Hyppää sisältöön

Tšekin yökerhoskandaali voi siloitella Huuhkajien tietä EM-jatkokarsinnassa – näitä otteluita suomalaiset nyt jännäävät

Tšekin miesten jalkapallomaajoukkueella on maanantaina ratkaiseva ottelu, jossa se kohtaa EM-karsintalohkon päätöskierroksella kotonaan Moldovan.

Tshekin jalkapallomaajoukkueessa koettiin yökerhoskandaali ennen maanantain ratkaisevaa EM-karsintapeliä.
Tšekin jalkapallomaajoukkueessa koettiin yökerhoskandaali ennen maanantain ratkaisevaa EM-karsintapeliä. Kuva: IMAGO/Newspix/ All Over Press
STT Urheilu,
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajat päättää EM-karsintansa maanantaina San Marinoa vastaan. Ottelu alkaa kello 21.45 ja lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.15.

Lisädraamaa jalkapallon EM-karsinnan maanantai-illan tärkeään otteluun tuli kurinpidollisen toimenpiteen jälkeen. Tšekin maajoukkueen johto kertoi lähettäneensä kolme pelaajaa EM-karsintaikkunasta kotiin.

Maan media paljasti, että syynä on kolmikon vierailu yökerhossa lauantai-iltana.

– Kolme maajoukkuepelaajaa rikkoi olennaisella tavalla joukkueen sisäisiä sääntöjä lauantai-iltana. Jakub Brabec, Vladimir Coufal ja Jan Kuchta jättivät näin maajoukkueen välittömästi, maajoukkuejohdon päätöksellä, Tšekin maajoukkue tiedotti sunnuntaina viestipalvelu X:ssä.

Brabec, Coufal ja Kuchta olivat kaikki avauskokoonpanossa, kun Tšekki pelasi perjantaina Varsovassa 1–1-tasapelin Puolan kanssa.

Tšekkimedia raportoi sunnuntaina, että kolmikko kuvattiin yökerhossa Olomoucissa yhdessä Tšekin jalkapalloliiton johtoon kuuluvan Tomas Neumannin kanssa.

Tšekin päävalmentaja Jaroslav Silhavy kuvasi tapahtunutta ”isoksi pettymykseksi”.

– He katuivat tapahtunutta ja pyysivät joukkueelta anteeksi, mutta se nyt ei vain enää riittänyt. He tajusivat, mitä olivat tehneet, ja olivat älyttömän pahoillaan, mutta tehtyä ei enää tee tekemättömäksi, ja heidän on kärsittävä seuraukset, Silhavy sanoi sunnuntaina.

Huuhkajien tilanne ennen maanantaina

Huuhkajat päättää EM-karsinnan maanantai-iltana San Marinon vieraana. Suomen osalta tilanne on sikäli selvä, että suoraa EM-kisapaikkaa ei tule, mutta Huuhkajat ovat mukaana maaliskuun EM-jatkokarsinnassa. Niihin Suomi selvitti paikkansa aiemmin Kansojen liigasta.

Se, ketä Suomi kohtaa maaliskuussa, on vielä monen muuttujan ja vaihtoehdon takana. Ennen maanantai-illan otteluita tiedetään kuitenkin, ketkä ovat todennäköisimmät vastustajat.

Huuhkajat voi päätyä jatkokarsinnassa vielä B-polulle, joka on helpompi tie, tai joutua arvotuksi kovimpien jatkokarsinnan maiden joukkoon A-polulle.

Huuhkajien kannalta maanantai on siis ratkaisevin. Jos C-lohkossa Ukraina voittaisi Italian, silloin Ukraina ottaisi kisapaikan ja pudottaisi Italian jatkokarsintaan. Tällöin Suomi ei voisi joutua jatkokarsinnan A-polulle.

Toisekseen suomalaisten kannattaa jännittää E-lohkoa. Mikäli Moldova voittaa Tšekin, putoaa Tšekki jatkokarsintaan A-polulla. Myös tämä varmistaisi, ettei Suomi joudu A-polulle.

Italian tavoin Tšekki tarvitsee ainakin tasapelin Moldovaa vastaan maanantai-iltana Olomoucissa pelattavasta ottelusta. Jos Moldova voittaa, se kuittaa paikan ensi kesänä Saksassa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

Jos Italia ja Tšekki varmistavat kisapaikkansa ja A-polkua pitää täydentää, järjestetään torstaina arvonta, jossa A-polulle arvotaan Suomi, Islanti tai Ukraina. Toisin sanoen suomalaisten kannattaa maanantai-iltana toivoa, että joko Ukraina tai Moldova ottaa yllätysvoiton.

Tämän hetken tilanteilla Suomi joutuisi A-polulla raivaamaan tieltään Puolan ja Walesin, jotta kisapaikka aukeaisi.

B-polulla Suomi kohtaisi todennäköisesti ensin vieraissa Bosnia-Hertsegovinan ja sitten Israelin, Ukrainan tai Islannin.

Huuhkajat päättää EM-karsintansa maanantaina San Marinoa vastaan. Ottelu alkaa kello 21.45 ja lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.15.

Suosittelemme