteestani, on yhdessä sovittu, että jätän työni välittömästi, Kaijansinkko sanoo tiedotteessa.

Yle Urheilu tavoitti Kaijansinkon sunnuntai-iltana puhelimitse.

Päätit tänään irtisanoutua Purjehdusliitosta. Miksi?

– Pyrin turvaamaan työrauhan urheilijoille, jotta heillä olisi parhaat mahdolliset menestymisen edellytykset Pariisin olympialaisissa.

Mitä päätöksen taustalla oli?

– Joukkueen tulos ja kilpailukyky.

Päätös tuli vain reilut puoli vuotta ennen Pariisin olympialaisia. Eikö se ole aika vaikea ajankohta joukkueelle?

– Jos huippu-urheilussa halutaan tehdä tulosta, pitää olla täydellinen luottamus tiimin sisällä. Nyt jäi tunne, ettei täydellistä luottamusta ollut. Sen rakentaminen olisi vienyt liikaa aikaa.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoi torstaina Ylelle, että Olympiakomitea on tehnyt selvityspyynnön Suomen Purjehdus ja Veneily ry:lle liiton toiminnasta.

Vaikuttiko Olympiakomitea päätökseen?

– Ei vaikuttanut. Päätös oli minun.

Suomen purjehdusmenestys on ollut viime aikoina vaatimatonta. Vaikuttiko se päätökseen?

– Huippu-urheilussa tulokset vaikuttavat tekemiseen, toimintaan ja päätöksiin.

Vili Kaijansinkko hymyilee.
Vili Kaijansinkko toimi vuodesta 2018 Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n valmennuspäällikkönä, tämän vuoden huhtikuussa hän aloitti urheilutoiminnan johtajana. Kuva: Jussi Koivunoro

Korvaajasta päätetään pian

– Pidämme hyvänä sitä, että Vili Kaijansinkko asettaa nyt urheilijoiden edun kaiken muun edelle. Varmistamme nyt sovitut askelmerkit kohti Pariisia. Meiltä ja sidosryhmiltämme löytyy vahvaa huippu-urheiluosaamista, jolla voimme turvata urheilijoiden valmistautumisen olympialaisiin, liittohallituksen puheenjohtaja Jan Jansson kommentoi.

Jansson ei osannut vielä sunnuntaina sanoa Yle Urheilulle, kuka Kaijansinkon tehtävät ottaa vastuulleen. Asiaa aletaan miettimään lähipäivinä.

– Kaijansinkon titteli ennen organisaatiouudistusta oli päävalmentaja, eli hän oli valmentajien valmentaja. Purjehtijoilla on omat valmentajansa, jotka pysyvät edelleen samalla tavalla kuin ennenkin. Nyt pitää miettiä, miten kokonaisuuden koordinointi hoidetaan, Jansson sanoi.

Kirjallinen varoitus

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Kaijansinkko oli saanut kirjallisen varoituksen. Suomen Purjehdus ja Veneily ry tiedotti keskiviikkona saaneensa syyskuussa työsuojeluilmoituksen, ja selvitysten jälkeen se oli päätynyt antamaan kirjallisen varoituksen urheilutoiminnan johtajalleen.

Työsuojeluilmoitus oli tuonut Kaijansinkon toiminnassa esiin työnjohdollisia ja talouden suunnitteluun liittyviä seikkoja, jotka eivät ole liiton arvojen ja linjausten mukaisia. Puheenjohtaja Jansson sanoi Yle Urheilulle, että selvitysraportti on salassa pidettävä.

– Päädyimme avoimuuden takia siihen, että tuomme asian heti julki, ettei tarvitse puolen vuoden kuluttua isompaa hässäkkää tehdä tästä asiasta, Jansson totesi.

– Olen saanut toiminnastani kirjallisen varoituksen, otan sen vakavasti ja pyydän anteeksi. Nöyrästi palautetta kuullen sitoudun kehittämään itseäni sekä toimintaani jatkossa, Kaijansinkko itse kommentoi aiemmin tällä viikolla.

Kaijansinkko toimi vuodesta 2018 Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n valmennuspäällikkönä. Tämän vuoden huhtikuussa hän aloitti urheilutoiminnan johtajana.

Olympiakomitea pyysi selvitystä

Purjehdus valittiin vuosi sitten ensimmäiseksi kesäolympialajiksi, joka sijoittuu kärkilajien tukiohjelmaan. Purjehdus sai tehostamistukea 340 000 euroa. Ennen purjehdusta kärkilajien tukiohjelmassa ovat olleet kesälajeista parayleisurheilu ja talvilajeista jääkiekko sekä maastohiihto.

Suomelta odotetaan purjehduksesta menestystä ensi kesän Pariisin olympiakisoissa. Purjehduksella on tällä hetkellä kisoihin kaksi maapaikkaa, Kaarle Tapper ILCA 7 -luokassa sekä Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen Nacra 17 -luokassa.

Purjehtija Kaarle Tapper Lauttasaaren edustalla treenaamassa Laser Standard veneellään.
Kaarle Tapper purjehti olympiapaikan ILCA 7 -luokassa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Viime vuonna purjehdus sai tehostamistukea 280 000 euroa, joten tuki on kasvanut. Kokonaisuudessaan purjehdusta on tuettu lähes miljoonalla eurolla. Tukeen kuuluvat Olympiakomitean tuki, tehostamistuki sekä opetusministeriön yleisavustus.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoi torstaina Ylelle, että Olympiakomitea on tehnyt selvityspyynnön Suomen Purjehdus ja Veneily ry:lle liiton toiminnasta. Susiluoto sanoi, ettei tiedä tarkemmin, millaisesta toiminnasta Purjehdusliitossa on ollut kyse tai millainen taloustilanne liitossa on.

– Kun kysymys on huippu-urheilun kärkilajista, joka saa tänä vuonna noin 340 000 euroa, on tärkeää, että se hoidetaan vastuullisuusohjelmamme mukaisesti, Susiluoto totesi

Olympiakomitean vastuullisuusohjelman mukaan taloudenpidon ja varainhankinnan on oltava vastuullista. Olympiakomitea haluaa tietää, liittyykö Purjehdusliiton tiedote Kaijansinko varoituksesta tehostamistukiin kytkeytyviin asioihin.

Purjehdusliiton toimittamat lisäselvitykset tullaan Susiluodon mukaan käsittelemään kärkilajien tehostamistukiprosessin yhteydessä, jossa arvioidaan myös tulevan vuoden tukia.

Päivitetty kello 20.51: Lisätty Kaijansinkon ja Janssonin kommentteja.

Suosittelemme