Hyppää sisältöön

Kommentti: SM-liigassa täysi kapina – vallan vaihtuminen näyttää vääjäämättömältä

Jos vallanvaihto ei SM-liigan pomoportaassa tapahdu, astuu Ylen tietojen mukaan pelaajayhdistys seuraavaksi esiin, kirjoittaa Jussi Paasi.

Konkarihyökkääjät, Tapparan Petri Kontiola ja HIFK:n Jori Lehterä vääntävät SM-liigan ottelussa 18.11.2023.
Konkarihyökkääjät, Tapparan Petri Kontiola ja HIFK:n Jori Lehterä väänsivät lauantai-iltana. Suurseurata ovat olleet pitkään tyytymättömiä SM-liigan toimintaan. Kuva: Matti Raivio / All Over Press
Urheilu toimittaja Jussi Paasi.
Jussi Paasiurheilutoimittaja
Avaa Yle-sovelluksessa

– Kyse on maksimissaan muutamasta viikosta.

Noin luotettava tietolähteeni kuvaili SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen tukalaa asemaa.

Sama viesti kerrottiin Yle Urheilulle useammasta suunnasta. Hiltusesta halutaan eroon.

– Liigassa on menossa nyt täysi kapina, kuului toisen lähteen näkemys.

Jääkiekon miesten pääsarjan puheenjohtaja on saanut toiminnallaan suututettua SM-liigan suurseurat, jotka ovat omien asiantuntijoidensa johdolla selvittäneet Hiltusen kipparoiman SM-liigan toimintaa.

Vaadittavat kriteerit SM-liigaan nousemiseksi ovat lainvastaisia, kuuluu asiantuntijoiden yhtenäinen arvio. Avainsanoja ovat kilpailulainsäädännön vastainen toiminta ja osakeyhtiölain esteellisyys.

Tulehtuneesta tilanteesta raportoivat ensiksi Hämeen Sanomat ja lauantaina Iltalehti. Uutisoinnin mukaan sarjajärjestelmän ja lisenssijärjestelmän kyseenalaistavat seurat lähettivät Tapparan johdolla perjantaina kirjeen SM-liigalle.

Yle Urheilun lähteiden mukaan vähintään kuusi liigaseuraa on nyt samassa rintamassa kyseenalaistamassa Hiltusen ja SM-liigan tuoreita linjauksia.

Kirjoitin toissapäivänä liigaosakkeen poskettomasta ja perusteettomasta hinnasta ja Hiltusen kysymyksiä herättävästä kaksoisroolista. Hiltunen on siis mukana määrittelemässä SM-liigaosakkeen uutta hintaa, josta hänen edustamansa seura, Vaasan Sport voi hyötyä merkittävästi.

Puheenjohtajan kujanjuoksu näyttää epätoivoiselta. Suurseurat ovat olleet pitkään tyytymättömiä SM-liigan johdon toimintaan. Vaikutusvaltaisimpiin seuroihin lukeutuvat Tappara, HIFK, Ilves, TPS ja Kärpät. Ja kritiikkiin on nyt yhtynyt myös keskisuuria seuroja.

Heikki Hiltunen SM-liigan lehdistötilaisuudessa 12.10.2023.
Heikki Hiltunen julisti SM-liigan lehdistötilaisuudessa 12.10., että karsinnat palaavat SM-liigaan. Tuon ”historiallisen päivän” jälkeen esimerkiksi Jokerit on ilmoittanut, ettei haikaile nousua nykyisillä ehdoilla. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Yksi moukari vielä käyttämättä

Sisäpiirissä uskotaan, että vastarinta Hiltusta ja SM-liigaa kohtaan tulee vääjäämättä johtamaan ainakin puheenjohtajan vaihtumiseen. Suurseurojen painoarvo on niin merkittävä.

Lisenssiehtojen ja liigaosakkeen hämmentävän korkean hinnan lisäksi isoja seuroja hiertää SM-liigan liian suuri joukkuemäärä. Närää herättää myös se, että SM-liigaan pitäisi suurseurojen näkemyksen mukaan pikimmiten saada joukkueet, jotka nostavat sarjan brändiarvoa ja tuovat tarvittavat talousalueet mukaan.

Lähteiden mukaan SM-liigaan nyt kurottavien joukkueiden, eli Jokerien, Kiekko-Espoon ja TuTon takana seisovat vankasti ainakin HIFK, Tappara ja TPS.

Jos vallanvaihto ei Liigan pomoportaassa tapahdu, astuu Ylen tietojen mukaan pelaajayhdistys seuraavaksi esiin.

SJRY, eli Suomen Jääkiekkoilijat ry on jo ottanut yhteyttä aiemmin tällä viikolla liigaseuroihin. Pelaajien edunvalvontajärjestö on tiedustellut joukkueiden yhteyspelaajilta, mitä seuroissa ajatellaan sarjajärjestelmään liittyvästä keskustelusta ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Mikäli pelaajat joutuvat puuttumaan tilanteeseen ja lähettämään SM-liigalle epäluottamuslauseen, on vallanvaihto käytännössä sinetöity.

Hiltusen kannattaisi nyt viheltää peli omalta osaltaan poikki ja siirtyä sivuun. Kyseessä on koko SM-liigan tulevaisuus.

Suosittelemme